Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Er zijn geen remmingen meer om volledig te digitaliseren

Er zijn geen remmingen meer om volledig te digitaliseren

Machinesturing heeft de toekomst. Met de digitaliseringsslag die momenteel in de sector gemaakt wordt, neemt de vraag naar automatisering van het machinepark toe. Werk voor specialisten, aangezien software, hardware en cloudconnectiviteit samen de cocktail vormen voor succesvolle machinesturing.

KunstmatigeIntelligentie2

Schematische weergave van het digitaliseringsproces.

 

Een echte specialist op het gebied van machinesturing is 3D-Consult. Mede-eigenaar Bram van Campenhout praat met ons en al snel blijkt dat de expertise die hij bezit voortkomt uit een persoonlijke passie voor het digitaliseren van machines en processen. “We zijn een landmeetkantoor gespecialiseerd in machinesturing”, opent Van Campenhout het gesprek. “Die twee disciplines hebben in de digitale wereld mooie raakvlakken.”

Twee kernactiviteiten

3D-Consult bestaat inmiddels bijna 4 jaar en stoelt op twee kernactiviteiten. Van Campenhout benoemt deze als volgt: “We ontplooien landmeetkundige activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het maken van 3D-plannen van bouwplaatsen of volumeberekeningen. Daarnaast zijn we ook gespecialiseerd in machinesturing. We installeren de benodigde hardware op de machines, zoals een controlescherm, een GNSS-ontvanger en alle benodigde sensoren. De kalibratie van de machine nemen we ook voor onze rekening en als kers op de taart kunnen we ook opleidingen verzorgen van landmeters, projectbegeleiders en machinisten. In de praktijk komt het erop neer dat de machinist op zijn eigen scherm ziet wat wij in 3D getekend hebben. Natuurlijk hoort ook een goede nazorg bij onze dienstverlening, telefonisch en on site.”

dsc05840_300dpi-kopieren

Wim Cools, zakenpartner van Bram van Campenhout bij 3D-Consult.

 

Merkonafhankelijk werken

Merkonafhankelijkheid zit in het DNA van 3D-Consult. “We bieden onze diensten (voorbereiding, installatie en ondersteuning) aan voor alle merken machines en machinesturing en willen graag de hele infrasector helpen om de digitaliseringsslag te maken. Om die reden is werken met Infrakit voor ons van groot belang. Met Infrakit kunnen we de hele digitalisering van het bouwproces mogelijk maken. Alleen als we drempels wegnemen bij onze klanten kunnen we breed werken, met Infrakit gaat dat perfect”, aldus Van Campenhout.

Infrakit werkt Open Source en dus zelf ook merkonafhankelijk. Van Campenhout is enorm te spreken over de compatibiliteit en connectiviteit: “Infrakit is makkelijk te koppelen aan andere pakketten, of het nu om documentbeheer of om remote access van machines gaat. We werken sinds het begin van dit jaar met hen samen en zijn officieel reseller voor de BeLux-markt. Er is een snel toenemende vraag vanuit de markt naar de oplossingen die Infrakit biedt en aan ons de dankbare taak om mensen de weg te wijzen. De problemen waar de sector voor staat als het om digitalisering gaat zijn alom bekend, nu is het aan ons om de oplossing net zo bekend te maken.”

infrakit_final_hires_003_300dpi-kopieren

Met Infrakit kan de hele digitalisering van het bouwproces mogelijk gemaakt worden.

 

BIM

Werken met Infrakit verlaagt de faalkosten en verhoogt de efficiëntie volgens Van Campenhout. Hoe wordt dit bereikt? “Altijd de juiste planrevisie, altijd de juiste planning”, klinkt het. “De verschillende actoren binnen een bedrijf of een tijdelijke vereniging kunnen beter samenwerken dankzij Infrakit. Comfortabel voor iedereen en met een volledige transparantie in het gehele bouwproces. De landmeter zet een plan-update online, de machines kunnen hier onmiddellijk mee werken, de werfleider raadpleegt diezelfde plannen in de cloud, voegt as-built metingen toe en vult documenten in, de projectleider en opdrachtgever kunnen status van het project live volgen.”

3D-consult is first point of contact voor de BeLux-markt. “We helpen bedrijven met het implementeren en opstarten van Infrakit en wijzen de weg in de BIM-cloud”, aldus Van Campenhout. En de toekomst? “Denk er maar eens over na waar dit heen gaat. Werken met BIM wordt vanzelfsprekend, correcte en up to date data zullen toelaten het beheer van bouwplaatsen even efficiënt te maken als een traditionele productieomgeving. We werken momenteel aan half autonome machines. Uiteindelijk wordt dat volledig autonoom. Stof tot nadenken dus.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details