Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit

Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit

Alle bouwpartners zetten hun schouders onder meer circulair en groen beton 

De bouwsector lanceert het eerste Vlaamse Betonakkoord. De afgelopen twee jaar heeft de sector naar Nederlands voorbeeld hieraan gewerkt. Deze ambitietekst is een mijlpaal voor alle stakeholders in de betonketen om samen werk te maken van meer groen beton. Aangezien primaire grondstoffen in de sector schaarser worden en de klimaatambities moeten worden opgeschroefd, is dit een cruciale stap om met circulaire principes de CO2-uitstoot te helpen verminderen en het materialengebruik in de sector te reduceren. 

Het gaat om een initiatief van de projectpartners binnen het project ‘Circulair Beton’ ondersteund door de Vlaamse overheid. De initiatiefnemers weerspiegelen de bouwketen: Groen Beton Vert, Buildwise, Vereniging van sloop-, ontmantelings- en recyclagebedrijven, Fedbeton en Embuild Vlaanderen. Elke bouwprofessional en stakeholder in de betonketen kan het Betonakkoord sinds kort raadplegen en ondertekenen via de website www.betonakkoord-vlaanderen.be. De initiatiefnemers roepen hun leden en stakeholders op om dit massaal te doen. Meer dan veertig bouwbedrijven en organisaties hebben intussen al digitaal het betonakkoord onderschreven. 

Op de 4e actiedag van de Green Deal Circulair Bouwen op dinsdag 6 december in Brugge werd het Vlaams Betonakkoord aan het grote publieke voorgesteld. Daarbij hebben heel wat bedrijven en organisaties het Betonakkoord officieel ondertekend. Zo scharen zij zich achter de ambities van dit akkoord. 

Met het Vlaams Betonakkoord wil de sector administratieve en technische hinderpalen wegwerken om die ambitie waar te maken.

Wereldwijd wordt er vooral gebouwd met beton. Daardoor gaat het om een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot. Zo zorgt de productie van cement alleen voor 7 % van de globale uitstoot. Maar beton valt voor 100 % te recycleren als het bij sloop in een voldoende zuivere vorm vrijkomt. De productie van groen en circulair beton is in opmars, maar een versnelling dringt zich op. Met het Vlaams Betonakkoord wil de sector administratieve en technische hinderpalen wegwerken om die ambitie waar te maken.    

Dat sluit aan bij de Europese doelstelling om de globale CO2-uitstoot te verminderen met 50 % tegen 2050 en het verminderen van het materialengebruik met 30 % tegen 2030. Nu roept de sector met het Betonakkoord alle actoren op om mee te werken aan het behalen van die doelstellingen. Daarbij heeft het Nederlands Betonakkoord als referentie gefungeerd. 

Het Vlaams Betonakkoord maakt werk van concrete ambities:

  • Tegen 2030: 50 % vermindering van CO2-uitstoot van de productie van beton in Vlaanderen (inclusief ontginning en hergebruik van grondstoffen, transport en bouw/installatie) ten opzichte van 1990 emissies.
  • 2050: 0 kg CO2 per m³ geproduceerd beton
  • Tegen 2030 dient het ontwerp van gebouwen en kunstwerken te voorzien dat betonnen elementen maximaal hergebruikt kunnen worden of dat de functies in het gebouw maximaal aangepast kunnen worden. Verder zullen geen stoffen meer aanwezig zijn in gebouwen die recyclage verhinderen.   


Dit kadert binnen de ‘Gerichte Call Circulaire Bouweconomie’

Deze projectoproep werd in 2020 door Vlaanderen Circulair en OVAM gelanceerd om innovatieve projecten in circulair bouwen te ondersteunen en zo knelpunten naar duurzame vernieuwing in de bouwsector te helpen overwinnen. Minister van Omgeving Zuhal Demir maakte hiervoor 2,2 miljoen euro vrij.  Vlaanderen Circulair is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen om de ambities naar een circulaire economie in Vlaanderen tegen 2050 mogelijk te maken. Meer info: https://vlaanderen-circulair.be/nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details