De zeespiegel stijgt en het klimaat verandert door de opwarming van de aarde. Die klimaatverandering veroorzaakt extreme regenbuien en langdurig natte periodes waardoor de kans op overstromingen en wateroverlast toeneemt. De verstedelijking zorgt op zijn beurt voor meer bebouwing en bestrating, met minder infiltratiemogelijkheden voor het overtollige water en overbelaste rioleringen als gevolg. Met zijn duurzame halfverhardingen biedt Koers bvba een oplossing voor dit probleem.
Door het toepassen van beton en asfalt stijgt de temperatuur en daardoor kan het in de stad wel tot 7 graden warmer worden dan in het buitengebied. Het gebruik van milieuvriendelijke verhardingen dringt zich dan ook op. Koers produceert en levert dergelijke duurzame en milieuvriendelijke halfverhardingen voor het verbeteren van trage wegen, recreatieve wandel- en fietsroutes, paden in parken en door landschappen. Twintig jaar geleden werd het van oorsprong Nederlandse bedrijf door Staatsbosbeheer – de bos- en natuurbeheerder van de Nederlandse staat – gevraagd om te helpen met het bedenken van een alternatief voor de schelpenpaadjes die in Noord-Nederland velen kilometers bestrijken. Schelpen vissen is immers slecht voor het milieu van de Waddenzee en bovendien zijn schelpenpaadjes erg gevoelig voor onkruidgroei en snel aan herstelling toe.
“We gingen in het laboratorium experimenteren met hardere natuurlijke materialen, die grotendeels uit hernieuwbare grondstoffen afkomstig waren”, vertelt Klaas J. Koers, zaakvoerder bij Koers. “Ook werd onderzocht met welke middelen je het materiaal beter bij elkaar zou kunnen houden. Zo werden goede, nieuwe recepturen gevonden en leerden we onszelf hoe je grondstoffen kan breken, wassen en mengen om er halfverhardingen te maken.”
Koers pakt de problemen op een duurzame manier aan. Halfverhardingen, zoals zij ze maken en toepassen, worden geproduceerd uit schone, hergebruikte materialen. Bovendien is het is een gesloten kringloop, aangezien je het materiaal steeds weer opnieuw kan gebruiken. Klaas J. Koers: “Met het toepassen van halfverhardingen kan je de klimaatproblemen niet oplossen, maar je kan wel duidelijk een positieve bijdrage leveren. Je zorgt ervoor dat er op allerlei plekken in de stad wel water wordt opgenomen en dat er weer bomen en struiken kunnen groeien. Dat is pure winst, want een grotere wateropname en meer groen hebben een koelend effect.”
In het Vijverspark in Anderlecht zijn afgelopen zomer een groot deel van de bestaande Dolomietpaden vervangen door Koersmix, namelijk KoMex® BIO naturel. Ook dit type Koersmix is opgebouwd uit hernieuwbare bouwstoffen, die door Koers worden gesorteerd, gewassen en gebroken tot nieuwe grondstoffen. Na het einde van de levensduur is KoMex® BIO ook weer volledig te hergebruiken.
De omgeving is erg belangrijk voor Koers. “We halen altijd het maximale uit de grondstoffen die voor ons beschikbaar zijn. Onze laatste nieuwe ontwikkeling, KoMex® BIO, is een product met vernieuwbaar bindmiddel. Het bindmiddel dat in deze halfverharding wordt gebruikt, is van plantaardige oorsprong en zorgt voor een stevige verbinding van de individuele korrels. Als gevolg daarvan wordt water in een beperkte vorm geabsorbeerd. Als dit gebeurt, worden kleine schades hersteld, we noemen dit zelfherstellende eigenschappen. Het mengsel heeft een lagere stofontwikkeling ten opzichte van andere halfverhardingen en het materiaal kan ook zwaarder belast worden. Door dit type bindmiddel krijg je een product dat beter bestand is tegen erosie en dat intensiever kan worden gebruikt”, besluit Klaas J. Koers.