Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een duurzame oplossing op maat voor alle soorten waterbeheer
Installatie van Q-Bic Plus, de optimale, verkeersbestendige en snelle oplossing voor inspecteer- en reinigbare systemen in stedelijk gebied.

Een duurzame oplossing op maat voor alle soorten waterbeheer

 Met AquaCell, gemaakt van 100 % gerecycleerd en 100 % recyclebare kunststof, voegt de producent van kunststof leidingsystemen in 2020 een uniek product toe aan zijn gamma.

Tekst | Niels Rouvrois  Beeld | Wavin

Sinds 1950 is Wavin geëvolueerd naar een Europees bedrijf met een brede passie voor de watersector, van drinkwater tot regenwater en afvalwater. “Dus alles wat met toevoer, afvoer, behandeling en ook bescherming van water te maken heeft”, vertelt Eric Detry, Productmanager Civils & Infrastructure. “Water is een schaarse grondstof en wij proberen dat te beschermen door een beter waterbeheer, een veilige en meer efficiënte watertoevoer en betere sanitaire voorzieningen en hygiëne. Met als hoger doel betere bouwprestaties en het creëren van klimaatbestendige steden.”

In 1999 nam Wavin een grote stap met de productie van een van de allereerste infiltratie-units. “We zijn één van de pioniers op het gebied van de ondergrondse infiltratiesystemen”, aldus Eric Detry. “De Europese Gemeenschap heeft daar een grote rol in gespeeld door in 1991 bepaalde maatregelen te nemen om de algemene waterzuivering te verbeteren. Het gescheiden stelsel is wat dat betreft een grote vooruitgang. Want hoe vuiler het water, hoe beter het zuiveringsproces. Het vuile water gaat naar een zuiveringsstation en het gezuiverde water stort vervolgens over naar de rivier. Het regenwater dient op zijn beurt voor hergebruik, infiltratie of lozing in rivieren, eventueel na filtratie via KWS-afscheiders of RW-filters. De eerste unit die we in 1999 op de markt brachten werd plastisch omschreven als een kunststoffen bierkrat. Sindsdien zijn de units uiteraard veel innovatiever geworden.”

Q-Bic (Plus)

De Azura unit – 40 cm hoog, 50 cm breed en 120 cm lang – kende veel succes, maar na enkele jaren drong een innovatie zich op. Eric Detry: “In 2006 brachten we de Q-Bic op de markt, een grotere unit (60 cm hoog, 60 cm breed en 100 cm lang) met twee inspectiekanalen. Op die manier kon het bekken ook onderhouden en gereinigd worden. De regelgeving bleef immers evolueren en het volume van de bekkens werd steeds groter, maar grotere bekkens betekenen automatisch meer kosten en werk voor de aannemer. Omdat snelheid in de bouwsector cruciaal is, ontwikkelde Wavin daarom in 2015 de Q-Bic Plus. Deze geoptimaliseerde versie heeft een maximale inspecteerbaarheid (77 % van de vloeroppervlakte ), is modulair, eenvoudig en snel te plaatsen en ergonomisch verantwoord. Het is tevens de eerste unit met geïntegreerde verbindingen, zonder extra clips en stapelpennen.”

AquaCell zijn kratten gemaakt van 100 % gerecycleerd en 100 % recyclebaar kunststof.

AquaCell (Lite)

De weg die Wavin op het vlak van infiltratie-units heeft afgelegd, benadrukt het innovatieve DNA van het bedrijf. Het meest recente bewijs is de recente lancering van AquaCell, kratten gemaakt van 100 % gerecycleerd en 100 % recyclebaar kunststof. Eric Detry: “AquaCell is volledig circulair. En door het ingenieuze stapelbare ontwerp van deze nieuwe generatie infiltratiekratten kan er tot vier keer meer volume in een vrachtwagen worden vervoerd. Dit leidt tot minder transportbewegingen en een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot, minder ingenomen ruimte op de bouwplaats en minder leveringen. De push-fit installatie met geïntegreerde verbindingen maken bovendien een snelle en veilige installatie mogelijk. Tegelijkertijd bracht Wavin ook het lichtere broertje AquaCell Lite (50 cm hoog, 39 cm breed en 100 cm lang) op de markt. Dit zijn regenwaterunits voor plaatsen waar geen zwaar verkeer komt, zoals parken, tuinen en parkeerstroken.”

StormHarvester en TreeTank®

Met Q-Bic Plus, AquaCell en AquaCell Lite biedt Wavin een duidelijk antwoord op de huidige regelgeving en waterproblematiek. Eric Detry: “We zijn nu eenmaal verplicht om water te hergebruiken, te laten infiltreren of te bufferen en gecontroleerd te laten afvoeren. Met dit portfolio presenteren wij een efficiënt en overzichtelijk aanbod, dat voldoet aan alle eisen. Bovendien kunnen onze Q-Bic Plus units ook de groenvoorziening in de steden bevorderen. Zo plaatsten we onlangs in Hasselt TreeTanks waarbij de units met een substraat voor bomen in plaats van water worden gevuld. Boven het substraat houden we voldoende lucht zodat de wortels zijdelings in het bekken groeien en zo de fundering van de weg niet kunnen aantasten.”

“Wavin verkoopt geen producten of systemen, maar wel oplossingen. Dat is een belangrijke mindset. Een ander mooi voorbeeld hiervan is onze intelligente StormHarvester-sensortechnologie waardoor het mogelijk is om – op basis van weersvoorspellingen – in één oplossing het regenwater zowel optimaal te bufferen, te infiltreren als te hergebruiken. Wij denken steeds oplossingsgericht. Onze adviseurs zijn commercieel neutraal en denken steeds mee met voorschrijvers, studiebureau’s en architecten. Samen gaan we de uitdaging aan”, besluit Eric Detry.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details