Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste fase verfraaiingswerken doortocht Oostduinkerke-Bad succesvol afgerond
In samenwerking met de Vlaamse Overheid (AWV) verfraait de gemeente Koksijde de doortocht van Oostduinkerke-Bad door het aanleggen van nieuwe voetpaden, openbaar groen en straatmeubilair.

Eerste fase verfraaiingswerken doortocht Oostduinkerke-Bad succesvol afgerond

In samenwerking met de Vlaamse Overheid (AWV) verfraait de gemeente Koksijde de doortocht van Oostduinkerke-Bad door het aanleggen van nieuwe voetpaden, openbaar groen en straatmeubilair. Waar mogelijk wordt het traject ook beveiligd met afzonderlijke fietspaden. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt er gefaseerd gewerkt. Eyecatcher van het project is zonder twijfel de bijzondere betonstraatstenen, geproduceerd en geleverd door Bleijko. “Het deel tussen Astridplein en IJslandplein, richting Koksijde-Bad, is afgerond”, aldus Frank Mortier, accountmanager bij Bleijko. 

Bleijko profileert zich al jaar en dag als specialist in betonproducten voor de openbare ruimte. Van bestrating tot riolering en van zeewering tot maatwerkoplossingen. Omdat Bleijko de voorbije jaren aan de Belgische kuststreek voor heel wat projecten kwaliteitsvolle en visueel aantrekkelijke betonnen bestrating produceerde, kwam ook Koksijde aankloppen bij de producent. Frank Mortier: “Er moest een nieuwe doortocht aangelegd worden en ook de voetpaden waren aan vervanging toe. De gemeente Koksijde kwam naar ons met de vraag om de mogelijkheden in beton te bekijken. Vroeger werd steevast gekozen voor gebakken steen of natuursteen, maar steeds meer lonken besturen naar betonproducten. Dat heeft voor een grote deel ook te maken met de zware impact op het milieu en de stijgende prijzen van natuursteen die bijvoorbeeld uit India of China komt.” 

“In de stenen zelf hebben we vrij grote granulaten met beige-, grijs- en groentinten voorzien.”

Gele tint en vier formaten

De gemeente Koksijde had een voorkeur voor een gele tint en ook de formaten mochten afwijken van de standaard. Frank Mortier: “De vraag was een gele tint, maar met natuurlijke granulaten om het kleurbehoud te garanderen en de steen levendig te maken. Dus zeker geen doodse gele tint. In de stenen zelf hebben we daarom vrij grote granulaten met beige-, grijs- en groentinten voorzien. Maar de overwegende tint blijft geel waardoor de toegevoegde natuurlijke granulaten tot leven komen. Uit gesprekken met de gemeente bleek ook dat er met formaten gespeeld mag worden. Daarom werd gekozen voor vier verschillende formaten in wildverband: 40 op 10 cm, 30 op 10 cm, 20 op 10 cm en 15 op 10 cm.”

Twee fases

Om de hinder voor de omwonenden en het kusttoerisme te beperken werd het werk opgedeeld in twee fases, die telkens na de herfstvakantie aanvatten. Er zal steeds een kant van de straat volledig toegankelijk zijn en het doorgaand verkeer zal dus kunnen blijven circuleren, met uitzondering van een korte periode tijdens de asfaltering, het plaatsen van openbare verlichtingspalen … Frank Mortier: “Het eerste deel tussen Astridplein en IJslandplein, richting Koksijde-Bad, is succesvol afgerond en komend najaar is het de beurt aan de strook richting Nieuwpoort (Leopold II laan – Europaplein). De reacties op het tussentijdse resultaat zijn erg lovend. Het bestuur kreeg positieve reacties van de bewoners en ook wij werden al gecontacteerd door architecten die zeer geïnteresseerd zijn in onze betonnen producten. Uiteraard is dit een product voor openbare werken en minder voor kleinschalige toepassingen, mede gezien de dikte van 10 cm. De kleur en samenstelling die nu gebruikt is, zal overigens ook in andere projecten in Koksijde toegepast worden.”

De gemeente Koksijde had een voorkeur voor een gele tint en ook de formaten mochten afwijken van de standaard.

Project op maat

Voor Bleijko is dit een project dat perfect binnen de kraam van het bedrijf past. “We doen steeds meer maatwerk, zowel wat formaten als kleur betreft. Zo leverden we in Knokke al geslepen stenen met een specifieke kleur en creëerden we twee grijstinten voor Oostende. Voor het project in Oostende kochten we zelfs mallen aan om specifiek de formaten van de vroegere natuursteen te kunnen produceren en zo stelselmatig de oude natuursteen te vervangen. Het project in Koksijde past dus inderdaad perfect in onze kraam, maar uitdagingen zijn er natuurlijk altijd. Het idee van de klant zo goed mogelijk tot uitvoering brengen, blijft een bijzondere oefening. Maar mede dankzij een goede samenwerking met hoofdaannemer De Brabandere en studiebureau Sweco is dat uitstekend gelukt. Die goede samenwerking in combinatie met onze sterktes zoals kwaliteit, flexibiliteit, nabijgelegen fabrieken … doet ons met vertrouwen uitkijken naar de volgende fase van het project komend najaar”, besluit Frank Mortier.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details