Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Een optimale veiligheid dankzij een geïmplementeerd competentiemanagement
In West-Vlaanderen is RelyOn NuTec als enige opleidingscentrum door Aquafin erkend voor aannemers, studiebureaus en ruimfirma’s die de rioolinfrastructuur van Aquafin moeten betreden.

Een optimale veiligheid dankzij een geïmplementeerd competentiemanagement

Veiligheid staat bij bouwbedrijven steevast zeer hoog op de prioriteitenlijst. Of althans: daar zou het moeten staan, want er is nog veel groeimarge om van individuele veiligheidstraining te evolueren naar een doorgedreven competentiemanagement binnen het hele bedrijf. RelyOn NuTec ondersteunt wereldwijd veiligheidskritische sectoren – waartoe ook de grond-, wegen- en waterbouwsector behoren – bij het redden van levens en het beschermen van het milieu. In West-Vlaanderen is RelyOn NuTec als enige opleidingscentrum door Aquafin erkend voor aannemers, studiebureaus en ruimfirma’s die de rioolinfrastructuur van Aquafin moeten betreden.

Het ondersteunen van veiligheidskritische sectoren met training, digitale diensten, consultancy en software-oplossingen. Dat is in een notendop de corebusiness van RelyOn NuTec samengevat. Vanuit meer dan 30 vestigingen bedient het bedrijf wereldwijd elk jaar meer dan 10.000 bedrijven, van individuele werknemers tot de grootste ondernemingen, die wereldwijd actief zijn in veiligheidskritische sectoren. “We zijn heel erg bedrijvig in on- en offshore trainingen binnen de maritieme sector en de olie- en gassector, maar we richten ons uiteraard op alle veiligheidskritische sectoren”, vertelt Peter Van Cauwenberghe, managing director Central Europe bij RelyOn NuTec. “In de grond-, wegen- en waterbouwsector zijn we vooral gekend voor onze praktijkgerichte confined space trainingen. Uitgangspunt nummer één is steeds het veilig thuisbrengen van mensen.”

Voor de inspectie en het onderhoud van riolen, collectoren, pompputten … is afdalen in de infrastructuur vaak nodig.


Veilig onder de grond

Voor de inspectie en het onderhoud van riolen, collectoren, pompputten … is afdalen in de infrastructuur vaak nodig. En dat is niet zonder risico. Naast het valgevaar zijn de gassen in het afvalwater een reëel en zelfs dodelijk risico. Aannemers, studiebureaus, ruimfirma’s en personeel van Aquafin die bij de uitvoering van hun taak het rioolstelsel of een waterzuiveringsinstallatie moeten betreden of de taak van veiligheidswacht moeten uitoefenen, kunnen daarom een opleiding volgen. Trainees leren op een veilige en efficiënte manier riolen en waterzuiveringsinstallaties betreden en verwerven de nodige competentie om de taak van veiligheidswacht te kunnen uitoefenen in deze specifieke werksituaties.Peter Van Cauwenberghe: “Voor West-Vlaanderen is RelyOn NuTec door Aquafin als enige opleidingscentrum erkend. We doen dat in een gecontroleerde omgeving, zo dicht mogelijk bij de dagdagelijkse omgeving van trainees. Dankzij deze trainingen kunnen onderaannemers op een gecoördineerde manier worden opgeleid en krijg je een veiligheidsniveau dat relatief gestandaardiseerd is. En dat is positief. In de toekomst zullen klanten ook de mogelijkheid hebben de theoretische basisprincipes via E-learning te volgen, een proces dat omwille van corona nog versneld en verfijnd werd. Door die theoretische uitleg van op afstand, kunnen we de daaropvolgende praktijktraining maximaliseren.”

RelyOn NuTec ondersteunt wereldwijd veiligheidskritische sectoren – waartoe ook de grond-, wegen- en waterbouwsector behoren – bij het redden van levens en het beschermen van het milieu.


Groeiend draagvlak

“Het traject van Aquafin, dat intussen ongeveer anderhalf jaar loopt, is voor ons zeer interessant, maar uiteraard willen we binnen deze sector ook zelf proactief bedrijven bereiken”, gaat Peter Van Cauwenberghe verder. “Het draagvlak moet dan wel groot genoeg zijn en daar wringt de schoen soms nog. Wij proberen de klant te overtuigen van de grote meerwaarde van veiligheidsopleidingen, maar voor heel wat bedrijven wordt veiligheid nog steeds gezien als een kost. Maar dat betekent anderzijds ook dat er nog een grote groeimarge is om van individuele veiligheidstraining te evolueren naar een doorgedreven competentiemanagement binnen het hele bedrijf. Bij grote bedrijven is die mindset er al en we merken dat ook het bewustzijn bij kmo’s steeds groter wordt.”

“In de toekomst zullen klanten ook de mogelijkheid hebben de theoretische basisprincipes via E-learning te volgen, een proces dat omwille van corona nog versneld en verfijnd werd.”


Adaptive training

Volgens Van Cauwenberghe gaat het anno 2021 niet meer alleen over mensen individueel trainen, maar over mensen competent houden en dat competentiemanagement implementeren in de bedrijfsstructuur. “Waar je vroeger een certificaat nodig had en een eenvoudige checklist kon afvinken, gaat het nu over hoe ik mijn mensen competent en up to speed houd doorheen het hele traject. En daar zit een uitgebreide leertechnologie achter die wij vertalen in geavanceerde low key praktijktrainingen. Op basis van regelmatig contact met de trainees, via een webapplicatie, wordt dan afgetoetst in hoeverre de werknemers nog competent zijn. Op basis van die bevindingen wordt dan een individueel trainingstraject met een focus op de pijnpunten aangeboden. Deze vorm van adaptive learning is iets wat ook in België in de zeer nabije toekomst doorgang zal vinden, aangevuld met digitale oplossingen voor opvolging van competentiemanagement en elektronische vormen voor werkvergunningen. Wij noemen het ‘e-control of work’”, besluit Van Cauwenberghe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?