Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Firma Jacops en Rising You slaan handen in mekaar om anderstalige nieuwskomers op te leiden tot glasvezellasser, met steun van stad Antwerpen

Firma Jacops en Rising You slaan handen in mekaar om anderstalige nieuwskomers op te leiden tot glasvezellasser, met steun van stad Antwerpen

De krapte op de arbeidsmarkt dwingt de firma JACOPS NV, specialist binnen het domein van infrastructuurtechnieken,tot creatieve oplossingen voor het invullen van vele vacatures. Als partner van onder andere het ‘Fiber to the home’-project van Proximus, waarbij supersnel internet via het glasvezelnetwerk tot bij de particulieren wordt gebracht, zoekt het bedrijf glasvezellassers. Dit profiel vereist technische competenties waarvoor geen specifiek opleidingsaanbod voorhanden is. Rising You, dat jonge talenten naar boeiende jobs begeleidt, ging de uitdaging aan om, met financiële steun van stad Antwerpen, een specifieke opleiding te organiseren op maat van het bedrijf. Uniek daarbij is dat deze opleiding aangepast is aan de specifieke leerbehoeften van anderstalige nieuwkomers.

Het project werd op dinsdag 26 april voorgesteld in het opleidingscentrum van Rising You in Antwerpen in aanwezigheid van Erica Caluwaerts, Antwerps schepen voor werk, economie, innovatie en industrie. “Glasvezellasser is een zeer specifiek beroep dat een specifieke maar toch laagdrempelinge opleiding vraagt. De stad staat voor grote veranderingen en tegelijk was de arbeidskrapte nooit zo groot. Om nog meer mensen duurzaam naar werk te leiden, werken we opnieuw samen met Rising You. Net zoals bij de eerdere opleiding steigerbouwer is de ambitie om na een kortstondige opleiding zo goed als elke deelnemer te laten doorstromen naar een job. Het zijn dan ook dit soort projecten dat we moéten ondersteunen: enerzijds om de mismatch weg te werken tussen vraag en aanbod, anderzijds om anderstalige Antwerpenaren niet alleen duurzaam naar werk te begeleiden, maar ook Nederlands te leren. Zo combineren we de twee belangrijkste factoren om nieuwkomers volledig te integreren in onze stad. Het doet me dan ook plezier dat ook partners uit het werkveld, zoals JACOPS, hieraan willen bijdragen.”

Glasvezellasser: knelpuntberoep

“JACOPS is een absolute pionier op het vlak van glasvezel. Deze expertise speelt een sleutelrol, niet alleen voor de vaste netwerken van de toekomst, maar ook in het kader van de opkomst van het nieuwe supersnelle mobiele 5G-netwerk,” beklemtoont Filip Tersago, Director Strategic Business Development. “Om dit mogelijk te maken, zoeken we heel wat glasvezellassers voor het aansluiten van het netwerk op de gevel van de klanten of mobiele antennes. Een opleiding tot glasvezellasser is helaas niet beschikbaar in het reguliere aanbod, vandaar de keuze voor een partnership met Rising You. Zij bewezen al eerder hun kennis en meerwaarde in het opleiden van specifiek, gekwalificeerd personeel.”

JACOPS en Rising You met steun van stad Antwerpen: een uniek partnerschap

Rising You is een coöperatieve vennootschap die jonge talenten naar uitdagende jobs begeleidt via trajecten op maat van zowel opdrachtgevers als potentiële cursisten. Daarbij wordt voornamelijk ingezet op vluchtelingen. Stad Antwerpen ondersteunt het opleidingstraject dat Rising You uitwerkte voor JACOPS financieel. Een van de opdrachten van Rising You is om cursisten duurzaam te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Het traject van 12 weken omvat naast een opleiding op maat van het knelpuntberoep ook een beroepsverkennende stage van 2 weken en leidt naar een contract met Individuele BeroepsOpleiding (IBO) bij de firma JACOPS. Hendrik Wuyts, Regional Manager JACOPS Antwerp, vult aan: “Wij gaan ervan uit dat aansluitend op de IBO een aanwerving volgt. De 12 cursisten zullen na hun traject meteen worden ingezet in het werkveld. Mogelijk kunnen we een aantal onder hen aanvullend via extra bijscholing naar een hoger niveau begeleiden. Het is zeker onze betrachting om alle cursisten een vast contract aan te bieden.” 

Innoverende aanpak en begeleiding

Het concept ontstond binnen Rising You om jonge vluchtelingen vanuit hun fysieke en mentale kracht naar werk te begeleiden. “Een fatsoenlijke job is dé hefboom voor een geslaagde integratie”, aldus founder Benjamin Gérard. “Wij zien elke dag talentvolle mensen die maar al te graag aan de slag willen. Wij haken in op die intrinsieke motivatie en passen onze methodieken, programma’s en ondersteuning aan op de specificiteit van onze doelgroep.”

Wordt vervolgd… 

Ondertussen bereiden Rising You en JACOPS al volgende stappen voor. Hendrik Wuyts: “We zijn van plan om vanuit hetzelfde concept nieuwe trajecten op te zetten samen met Rising You.” Filip Tersago vult aan: “Deze unieke opleidingsvorm is een noodzakelijk onderdeel van ons aanwervingsbeleid. Het is voor ons de ideale en ultieme manier om geschikte medewerkers te vinden voor heel specifieke technische profielen waarvoor geen gerichte opleiding bestaat en laat ons tevens toe onze samenwerking met het lokale ecosysteem verder te versterken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details