Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste mmGPS gestuurde glijbekistingsmachine in Benelux plechtig ingehuldigd

Eerste mmGPS gestuurde glijbekistingsmachine in Benelux plechtig ingehuldigd

Op vrijdag 27 september zakte het kruim van de Belgische wegenbouwsector af naar Herselt. Daar nam Superbeton de eerste mmGPS gestuurde glijbekistingsmachine in de Benelux in gebruik. Een heuglijke gebeurtenis die gevierd werd met een ‘machineborrel’ en een gezellig netwerkevent. Zaakvoerder Frederik Laeremans zette de Gomaco 3300-machine met mmGPS-sturing van Topcon in gang en overtuigde de meest hardnekkige twijfelaars: 3D-glijbekisting is de toekomst.

Een ‘machineborrel’ organiseren, het is een originele manier om de komst van een nieuw paradepaardje te vieren. De Gomaco 3300 met mmGPS-sturing – een mondiaal unicum – is een sterk staaltje spitstechnologie die een ware revolutie kan veroorzaken in de wegenbouw. Manueel koorden spannen, zoals Superbeton symbolisch deed om de vele gasten te verwelkomen, is voortaan verleden tijd en 3D en automatisatie zijn de toekomst.

Terug naar de roots

Samen met fabrikant Gomaco, machine-importeur De Bruycker en navigatie- en sturingsspecialist Topcon zette Superbeton een demonamiddag op poten om de innovatieve 3D-glijbekistingsmachine in primeur voor te stellen aan concullega’s en andere geïnteresseerden. “Een speciaal moment, want na al die jaren zonder volwaardige betonactiviteiten keren we terug naar onze roots”, sprak de ambitieuze zaakvoerder Frederik Laeremans, die de derde generatie aan het hoofd van het gereputeerde familiebedrijf vertegenwoordigt. 

Frederik Laeremans: “Mijn grootvader was destijds een pionier op het vlak van beton. Op een gegeven moment beschikte onze firma over zes betoncentrales in heel België. Na zijn overlijden werd de betonafdeling verkocht en kwam de focus op grondwerk en wegenbouw te liggen. Gezien het DNA van ons bedrijf begon het te kriebelen om opnieuw een betonactiviteit aan te snijden. Ik wist dat 3D-glijbekisting al een tijdje de norm is in Amerika en maakte zo kennis met de Gomaco 3300-machine met mmGPS-sturing. We werken al jaar en dag samen met Topcon en hebben met projectleider Chris bovendien de juiste man in huis om alles in goede banen te leiden. Dus uiteindelijk heb ik beslist om de stap te zetten en er vol voor te gaan. Een stevige investering van circa 500.000 euro, die ongetwijfeld snel haar vruchten zal afwerpen.” 

Tijdens de demodag werd met de Gomaco 3300 het Superbeton-bedrijfslogo gerealiseerd op het braakliggende terrein naast de opslagloods

Gamechanger

Uniek blijven qua service, kwaliteit en snelheid: dat is de missie van Superbeton. Een intelligente slipform paver past perfect in dit plaatje. Frederik Laeremans: “Het beton in één stuk gieten met behulp van een glijbekistingsmachine is veel goedkoper en efficiënter dan afzonderlijke prefabelementen samenvoegen tot één geheel. Dat onze slipform paver bovendien grotendeels autonoom kan functioneren op basis van een 3D-model, geeft ons een extra streepje voor. Dankzij de mmGPS-sturing van Topcon is de nauwkeurigheid gegarandeerd, en ook de afwerkingsgraad is van een zeer hoog niveau. De voordelen zijn legio: snelheid en efficiëntie, ultieme precisie, tijdswinst, betrouwbaarheid en controle, finesse, kwaliteit … Onmisbare troeven die werken op de traditionele manier haast ondenkbaar maakt. Onze 3D-glijbekistingsmachine is een echte gamechanger.”

Belangrijke mijlpaal

Een kleine kanttekening: verandering lokt weerstand uit. Hoe overtuig je doorwinterde rotten die al jaren in het vak zitten om hun vertrouwde manier van werken aan de kant te schuiven en hun lot grotendeels in handen van vernuftige technologie te leggen? “Door ze op een positieve manier te laten kennismaken met de waardevolle meerwaarde die mmGPS-sturing te bieden heeft”, legt Frederik Laeremans uit. “Deze (r)evolutie komt overigens niet uit het niets. Heel wat van onze graafkranen waren al uitgerust met Topcon-technologie, dus zelfs onze meest ervaren machinisten waren al vertrouwd met 3D-gps-sturing. Zelfs in die mate dat ze niets anders meer willen. Topcon heeft ons samen met De Bruycker uitstekend ondersteund en stond altijd klaar met doelgericht advies. Geen overbodige luxe, want de aankoop van de 3D-glijbekistingsmachine heeft al bij al anderhalf jaar in beslag genomen. In januari 2018 zijn we naar Las Vegas gevlogen om het proces in gang te zetten en eind september 2019 konden we eindelijk aan de slag. Een belangrijke mijlpaal die ons bedrijf een nieuw elan geeft, net als onze nakende verhuis naar Aarschot. De toekomst oogt mooi”, besluit Frederik Laeremans.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details