Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Dynamisch plaatproeftoestel jaagt nauwkeurigheid en snelheid de hoogte in
Een proef nemen, duurt slechts 2 minuten

Dynamisch plaatproeftoestel jaagt nauwkeurigheid en snelheid de hoogte in

Met de HMP LFGpro heeft Lasertopo – de specialist in test- en meetapparatuur – een snel, accuraat en eenvoudig toestel in het gamma. “Het dynamisch plaatproeftoestel is eenvoudig, zeer compact en uiterst efficiënt”, vertelt Nico Torck, kwaliteitscoördinator bij Willemen Infra, dat vorig jaar drie dynamische plaatproeftoestellen aankocht bij Lasertopo.

Om de verdichtingsgraad van een ondergrond of fundering te bepalen, zijn plaatproeven nodig. Met het dynamisch plaatproeftoestel HMP LFGpro uit het gamma van Lasertopo kunnen aannemers deze proeven op een snelle, accurate en eenvoudige manier uitvoeren. De proef duurt amper twee minuten en er is geen tegengewicht nodig. De plaatproef laat toe om conclusies te trekken over de mogelijke draagkracht van een ondergrond en in welke mate deze al dan niet goed verdicht is als men kijkt naar de verschillende funderingslagen. Het dynamisch plaatproeftoestel duidt meteen de vervormingsmodulus aan op een grafisch display en de verhouding tot de verdichtingsgraad.

Rapporten, met localisatie, worden in real-time gemaakt zonder extra software

Nico Torck: “Bij wegenwerken is het zeer belangrijk om te testen of de fundering voldoende verdicht is of niet. En op dit moment is het dynamisch plaatproeftoestel het snelste toestel om dergelijke testen uit te voeren. Het traditionele plaatproeftoestel is statisch en bestaat uit meerdere stukken. Dit zorgt voor een langere opsteltijd, met de plaatsing van krachtringen en het koppelen van buizen. Dit neemt best veel tijd in beslag en de kans dat bepaalde onderdelen beschadigd raken is ook groter. Bovendien heeft een statisch plaatproeftoestel steeds een contragewicht nodig, meestal in de vorm van een vrachtwagen of kraan. Ook dit neemt extra tijd en ruimte in beslag.”

Tijdwinst en meer controlepunten

De nadelen van een statisch plaatproeftoes­tel worden van tafel geveegd door zijn dynamische tegenhanger. “Het dynamisch plaatproeftoestel is zeer compact en heeft geen contragewicht nodig”, vertelt Nico Torck. “De werfeider kan het toestel op zijn eentje vervoeren en hanteren. Het dynamisch plaatproeftoestel kan perfect in de koffer van een bestelwagen, vraagt geen verdere montage en moet na afloop dus ook niet gedemonteerd worden. Allemaal pure tijdwinst. Zowel voor de statische als de dynamische plaatproef zijn er frequenties vastgelegd. Statisch is dit vastgelegd op 1 proef per 1000 m². Dynamisch moet je 1 proef per 500 m² uitvoeren, en telkens drie metingen waarvan je dan het gemiddelde moet nemen. Dat zijn beduidend meer metingen, maar dankzij het gebruiksgemak en de eenvoud gaat dit nog altijd veel sneller dan op de statische manier. En bovendien beschik je dynamisch automatisch over meer controlepunten.”  De locatie van een proef wordt, via een ingebouwde GPS, automatisch geregistreerd.  Met de gratis en gebruiksvriendelijke app op de telefoon wordt heel eenvoudig een export gedaan van de resultaten om op die manier een rapportage te bekomen. ”

De intuïtieve app maakt het gebruik heel visueel en exporteert de gegevens voor verdere verwerking

Standaardbestek

Het dynamisch plaatproeftoestel werd in 2019 opgenomen in het Standaardbestek 250 voor de uitvoering van openbare wegenwerken. Nico Torck: “In de vorige versies van het Standaardbestek stond reeds het statisch plaatproeftoestel. Sinds 2019 zijn beiden opgenomen in het bestek omdat niet iedereen zomaar meteen kan overschakelen. Voorlopig werd het dynamisch plaatproeftoestel enkel in het bestek opgenomen voor cementgebonden steenslagfundering. Maar wij gebruiken het ook reeds op andere werven, bijvoorbeeld tijdens grondwerken. Niet omdat het verplicht is, maar puur voor onszelf. Die extra proeven geven ons een nog beter zicht op de situatie waardoor we nog beter en efficiënter kunnen werken.”

Toen het dynamisch plaatproeftoestel werd opgenomen in het Standaardbestek 250, sprong Willemen Infra meteen op de kar en kocht het bij Lasertopo 3 dynamische plaatproeftoestellen aan. “Enerzijds heeft Willemen Infra altijd oog voor innovaties, maar anderzijds is het dynamisch plaatproeftoes­tel ook gewoon een enorme verbetering op de werf. Zowel voor ons als voor de klant. Dat we hiervoor aanklopten bij Lasertopo is geen verrassing. We werken al jarenlang samen en naast marktconforme prijzen zorgen ze ook voor een geweldige service. Zo kwam Lasertopo tot drie keer toe een infosessie geven aan onze werfleiders, om het gebruik van het toestel toe te lichten. Daardoor konden we de toestellen ook vrij snel inzetten op onze werven. Eén van ons grootste werven waar het dynamisch plaatproeftoestel werd ingezet was de A8 te Halle, waar we dit de voorbije zomer voor het eerst deden op cementgebonden steenslagfundering type IA. Dat onze werfleiders erg enthousiast zijn, blijkt uit de vele aanvragen die er zijn om het toestel te mogen gebruiken”, besluit Nico Torck.     


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?