Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste certificaat voor koudasfalt is een feit

Eerste certificaat voor koudasfalt is een feit

Koudasfalt is een onmisbaar product voor herstellingen aan onze wegen. Omdat de Vlaamse overheid een bijkomende garantie wenste op de kwaliteit van koudasfalt heeft COPRO de productcertificatie opgestart. Afgelopen zomer is het eerste COPRO-certificaat voor koudasfalt klasse A uitgereikt. De primeur was voor IKO uit Antwerpen. 

“Het certificatieproces voor koudasfalt is reeds opgestart in 2011”, vertelt Andie Dedoncker, productverantwoordelijke bij COPRO. “De Vlaamse overheid was vragende partij omdat de kwaliteit van koudasfalt erg kan verschillen van product tot product. In een adviesraad zijn de eisen uitgewerkt waaraan het product moet voldoen om het COPRO-certificaat te behalen. Deze zijn vastgelegd in de technische voorschriften PTV 861. Omdat er geen aanvragen waren tot certificatie zijn we in 2016 overgegaan tot partijkeuringen, die als basis konden dienen voor een aanvraag tot certificaat. In de loop van 2017 heeft IKO het certificaat aangevraagd. Na een aantal inspecties bij hun productielocatie in Oostenrijk heeft IKO in juli 2018 het allereerste certificaat voor koudasfalt behaald.”

De voorschriften PTV 861 zijn te downloaden op de website van COPRO. De technische fiche, door COPRO gewaarmerkt, is terug te vinden op het COPRO Extranet. Aan de hand van een snelcode die vermeld wordt op de leveringsbon, kan eenvoudig worden gecontroleerd of het product is gecertificeerd en wat zijn toepassingsgebied is. 

Koudasfalt

Koudasfalt heeft een zeer snelle uithardingstijd, waardoor je de weg snel opnieuw kan openstellen voor het verkeer.

Kwaliteitsgarantie
IKO is al sinds 1997 producent van reactief koudasfalt. “Ons koudasfalt heeft, eens uitgehard, quasi dezelfde eigenschappen als warm asfalt”, vertelt Patrick Jonckers, commercieel directeur bij IKO. “Het grote voordeel is dat koudasfalt een langere levensduur heeft en een zeer snelle uithardingstijd, waardoor je de weg snel opnieuw kan openstellen voor het verkeer.”

“Koudasfalt is een herstellingsproduct. Warme asfalt blijft voordeliger qua prijs, maar is allesbehalve gebruiksvriendelijk omdat het permanent op temperatuur moet blijven”, vult Andie Dedoncker aan. “Dat is niet haalbaar gedurende de winterperiode, wanneer de meeste asfaltcentrales gesloten zijn voor onderhoudswerken. Koudasfalt wordt in zakken geleverd met een houdbaarheid tot een jaar en kan dus meteen toegepast worden.” Patrick Jonckers: “Ons product mag dan wel duurder zijn dan een standaard koudasfalt, die meerkost verdien je meteen terug omwille van de betere kwaliteit. Aannemers hoeven niet continu opnieuw te gaan herstellen en verbruiken bijgevolg aanzienlijk minder van het product. Zo kunnen we stellen dat ons koudasfalt zelfs goedkoper is, ook als de werkuren niet worden meegeteld.”

Koudasfalt

IKO Oecophalt Blue 0/6 wordt geleverd in luchtdichte zakken van 16 kg.

Ecologisch product
“Ons koudasfalt is bovendien een ecologisch product: er zijn geen solventen of oplosmiddelen in verwerkt”, gaat Patrick Jonckers verder. “IKO Oecophalt Blue 0/6 wordt geleverd in luchtdichte zakken van 16 kg. Dit is een voordeel naar gewicht toe en we beperken de afvalberg. Eén van basisbestanddelen van IKO Oecophalt Blue 0/6 is koolzaadolie, een plant die tijdens de groei aan CO2-recuperatie doet. Ons bedrijf hecht veel belang aan duurzaamheid. We maken niet voor niets deel uit van Blue Gate Antwerp, het eerste eco-effectieve, watergebonden bedrijventerrein in België.”  

IKO heeft nu het eerste COPRO-certificaat voor koudasfalt op zak en dat biedt zo zijn voordelen. “In het Standaardbestek voor de Wegenbouw SB250 wordt verwezen naar de COPRO-certificatie. Wij hebben nu als enig bedrijf de mogelijkheid om heel Vlaanderen te beleveren. We hopen dan ook de aanbesteding die Vlaanderen volgend jaar uitschrijft binnen te halen. En ook de andere besturen zullen op termijn hopelijk volgen”, besluit Patrick Jonckers. Aan mooie toekomstperspectieven geen gebrek.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details