Deschacht pioniert als allereerste rioleringsspecialist die met Building Information Modeling in de praktijk aan de slag gaat. Het eerste project dat succesvol werd gerealiseerd, gebruikmakend van de BIM-bibliotheek van Deschacht, is er meteen eentje van formaat: een groot infiltratiebekken voor het Capa-gebouw in het Park van Tervuren, vlakbij het Afrikamuseum. Het succesvolle project werd gerealiseerd door Nv Olislaegers Bouwwerken in opdracht van hoofdaannemer Denys.
Het gebruik van BIM laat aannemers en installateurs toe om zowel in de ontwerpfase als op de werf substantieel tijd te besparen en ontwerpfouten met de daaraan verbonden faalkosten te voorkomen. Deschacht is de eerste en vooralsnog enige rioleringsspecialist die een BIM-bibliotheek aanbiedt en daarvoor zelfs een BIM-manager in zijn rangen heeft. In een eerste fase werden de verschillende producten uit het gamma riolering en waterafvoer geïntegreerd in de BIM-bibliotheek, te beginnen met de infiltratie- en buffersystemen. Geleidelijk aan zullen alle rioleringsartikelen – toezichtputten, leidingen, geulen, regenwater- en septische putten – aan bod komen, totdat het complete Deschacht-assortiment vertaald zal zijn in BIM-objecten.
Dat een rioleringsspecialist als Deschacht, die per definitie een zeer groot assortiment aanbiedt, een eigen BIM-bibliotheek ontwikkelt, heeft nog een extra meerwaarde voor de klanten: de fabrikanten bieden namelijk enkel voor hun eigen producten een BIM-bibliotheek aan. Iedereen gebruikt daarvoor zijn eigen software en die pakketten communiceren niet altijd even vlot met elkaar. “De bibliotheek van Deschacht omvat daarentegen het volledige rioleringsgamma, over de diverse merken heen. Dit eerste grote project leerde ons dat alle betrokken partijen erg opgetogen zijn over deze nieuwe ontwikkeling”, klinkt het bij Deschacht.
Leopold II had een voorliefde voor grootse, monumentale gebouwen en het is dan ook niet verwonderlijk dat het hele Park van Tervuren een beetje doet denken aan Versailles. De site bestaat uit vijf bouwwerken en het Park van Tervuren is 207 ha groot. Centraal ligt het hoofdgebouw, waar de permanente tentoonstelling gevestigd is. Aan de rechterzijde van het hoofdgebouw werd het Directiepaviljoen opgetrokken. Aan de linkerzijde wordt het hoofdgebouw geflankeerd door het Stanleypaviljoen, dat de bewaarplaats is van het volledige Stanley-archief. De site wordt vervolledigd door het Koloniënpaleis, gelegen aan het einde van de Tervurenlaan, en het CAPA-gebouw, dat zich aan het einde van de Leuvensesteenweg bevindt. Het is bij de renovatiewerken aan dit laatste gebouw dat er onder andere een groot infiltratiebekken moest worden gerealiseerd.
Bram Goessens, werfleider van Denys: “We hebben alle vertrouwen geschonken aan de firma Olislaegers en zijn ook blij dat ze Deschacht onder de arm hebben genomen voor dit uitdagende project. De samenwerking verliep zeer vlot over de hele lijn. Projectmanager Dirk Stuyven van het Deschacht bouwteam heeft dan ook alle vergaderingen opgevolgd en is vaak ter plaatse geweest om alles minutieus voor te bereiden en mee in goede banen te leiden.”
“Het ganse BIM-gebeuren heeft alle partijen inderdaad bijzonder tevredengesteld”, beaamt David Olislaegers, van het gelijknamige familiebedrijf dat naast grondwerken ook gespecialiseerd is in onder andere omgevings- en rioleringswerken. “Voor een project van deze omvang was bijvoorbeeld het legplan zeer welkom en dat maakte ons werk een stuk eenvoudiger en deed alles veel vlotter en sneller verlopen.”
“Ook de Regie der Gebouwen was als opdrachtgever erg opgezet met de manier van werken”, vult Dirk Stuyven aan. “Voor ons was het ons eerste project met onze BIM bibliotheek, maar het was meer dan een aangenaam proefproject. Er waren veel minder onduidelijkheden en bijgevolg ook veel minder vragen. Dat bespaart de bouwheer heel wat kopzorgen en maakt het werk van de aannemer die de plaatsing doet ook een stuk eenvoudiger. Niet in het minst de perfecte meetstaat die voortvloeit uit deze manier van werken.”