Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Duurzame revolutie in Sint-Andries (Brugge) door vezelbeton
De eerste fase was het storten van de fundering in het oude gedeelte. Nadien komt er de nieuwe funderingsplaat, isolatie en chape op.

Duurzame revolutie in Sint-Andries (Brugge) door vezelbeton

Het gemeentehuis van Sint-Andries (Brugge) staat voor een grondige verbouwing. Het administratieve centrum, dat zowel de cluster Klant van de Stad als de politie herbergt, voldoet niet langer aan de moderne eisen. Uit waardering voor de historische betekenis van het gebouw zal een deel ervan gerenoveerd worden. Het oude herenhuis aan de Gistelse Steenweg blijft namelijk behouden. Dit gebouw, samen met de twee aangrenzende vleugels, zal worden opgeknapt en heringericht. 

Tijdens de renovatie ligt de nadruk op energiebesparing, het ecologisch verantwoord gebruik van materialen en energie, en duurzaamheid. Dit gebouw zal dienen als een voorbeeldproject voor de stad Brugge, aangezien het volledig zal worden verwarmd zonder fossiele brandstoffen. Hoofdaannemer ARTES sprak Adfil aan om een deel van de betonwerken in goede én duurzame banen te leiden …

Tijdens de renovatie ligt de nadruk op energiebesparing, het ecologisch verantwoord gebruik van materialen en energie, en duurzaamheid.

Eco-innovatie met Durus EasyFinish-vezels

Adfil, een toonaangevende ontwikkelaar en producent van hoogwaardige vezels voor de versterking van stortklaar beton, spuitbeton en prefab-elementen, is wereldwijd de marktleider in zijn sector. Hun product, Durus EasyFinish, dat sinds 2018 ATG-gecertificeerd is, vindt als macro-synthetische vezel steeds meer toepassing als een duurzaam en roestbestendig alternatief en/of aanvulling op staalwapening.

De ‘Durus EasyFinish’-vezels kunnen een cruciale bijdrage leveren aan de duurzaamheid van bouwprojecten. Ze bieden vaak een meer ecologische en kosteneffectieve oplossing. Dit wordt ondersteund door de EPD-certificering (Environmental Product Declaration) die Adfil sinds begin 2020 heeft, wat duidt op hun gunstige impact op de CO2-voetafdruk van betonnen constructies.

Vezelbeton: lichter, sneller en duurzamer

Steven Anseeuw, Technical Sales Manager Adfil: “De door ons ontwikkelde macro-synthetische vezels hebben verschillende opmerkelijke voordelen. Ten eerste worden deze vezels reeds in de betoncentrale toegevoegd, wat aanzienlijke tijdswinst oplevert, en dus de bouwsnelheid verhoogt. Tegelijk garanderen de betoncentrales de juiste dosage.  Ook is het duurzamer, aangezien ze chemisch inert zijn en krimpscheur reducerend werken, wat maakt dat eventueel nog resterende staalwapening beter beschermd is, wat ten goede komt aan de levensduur van de constructie. Het prijsverschil met bijvoorbeeld een vloerplaat of druklaag met een klassieke staal bewapening bedraagt momenteel ongeveer 30 tot 50 procent en daarnaast is de CO2-uitstoot tot 90 procent lager dan bij traditioneel staal gewapende vloerplaat of druklaag. Dat laatste is natuurlijk zeer belangrijk als je op de dag van vandaag een rol van belang wil spelen bij de meeste overheidsopdrachten. Want het Nederlandse systeem van de CO2– prestatieladder is nu ook in België actief. Het CO2-prestatieladdersysteem is een certificeerbare managementaanpak die bedrijven aanzet tot het structureel verminderen van CO2-uitstoot, zowel in hun bedrijfsvoering, projecten als binnen de toeleveringsketen. Dit zelfstandige certificatieschema biedt bedrijven de mogelijkheid om zich op vrijwillige basis te laten certificeren. Artes is gecertificeerd en heeft er dus alle belang bij om duurzame technieken en producten toe te passen op hun werven zoals o.a. Durus EasyFinish.”

In het te renoveren gedeelte werd gewerkt met Rectolight®-potten en -balkensysteem met een door Durus Easyfinishgewapende druklaag erop, om de vloeren te vernieuwen.

Vier betontoepassingen

Steven: “De eerste fase was het storten van de fundering in het oude gedeelte. Nadien komt er de nieuwe funderingsplaat, isolatie en chape op. Ook werden de druklagen op de gewelven geplaatst. Dit gebeurde in het nieuwe gedeelte. In het te renoveren gedeelte werd vervolgens gewerkt met Rectolight®-potten en -balkensysteem met een door Durus Easyfinishgewapende druklaag erop, om de vloeren te vernieuwen. Aan de andere kant van het renovatiegedeelte werden dan, stalen zwaluwstaarten geplaatst ook met een door Durus EasyFinish gewapende druklaag. En zo kwamen we in het volledige project aan vier verschillende wapeningstoepassingen voor het gebruik van onze macro-synthetische wapeningsvezels.”

Het gemeentehuis van Sint-Andries (Brugge) staat voor een grondige verbouwing.

Chemisch inerte vezelwapening

Steven Anseeuw legt uit dat het gebruik van Macro synthetische wapeningsvezels nog volledig in ontwikkeling is op de Belgische markt, we hebben hier helaas nog echter te maken met wat onbekend onbemind is: “Er zijn heel veel toepassingen waar we staal volledige kunnen vervanging door Durus EasyFinish of toch tenminste kunnen optimaliseren in hybride systemen waar we staal met Durus EasyFinish combineren. Onze vezels zijn bovendien – in tegenstelling tot stalen bewapening – Chemisch inert en beschikken over krimpscheur reducerende eigenschappen, wat ze bijzonder geschikt maken in toepassingen waar waterdichtheid van belang is of waar de betonnen constructie elementen in contact zijn met chemisch agressieve milieus.  Daarom worden ze tot op vandaag gebruikt in onder andere: kelderwanden, zwembadwanden, naadloze vloerplaten, constructies waar er waterzuivering gedaan wordt, funderingen en tunnels, waar ze in frequente gevallen zelfs beter presteren dan staal.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details