Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Equans als ideale partner voor DBFM(O)-projecten
In het Noorderlijn-project komen met rail, wegenwerken, hydraulica (klapbrug) en stationsomgevingen vier competenties samen.

Equans als ideale partner voor DBFM(O)-projecten

Het aantal DBFMO-projecten op de inframarkt is de voorbije jaren sterk toegenomen. Eén aanspreekpunt, totale ontzorging, alle expertise onder één dak … Overheden en opdrachtgevers zijn steeds vaker op zoek naar een zo veelzijdig mogelijke partner. Multi-technisch expert Equans profileert zich binnen dat DBFM(O)-verhaal als de ideale partner. “Ieder departement binnen Equans kan teren op de juiste experten met veel ervaring en dat is een onmiskenbare meerwaarde bij multidisciplinaire projecten”, aldus Rik Van Soetendael, Department Manager bij Equans Benelux.

Een ander opmerkelijk DBFM(O)-project waar Equans haar schouders onderzet is de Oosterweelverbinding.

EQUANS als ideale partner voor DBFM(O)-projecten

Het aantal DBFMO-projecten op de inframarkt is de voorbije jaren sterk toegenomen. Eén aanspreekpunt, totale ontzorging, alle expertise onder één dak … Overheden en opdrachtgevers zijn steeds vaker op zoek naar een zo veelzijdig mogelijke partner. Multi-technisch expert Equans profileert zich binnen dat DBFM(O)-verhaal als de ideale partner. “Ieder departement binnen Equans kan teren op de juiste experten met veel ervaring en dat is een onmiskenbare meerwaarde bij multidisciplinaire projecten”, aldus Rik Van Soetendael, Department Manager bij Equans Benelux.

Equans staat garant voor multi-technische expertise en een complete service van ontwerp tot installatie, inclusief onderhoud en financiering. Met een ruime expertise, tonnen ervaring en nabijheid als hefbomen biedt Equans enthousiast het hoofd aan de drievoudige transitie waar we vandaag allemaal voor staan: energie, industrie en digitale technologie. Beter geconnecteerde en aantrekkelijkere steden, infrastructuren en publieke gebouwen. Daar gaat Equans voor. Wil je als bedrijf of als lokale overheid de levenskwaliteit van de burgers verbeteren en tegelijk uw infrastructuren aantrekkelijker maken? Equans reikt innovatieve oplossingen aan om de publieke ruimte anders in te richten, de stedelijke diensten slimmer te maken, energieverbruik te optimaliseren en een betrouwbare, duurzame mobiliteit te ontwikkelen. 

Van a tot z betrokken

Met die filosofie als uitgangspunt focust Equans sterk op DBFM(O)-projecten (Design Build Finance Maintain Operate). Rik Van Soetendael: “Bij dergelijke projecten worden we al van in de tenderfase bij het project betrokken en zijn we aan boord tot en met de oplevering. De onderdelen finance en maintain horen niet altijd tot het pakket, maar kunnen wij ook perfect op ons nemen als de klant dit wenst. Wat design, build en maintain betreft speelt Equans eerste viool en kunnen we de klant volledig ontzorgen. Eén partner, kortere leadtime, kortere lijnen, gebundelde expertise onder hetzelfde dak … Allemaal voordelen voor de klant. Anderzijds brengen dergelijke projecten natuurlijk ook een verantwoordelijkheid op het vlak van engineering met zich mee. Maar ook die verantwoordelijkheid kan Equans met veel vertrouwen dragen. Ieder departement heeft zijn experten. Naargelang het vraagstuk van de klant kijken we intern hoe we het meest efficiënte team kunnen samenstellen.” 

Equans staat garant voor multi-technische expertise en een complete service van ontwerp tot installatie, inclusief onderhoud en financiering.

Noorderlijn

Vijf jaar geleden werd binnen de Mobility-divisie een extra discipline gecreëerd die zich richt op DBFM(O). In dergelijke projecten worden rail, water en wegen vaak gecombineerd tot multimodale projecten. Om hiervoor een perfecte projectstructuur op poten te kunnen zetten, borgde Equans dit in één departement. “We mikken heel erg op die overheidsopdrachten, groot of klein. Dat is eigenlijk een beetje organisch gegroeid doorheen de jaren”, verduidelijkt Filip Cocquereaux, Divison Manager bij Equans. “Ongeveer tien jaar geleden kwamen tevens de eerste DBFM-projecten op de markt en daar waren we snel bij, wat onze groei aanzienlijk heeft bevorderd. Grote projecten kunnen immers zorgen voor grote stappen voorwaarts. Zo werkte Equans bijvoorbeeld mee aan het Noorderlijn-project, opgeleverd in 2019. Het project omvatte niet alleen de aanleg van nieuwe tramlijnen, maar ook de verbetering van de verkeersveiligheid. Concreet werden de wegen hertekend, de openbare ruimte heringedeeld en zijn bepaalde assen, pleinen en buurten met elkaar verbonden door een vereenvoudigde toegang voor voetgangers en fietsers.      

Equans was op alle fronten betrokken: elektromechanische werken, installatie van een glasvezelcommunicatienetwerk, aanleg van bovenleidingen voor de nieuwe tramlijnen, installatie van 5 tractieonderstations voor energieomzetting tussen het hoogspanningsnet en het tramnet, renovatie van de Londenbrug, vernieuwing van de openbare verlichting en verkeerslichten. En dan hebben we het nog niet eens over de technische installaties van de nieuwe ondergrondse parkeergarage en de tunnel onder het Operaplein. Het mooie aan dit project is dat er met rail, wegenwerken, hydraulica (klapbrug) en stationsomgevingen vier competenties samenkomen. Zoals iedereen wel weet was het Noorderlijn-project geen onbesproken project, maar dat toont net aan dat Equans ook in moeilijke omstandigheden projecten afwerkt.”

Met een ruime expertise, tonnen ervaring en nabijheid als hefbomen biedt Equans enthousiast het hoofd aan de drievoudige transitie waar we vandaag allemaal voor staan: energie, industrie en digitale technologie.

Oosterweelverbinding

Een ander opmerkelijk DBFM(O)-project waar Equans haar schouders onderzet is de Oosterweelverbinding. In juni gunde Lantis aan Equans de opdracht voor de technische installaties van de zes tunnels van de nieuwe Oosterweelverbinding op de rechteroever van de Schelde in Antwerpen. “Onze teams zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de uitvoering en het onderhoud van de installaties. Equans neemt zowel het ontwerp als de uitvoering en het onderhoud van alle technische installaties van de zes verkeerstunnels van de Oosterweelverbinding voor zijn rekening: de Scheldetunnel, de twee Kanaaltunnels, de Onderkruising Albertkanaal, de Luchtbaltunnel en de Schijnpoorttunnel. De opdracht omvat de technieken voor energieverdeling, verlichting, ventilatie, verkeerssignalisatie, communicatie, video bewaking, pompinstallaties, brandbeveiliging, rookextractie, brandleidingen, mistsystemen… Kortom alles wat met elektriciteit, luchtverplaatsing of water te maken heeft. Equans startte na de gunning in juni 2020 het ontwerp en de engineering en voorziet de effectieve start op het bouwterrein vanaf 2024”, besluit Rik Van Soetendael.   

BOUYGUES rondt overname Equans af

 Begin oktober rondde BOUYGES de overname van Equans af. Dankzij deze operatie kan BOUYGUES beroep doen op de grote expertise van Equans en zo een wereldleider worden in de groeiende markt van de multitechnische diensten. Met activiteiten die een centrale rol spelen in de ecologische, industriële en digitale transitie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details