Ecoduct Groenendaal

Ebema 08/2017

02:24
23-04-2018

Eerste ecoduct over Brusselse Ring herenigt Zoniënwoud

Het Ecoduct Groenendaal, dat als eerste ecoduct over de Brusselse Ring een hoofdrol moet spelen bij de ontsnippering van het Zoniënwoud, is bijna klaar voor gebruik. De 60 meter brede constructie wordt momenteel volop aangekleed met poelen, bomen en struiken: een natuurlijke habitat voor de aanwezige dieren, die staan te trappelen om de oversteek te maken naar de andere zijde van het woud. Aan de betonnen basisstructuur werd enkele maanden geleden al de laatste hand gelegd. Een prestigeproject voor Ebema, fabrikant van prefab betonelementen, die alle 68 onderdelen van het brugdek met slechts één enkele mal wist te produceren.

Met zijn 5000 hectare aan natuur vormt het Zoniënwoud een warm nest voor heel wat diersoorten. Alleen zorgen verkeersassen als de E411 en de Brusselse Ring voor een versnippering van het gebied, wat zowel de verkeersveiligheid als de biodiversiteit in het gedrang brengt. Een situatie waar het Europese project LIFE +OZON graag verandering in wil brengen, en daarbij is het Ecoduct Groenendaal een belangrijke pijler. Het bouwwerk is een gezamenlijke opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap Natuur en Bos en bevindt zich op de Brusselse Ring tussen Groenendaal en Waterloo. Zodra de beplanting is afgerond, zal het ecoduct de aanwezige dieren toelaten de andere kant van het woud veilig te bereiken.

Ecoduct Groenendaal
De betonnen basisstructuur van de 60 meter brede brug werd in november vorig jaar al afgerond. Intussen wordt nog volop gewerkt aan de beplanting. (Foto: BAM Contractors)

Huzarenstukje
Betonfabrikant Ebema is bijzonder trots op het project. “Wanneer we de kans krijgen om mee te werken aan dit soort unieke maatwerkprojecten, zullen we niet lang twijfelen. We weten op voorhand dat zo’n project ons voor uit­dagingen zal stellen, dus kunnen we achteraf met recht en rede fier zijn als alles goed verlopen is. Maar het Ecoduct Groenendaal was voor ons pas echt een huzarenstukje omdat quasi elke afdeling van onze firma er zijn schouders onder heeft gezet: technici, productie, dispatching, marketing … Vaak met veel bloed, zweet en tranen. Dat begon al bij de eerste stap: op tekentechnisch vlak is het ontwerp een aantal keer over en weer gegaan vooraleer we de goedkeuring kregen om te starten met de productie. Verder moest alles in zandkleur geproduceerd worden, en daar was redelijk wat bemonstering voor nodig”, vertelt Maarten Mathijssen, product manager bij Ebema.

Grootste vorm ooit
Ook de productie was een uitdagend proces. Mathijssen: “Ebema stond in voor de levering van zowel de zijpanelen als de pijlers en de kroonstukken in het midden van de brug. Voor het brugdek waren er in totaal 68 prefab onderdelen nodig. Omdat je van kleine panelen aan de zijkanten naar grote panelen in het midden gaat, waren er dus 34 verschillende platen nodig: één van elke maat aan iedere zijde. Die hebben we allemaal met één enkele vorm geproduceerd, tevens de grootste vorm die we zelf ooit gemaakt hebben. Een uitzonderlijke manier van werken. Helemaal op het eind vroeg hoofdaannemer BAM Contractors ook nog of het mogelijk was om alle onderdelen rechtop aan te leveren. Dat zou de plaatsing makkelijker maken en dus ook een hoop tijd uitsparen. Die vraag krijgen we wel vaker, maar in dit geval was dat niet eenvoudig: de onderdelen hebben een afgeronde onderkant, waardoor je ze rechtop niet stabiel kan transporteren. We dachten mee na over een oplossing en ontwikkelden zelf stalen bokken, waarop we alle elementen vasthechtten om ze zwevend te vervoeren.”

Ecoduct Groenendaal
Betonfabrikant Ebema leverde de afgeronde prefab voorzetpanelen rechtop aan, wat het plaatsingsrendement voor aannemer BAM Contractors aanzienlijk verhoogde. (Foto: Marc Sourbron)

Speciale eisen
Het is niet de eerste samenwerking tussen Ebema en BAM Contractors. Mathijssen: “In 2013 hebben we voor BAM Contractors nog architectonisch beton aangeleverd om de kade­muren van de Samber in Charleroi te bekleden. Ook dat was een groot project, met dezelfde werfleider.” Marc Kasprzak, senior site manager bij BAM Contractors: “Onze samenwerking met Ebema is al meerdere jaren erg constructief. Het gebeurt wel vaker dat er speciale productieprocessen of uitvoeringsvormen nodig zijn, en daar staan ze gelukkig altijd voor open. We zijn intussen goed op elkaar ingespeeld en kunnen langs beide kanten vertrouwen op een uitstekend resultaat.”    

Tekst | Frie Van der Planken  Beeld | Marc Sourbron – BAM Contractors
Uitgelichte afbeelding: 
Het Ecoduct Groenendaal bevindt zich op de Brusselse Ring tussen Groenendaal en Waterloo en vormt een veilige oversteekplaats voor alle dieren in het Zoniënwoud. (Foto: Marc Sourbron)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

HusqvarnaAsphalt & Bitumen Day 2018