Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste circulaire voetpad in Gent
Met Carbstone-technologie kan een scala aan producten geproduceerd worden, met dezelfde technische eigenschappen als conventionele betonproducten.

Eerste circulaire voetpad in Gent

Het voetpad is aangelegd met Carbstone-klinkers. Deze zijn gemaakt met de Carbstone-technologie, ontwikkeld door VITO en Orbix. Een technologie die het mogelijk maakt om bouwmaterialen te produceren door twee afvalstoffen te laten reageren: metaalslakken (een restproduct van staalproductie) en CO2.

Tekst | Stad Gent / Niels Rouvrois  Beeld | Stad Gent

Wat maakt deze klinkers circulair? Omdat afvalstoffen uit reststromen gebruikt worden die op hun beurt opnieuw grondstoffen worden. Bovendien worden er geen traditionele cement- of betonproducten voor de productie gebruikt. Hierdoor nemen de stenen zelfs meer CO2 op tijdens de productie dan dat er vrijkomt. Dit zorgt voor een veel lagere impact op het milieu. En het stopt niet bij klinkers. Met deze nieuwe technologie kan een scala aan producten geproduceerd worden, met dezelfde technische eigenschappen als conventionele betonproducten.

Stapsteen naar een circulaire stad

Het voetpad is het resultaat van het project ‘Stapsteen naar een circulaire stad’, waarin partners VITO, Orbix, UGent, Vlaanderen Circulair en de Stad Gent het gebruik van duurzame materialen in de stadsomgeving onderzochten, met de bedoeling die ook te gebruiken als bouwmaterialen. Het project leverde inzichten in de technische kant van de ontwikkeling en inzichten in de mogelijke hinderpalen/opportuniteiten voor de introductie van duurzame technologie.

Het voetpad is aangelegd met Carbstone-klinkers, gemaakt met de Carbstone-technologie.

In het publieksrapport worden het Carbstone-proces, de eigenschappen van de Carbstone-klinkers en de leerlessen van het project gedetailleerd toegelicht. Zo bestaat het proces uit drie delen: het aanmaken van het mengsel, de vormgeving en carbonatatie. Als grondstoffen voor het mengsel werd ervoor gekozen om zoveel mogelijk lokale grondstoffen te gebruiken – in Gent werden deze gevonden bij Arcelor Mittal, die LD-slakken uit de staalproductie aanleverde. Deze werden aangevuld met de door Orbix gevaloriseerde minerale fracties komende uit roestvaststaalslakken van Aperam te Genk. De klinkers werden vormgegeven met behulp van een Metalika trilpers in de pilootinstallatie van Orbix te Farciennes. De carbonatatie van de klinkers, tot slot, gebeurt in een droogkamer of in dit geval in een autoclaaf waar gedurende ongeveer 20 uur CO2 wordt toegevoerd aan de klinkers.

Marktaanbod

Het is de eerste keer dat Orbix met de Carbstone-technologie een hoeveelheid van 110 m² klinkers produceert voor een demonstratie. Momenteel kunnen de klinkers niet gekocht worden tenzij voor demonstraties of pilootwerven. Deze stenen worden dan geproduceerd in de pilootinstallatie te Farciennes. Volgend jaar komen er wel Carbstone-gevelstenen op de markt die geproduceerd zijn in een pilootinstallatie van een partner in Lanklaar. Verschillende bedrijven in binnen- en buitenland tonen ook interesse om Carbstone-klinkers en bouwblokken te produceren. Deze partners staan zelf in voor de productie en verkoop en zullen dan ook te gepasten tijde de beschikbaarheid aankondigen.

Circulaire economie

De Stad Gent zet al langer in op een circulaire economie waarin grondstoffen niet verloren gaan, maar blijven circuleren. Samen met de partners van de Cleantech Cluster Regio Gent, die in 2016 werd opgericht, zet het stadsbestuur in op een pakket aan acties en projecten voor de uitbouw van een circulaire economie. Het hergebruiken van bouwmaterialen in de stad is hierin een belangrijk onderdeel. “De Stad Gent wil tonen dat samenwerking tussen verschillende partners loont, dat materialen die gebaseerd zijn op hergebruik of nieuwe samenstellingen betrouwbaar zijn en dat hiermee nieuwe businessmodellen kunnen opgezet worden. Kortom, we willen onze rol als proeftuin voluit opnemen, ook door circulaire materialen te gebruiken in gebouwen en infrastructuur op ons grondgebied”, aldus schepen van Economie Sofie Bracke.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details