Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste rioleringsspecialist met BIM-bibliotheek

Eerste rioleringsspecialist met BIM-bibliotheek

Binnenkort gaan twee werven van start waarvan de plannen, bestekken en begrotingen met de BIM-bibliotheek van Deschacht zijn aangemaakt. Hiermee zet de rioleringsspecialist de stap van theorie naar praktijk inzake Building Information Modelling. Deschacht is de eerste en vooralsnog enige rioleringsspecialist die een BIM-bibliotheek aanbiedt en daarvoor zelfs een BIM-manager in zijn rangen telt.

Vanaf nu zullen architecten, ingenieurs en studiebureaus gebruik kunnen maken van een almaar completere bibliotheek met intelligente objecten waarmee ze hun plannen, lastenboeken en prijsberekeningen kunnen ontwikkelen en beheren. Het gebruik van BIM laat aannemers en installateurs toe om zowel in de ontwerpfase als op de werf substantieel tijd te besparen en ontwerpfouten met de daaraan verbonden faalkosten te voorkomen. 

Beginnen met riolering & afvoer

In een eerste fase worden de verschillende producten uit het gamma riolering en waterafvoer geïntegreerd in de BIM-bibliotheek, te beginnen met de infiltratie- en buffersystemen. Geleidelijk aan zullen alle rioleringsartikelen – toezichtputten, leidingen, geulen, regenwater- en septische putten – aan bod komen, totdat het complete Deschacht-assortiment vertaald is in BIM-objecten. “Een en ander kadert binnen onze keuze voor innovatie en specialisatie met het oog op een nog betere service naar aannemers, architecten- en studiebureaus, installateurs en andere bouw gerelateerde bedrijven”, vertelt Filip Ausloos, Business Unit Manager bij Deschacht. “Onze studiedienst is daar een voorbeeld van. Digitalisering van onze diensten hoort daar ook bij. Onze doelstelling is het gebruiksgemak van onze producten en oplossingen nog te verbeteren.”

De BIM-bibliotheek van Deschacht zal daarentegen het volledige rioleringsgamma omvatten, over de merken heen.

Volledig rioleringstraject 

Dat een rioleringsspecialist als Deschacht, die een zeer groot assortiment aanbiedt, een BIM-bibliotheek ontwikkelt, heeft nog een extra meerwaarde voor klanten. Fabrikanten bieden enkel voor hun eigen producten een BIM-bibliotheek aan. Elk gebruikt daarvoor zijn eigen software en die pakketten communiceren niet vlot met elkaar. De bibliotheek van Deschacht zal daarentegen het volledige rioleringsgamma omvatten, over de merken heen. Een aannemer of zijn studiebureau zal uit de BIM van Deschacht slechts één file moeten downloaden om zo bijvoorbeeld een rioleringstraject compleet te kunnen ontwerpen. Vervolgens kan vanuit het BIM-ontwerp zeer eenvoudig een meetstaat worden opgeladen in de webshop van Deschacht, zodat er meteen ook een begroting of prijsofferte kan worden opgemaakt.

Wijzigingen automatisch zichtbaar in alle tekeningen

“Voor de architect, ingenieur en bouwkundig tekenaar die onze producten wil integreren in het ontwerp betekent onze BIM-bibliotheek echt wel een vooruitgang in efficiëntie en gebruiksgemak”, aldus Dirk Stuyven, projectmanager bij Deschacht. “Met de 2D-programma’s moest je alles, elke buis, elke bocht manueel opmeten. In BIM gebeurt dat automatisch. BIM biedt ook meer soepelheid en bewegingsvrijheid inzake wijzigingen aan het model. In 2D-ontwerppakketten vereisen laattijdige wijzigingen nog een tijdrovende revisie van tekeningen en documenten. Omdat de objecten binnen BIM gekoppeld zijn, worden wijzigingen onmiddellijk gereflecteerd in de diverse tekeningen. Dit verhoogt de efficiëntie en dialoog tussen de bouwpartners. De 3D BIM-modellen worden uiteindelijk vertaald naar praktische 2D-installatieplannen voor op de werf.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details