Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzaamheid is trefwoord voor komende decennia

Duurzaamheid is trefwoord voor komende decennia

Gebroeders Geens kijkt volop naar de toekomst en doet dat op een mooi moment, want in 2024 viert de bekende producent van Knikmopsen en Rollmopsen de 35ste verjaardag. Die staat in het teken van duurzaamheid. Stap voor stap wordt het gamma elektrische machines uitgebreid. Als jongste aanwinsten werden de Knikmops KM 180 E en Rollmops RM50E op MATEXPO gepresenteerd.

De Knikmops werd eind jaren 90 vanuit de Rollmops ontwikkeld als een compacte en duurzame kniklader, die door de verschillende aanbouwdelen multifunctioneel en gemakkelijk inzetbaar is in verschillende sectoren, zoals tuinbouw, wegenbouw, landbouw … De hoge opbreekkracht en het grote tilvermogen, plus het uitgebreide assortiment aan aanbouwdelen, maken de machine tot een echte favoriet onder de bestuurders.

Gebroeders Geens nv is in de eerste plaats een productiebedrijf met een sterke probleem­oplossende aanpak. Dat geldt ook voor de kijk naar de toekomst en die staat vooral in het teken van duurzaamheid. Zo is de ontwikkelafdeling druk bezig met de elektrificatie van de kniklader. Waarbij het is gelukt om de nieuwe elektrische aandrijvingen in te passen zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de gekende betrouwbaarheid, kwaliteit, kracht en compactheid van de Knikmops. Dat komt mede doordat al deze ontwikkelingen door Gebroeders Geens in eigen huis worden aangepakt, uitgetest en met de productielijn onder handbereik ook zo praktische mogelijk geconcretiseerd. 

Tweede primeur op MATEXPO was de nieuwe 100 procent elektrische Rollmops RM50E. Uiterlijk is er weinig verschil met de eerdere dieselversie, onder de motorkap des te meer.

KM 140 E met keuze uit batterijpakketten

Het eerste resultaat van de slimme werkwijze van Gebr. Geens was de introductie in 2020 van de eerste elektrische Knikmops: de KM 140 E. Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit stallen en straten, want zo gaat dat met goede producten. Eén van zijn sterke punten is de keuzemogelijkheid uit twee batterijpakketten: de Standard 20 kWh met 5 uren werktijd of de Endurance 30 kWh met zelfs 8 uren werktijd. Bovendien is de KM140 E gemakkelijk op te laden met eenzelfde type lader als van een personenauto. De laadtijd van het standaard batterijpakket is 1 uur 45 minuten en van het grote batterijpakket 2 uur 30 minuten.

Eerste MATEXPO-primeur was de presentatie van de Knikmops 180 E, die evenals de 140 E ook als telescoopversie beschikbaar komt.

Uitbreiding van het elektrische gamma

Zoals gezegd staan de vernieuwingen niet stil bij Gebr. Geens en wordt er volop gewerkt aan uitbreiding van het elektrische gamma. Zo is er naast de KM 140 E een zwaardere versie gekomen: de Knikmops KM 180 E. Extra interessant is dat zowel de KM140 E als de nieuwe KM180 E ook beschikbaar komen als telescoopversie. Daar wordt met name in land- en tuinbouw naarstig naar uitgekeken.

De nieuwe KM 180 E wordt vooralsnog uitgerust met dezelfde 20 kWh- en 30 kWh-batterijen als de KM 140 E. Gebruikstesten zullen duidelijk moeten maken of het nodig is om een nog groter batterijpakket toe te voegen. Het zal vooral afhangen van de toepassingsgebieden voor deze 1800 kg wegende krachtpatser. Want met een hefkracht van 1400 kg en uitbreekkracht van 1250 kg staat hij ook elektrisch zijn mannetje. De rijdsnelheid van 16 km/u en de overlaadhoogte van 2,23 meter maakt hem breed inzetbaar.

Hij is voor de volle 100 procent elektrisch, die nieuwe KM 180 E, en heeft een forse hefkracht van 1400 kg en uitbreekkracht van 1250 kg.

Eerste elektrische Rollmops RM50E

Ander nieuwtje is de komst van de eerste elektrisch aangedreven Rollmops. Ook die is al meer dan 30 jaar niet uit het straatbeeld weg te denken. De Rollmops is dé lichte en wendbare werkkracht voor de stratenmaker en in de agrarische stal. Het programma bestond uit het drietal RM 50, RM55 en RM70. Daar is tijdens MATEXPO de RM50E bijgekomen. Die heeft in grote lijnen dezelfde specificaties als de versie met dieselmotor, maar is uiteraard veel schoner en stiller in het gebruik.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details