Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een duurzame en efficiënte rioolaanleg dankzij innovatieve betonbuizen
Met de Qube-serie biedt Martens beton haar klanten een efficiënt en duurzaam alternatief voor de meer traditionele betonbuizen.

Een duurzame en efficiënte rioolaanleg dankzij innovatieve betonbuizen

Oplossingsgericht en innovatief denken, steeds met oog voor de noden van de klant én het milieu. Met die filosofie in gedachten ontwikkelde Martens beton – lid van FEBELCO, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van betonbuizen en -putten vertegenwoordigt – de Qube-serie. Qube is een betonbuis die op een nieuwe, speciaal voor deze buis ontwikkelde productielocatie wordt geproduceerd. “Plaatsingsgemak, tijdwinst, rendement en uiteraard ook duurzaamheid stonden voorop bij de ontwikkeling”, aldus Peter-Paul Ooms, directeur van Martens beton.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen, betonputten en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij bijna alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water. 

“Qube werd ontwikkeld vanuit de gedachte om zelfs met een beperkte kennis toch efficiënt riolering te kunnen plaatsen, dummy-proof en met een hoge verwerkingssnelheid.”

Totaalconcepten verbeteren

Binnen de uitgebreide Martens groep profileert de afdeling Martens beton zich al jaar en dag als specialist in prefab betonproducten waaronder betonputten, -buizen en andere betonnen producten voor afwatering en infiltratie. En dat zowel in standaardformaten als maatwerk. Met de Qube-serie biedt Martens beton haar klanten een efficiënt en duurzaam alternatief voor de meer traditionele betonbuizen. De Qube-buizen zijn momenteel leverbaar onder Benor in de diameters 800 en 1000 mm (ongewapend/staalvezelversterkt), 1500 mm (staalvezelversterkt) en de Forte buis in ongewapende uitvoering. De ongewapende Forte buizen beschikken, door een grotere wanddikte, over minimaal sterkteklasse 160. Hierdoor worden de toepassingsgebieden behoorlijk vergroot. Peter-Paul Ooms: “Qube werd ontwikkeld vanuit de gedachte om zelfs met een beperkte kennis toch efficiënt riolering te kunnen plaatsen, dummy-proof en met een hoge verwerkingssnelheid. Martens beton is steeds op zoek naar mogelijkheden om totaalconcepten te verbeteren en oplossingen aan te rijken. De Qube-serie is hier een mooi voorbeeld van. De range wordt overigens ook uitgebreid met poreuze infiltratiebuizen.”

Moderne productie-installatie

Voor de productie van de Qube-serie kan Martens beton gebruik maken van een volledig nieuwe fabriek. Peter-Paul Ooms: “Onze oude fabriek is intussen bijna 40 jaar oud. Ongeveer 15 jaar geleden hebben we de vervanging van die oude fabriek in gang gezet en dat met grote aandacht voor de uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen van de komende 30 tot 35 jaar. En enkele jaren geleden zijn we dan gestart met de bouw van een volledig nieuwe betonbuizenfabriek. De ultramoderne productie-installatie stelt ons in staat om Qube-buizen te produceren met een ongekende maatvastheid en een solide, nieuwe glijverbinding. Een ander groot voordeel is dat de betonbuizen uit de Qube serie tot en met diameter 1000 over het gehele lijf op maat zijn te zagen.”

De Qube-buizen zijn momenteel leverbaar onder Benor in de diameters 800 en 1000 mm (ongewapend/staalvezelversterkt), 1500mm (staalvezelversterkt) en de Forte buis in ongewapende uitvoering.

Aandacht voor duurzaamheid

De nieuwe fabriek stoot nog maar 1/3  van de CO2 uit van de oude fabriek. Innovaties zoals de Qube-serie tonen aan dat fabrikanten van standaard betonbuizen veel oog hebben voor enerzijds de klant, maar ook het milieu en dat zowel in het proces als in het product. “Door de uitgekiende range standaardpasstukken in spie- en mofuitvoering, is het altijd mogelijk om een put op de juiste plaats te zetten. Dit bespaart tijd en dus geld, wat voor heel veel klanten en opdrachtgevers cruciale factoren zijn. Wat de duurzaamheid betreft, ontwikkelden we met de Qube-serie een snel verwerkbaar product. De buizen zijn glad en bieden dus minder weerstand en zijn bovendien anders maar beter verdicht. Hierdoor sparen we grondstoffen uit. De buizen hebben ook een bijzondere verbinding, namelijk een glijverbinding met een ronde rubberring die in een ringkamer (groef) op de spie ligt. De verbinding wordt met glijmiddel tot stand gebracht. Door de hoeveelheid rubber tot een minimum te beperken, leveren we ook hier een belangrijke bijdrage voor het milieu. Die duurzaamheidsgedachte zal steeds verder moeten doorsijpelen in de bouwsector, vooral per werf bekeken en toegerekend naar de volledige milieu-impact van de gehele werf met alle materialen en materieel ter plaatse”, besluit Peter-Paul Ooms.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details