Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Fijn uitgekiende afwatering voor bijzondere werf op vliegbasis Kleine-Brogel
In Kleine-Brogel wordt momenteel gewerkt aan een opmerkelijk project, zowel wat betreft de grootte van de site als de complexiteit van de werken.

Fijn uitgekiende afwatering voor bijzondere werf op vliegbasis Kleine-Brogel

In Kleine-Brogel wordt momenteel gewerkt aan een opmerkelijk project, zowel wat betreft de grootte van de site als de complexiteit van de werken. Voor de parking en los- en laadzone van de cargo wordt aan de hoofdstartbaan een betonnen verharding voorzien van maar liefst 30 000 m². APK Wegenbouw werd geselecteerd om de werken uit te voeren. Om de afwatering in goede banen te leiden, kozen zij op hun beurt opnieuw voor een samenwerking met Deschacht. “Dit project is absoluut een fantastische nieuwe referentie”, klinkt het bij Deschacht.

Om de afwatering in goede banen te leiden, werd een beroep gedaan op Deschacht.

Grondige studie en voorbereiding

Leidend ambtenaar en tevens auteur van het bestek Bart Geerts legt uit: “Het watermanagement dat bij deze opdracht komt kijken, klinkt verraderlijk eenvoudig: bufferen, bezinken en afvoeren. Toch zijn er een aantal uitdagingen specifiek voor deze site waardoor men beroep heeft gedaan op onder andere de studiedienst van Deschacht. Enerzijds vormt de omvang van de werken een uitdaging. De volledige oppervlakte van de verharding wordt omgeven door afwateringsgeulen. 

Bovendien moeten deze goten aangesloten worden op een ondergronds buffer -en bezinkingsbekken. Een open bekken zou vogels aantrekken wat uiteraard een risico vormt voor de straalmotoren van de vliegtuigen. Ten derde is de belijning cruciaal om de vliegtuigen veilig te ontvangen. De verharding werd uitgevoerd in beton en niet in asfalt, omwille van zijn drukvastheid voor de puntbelasting van de vliegtuigen. Een perfecte plaatsing is dus essentieel.“

In totaal werd er 411 m Faserfix Super 300 01 (Hauraton) afvoergoten gelegd, inclusief gietijzeren roosters KL F-900 (Collinet).

Betrouwbare projectpartners

APK Wegenbouw schreef de materialen voor de werken voor. Werf­leider Koen Brebels getuigt: “We hebben inderdaad terug gekozen voor een samenwerking met Deschacht. De producten die ze aanbieden hebben een prima prijs-kwaliteitverhouding en het contact is zeer aangenaam. Dat we voor deze opdracht zowel een optimaal plan als hoogwaardige materialen nodig hadden, werd duidelijk toen in juni 2021 door hevige buien het ganse terrein blank kwam te staan. De verharding was toen zelfs nog niet geplaatst.”  

In totaal werd er 411 m Faserfix Super 300 01 (Hauraton) afvoergoten gelegd, inclusief gietijzeren roosters KL F-900 (Collinet). Koen Brebels prijst de maatvastheid van de Faserfix goten: “Ondanks dat we moesten werken met beton kregen we een perfecte lijn in de goten, alles klikte mooi in elkaar. Het resultaat mag gezien worden, wat uiteraard ook te danken is aan alle plaatsers.” 

Via deze geulen loopt het water in een dubbelwandige KWS olieafscheider HSKPEA090 (Collinet) naar een ondergronds bezinkingsbekken. Hiervoor leverde Deschacht 3600 stuks IT Plus Variobox SP. Het systeem is net ontworpen voor gebruik op grote gedimensioneerde toepassingen. Variobox  draagt bij tot dit duurzaam waterbeheersysteem door het overtollige water te infiltreren. 

Via deze geulen loopt het water in een dubbelwandige KWS olieafscheider HSKPEA090 (Collinet) naar een ondergronds bezinkingsbekken.

Uitstekende samenwerking

Het afwatersysteem is klaar en de oplevering van de volledige werf gebeurde eind april 2022. Dankzij de goede interactie tussen APK, Deschacht, Collinet en Hauraton, loopt de samenwerking goed, letterlijk en figuurlijk. 

APK Group is gespecialiseerd in de infrastructuurwerken van waterleidingen en -installaties, energienetten, telecomnetwerken en wegenaanleg. Daarnaast leiden de complementaire activiteiten van milieu- en landschapsarchitectuur, sleufloze technieken, civiele constructies en recycling tot een echte meerwaarde. APK Group is actief in België, Nederland, Duitsland en Luxemburg. “We streven ernaar om mensen, bedrijven en overheden te verbinden door slimme en duurzame steden te creëren. APK Group doet dit om het leven voor iedereen gemakkelijk, veilig en toegankelijk te maken”, klinkt het.

Deschacht profileert zich op zijn beurt als een gespecialiseerde en gereputeerde groothandel in riolerings- en afvoerproducten, dak-, gevel- en isolatiematerialen.  Daarnaast heeft Deschacht gespecialiseerde teams die met hun specifieke expertise elk bouwproject begeleiden van onder de grond tot op het dak. Met tien filialen, 180 werknemers en meer dan 20.000 producten is Deschacht een topspeler in zijn segment die letterlijk, dankzij de regionale spreiding in Vlaanderen en Wallonië, maar ook figuurlijk dicht bij zijn klanten staat. Samen realiseren we op jaarbasis een omzet van meer dan 100 miljoen euro”, klinkt het.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details