Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een Charter voor het stortklaar beton

Een Charter voor het stortklaar beton

De Federatie van Stortklaar Beton (FEDBETON) en de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) hebben een Charter opgesteld inzake de levering en de verwerking van stortklaar beton op de bouwwerven. Stortklaar beton is namelijk een half fabricaat, een vers product met een beperkte ‘open-tijd’ dat op de bouwplaats nog op een correcte manier dient verwerkt te worden.

Een goede uitwisseling van informatie tussen de betonproducent en de aannemer is absoluut een noodzaak om tot een kwaliteitsvol eindproduct (de betonconstructie) te komen. In dit Charter worden een aantal essentiële punten behandeld die in principe voor alle leveringen van toepassing zijn. Zowel de betonproducenten als de aannemers hebben hiertoe dit gezamenlijk document gepubliceerd. Nu komt het erop aan dit ook breed uit te rollen binnen de sector.

Het Charter behandelt vier thema’s. Het eerste deel is gewijd aan de communicatie tussen de aannemers en de betonleveranciers. Het is belangrijk om tijdig te communiceren in twee richtingen en dit vóór aanvang van de werken. Daarna is er het veiligheidsaspect dat in het Charter sterk wordt benadrukt. Het is van wezenlijk belang de veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats na te leven.

Het derde punt van het Charter handelt over de kwaliteit: stortklaar beton, voorzien van het BENOR-label, waarborgt de conformiteit met de geldende normen. Tot slot is er het laatste punt van het Charter, dat gaat over het milieu, met de wil om de ecologische voetafdruk te beperken. “We denken hierbij bijvoorbeeld aan het beperken van betonoverschotten door de juiste hoeveelheid te bestellen en de mogelijkheid om de stortgoot op een ecologische manier schoon te maken op de bouwplaats”, klinkt het bij FEDBETON.

Historisch akkoord

Dit akkoord tussen beide Federaties kan als historisch worden bestempeld en heeft als grote doelen een wederzijds begrip én een goede versterkte communicatie  tussen betonleverancier en aannemer te creëren.  Tevens mag niet worden voorbijgegaan aan het feit dat stortklaar beton het meest gebruikte materiaal is in de bouwsector en dat het daarom een zeer goede zaak is dat een reeks aanbevelingen ten aanzien van alle actoren op papier werd gezet.

Dit Charter kan zeker dienen als leidraad voor de samenwerking tussen de betonproducenten en de aannemers. Maar we raden alle betrokken toch aan om werf per werf op regelmatige basis overlegmomenten te organiseren om een en ander in goede banen te leiden. Het Charter kan gedownload worden op de website van FEDBETON via volgende link: https://www.fedbeton.be/nl/documents/veiligheid. Ook papieren versies zijn op een eenvoudige aanvraag te bekomen bij FEDBETON via 02/735.01.93 of theo.servaes@fedbeton.be.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details