01:32
09-01-2015

Fraaie betonnen keerwanden met bijzondere akoestische kwaliteiten

Betonnen keerwanden zijn hot, zoveel is duidelijk. Op de Dag van de Openbare Ruimte zullen ze binnenkort dan ook een prominente plaats in het aanbod bekleden. Bezoekers van de beurs kunnen onder meer kennismaken met de VBionen, geprefabriceerde beton-elementen met een geïntegreerde voorzetwand die mits opvulling met geluidsabsorberende lavastenen of andere natuurlijke materialen niet enkel functionele en esthetische, maar ook bijzondere akoestische kwaliteiten aan de dag leggen.

De VBionen zijn een gepatenteerde ontwikkeling van betonspecialist VB Beton. Ze bestaan uit een geprefabriceerde betonwand met ingebetonneerde stalen haken. Via een clipssysteem wordt aan deze haken een stalen voorzetnet bevestigd. De ruimte tussen het net en de betonwand kan vervolgens opgevuld worden met diverse materialen: steenslag met allerhande kleuren en texturen, geluidsabsorberende lavastenen (Vulkapor), boomschors of andere decoratieve materialen. Het flexibele montagesysteem laat heel wat ruimte voor creativiteit en maatwerk. Dankzij het gebruik van natuurlijke opvulmaterialen zijn de keerwanden perfect te integreren in een natuurlijke omgeving en vormen ze een aanzienlijke esthetische troef voor de omliggende publieke of private ruimte.

Geluidsabsorberend en waterdicht
Daarnaast bieden de VBionen heel wat praktische voordelen: een perfect berekende stabiliteit, weinig onderhoud, gegarandeerde waterdichtheid en – vooral – uitstekende akoestische kwaliteiten. Vul je de voorzetwand op met een twintig centimeter dikke laag opvulmateriaal (bij voorkeur Vulkapor), dan wordt maar liefst 95 procent van het omgevingsgeluid geabsorbeerd. Het geluidsabsorptieniveau kan nog verder opgetrokken worden door de dikte van de voorzetwand te verhogen en het opvulmateriaal te variëren. De waterdichtheid van de VBionen kan dan weer geoptimaliseerd worden door de keerelementen met elkaar te verbinden via spansloten met bijhorende dichtingsstrippen. Daarnaast is het mogelijk om de keerelementen met behulp van stalen kabels met elkaar te verbinden tot een solide wand (naspankeerwanden). Kortom: de VBionen koppelen een verregaande (multi)functionaliteit aan een fraaie uitstraling en komen dus in tal van verschillende omstandigheden tot hun recht: langs drukke verkeerswegen, spoorlijnen en vliegvelden, in het straatbeeld of in private tuinen, in watergebonden omgevingen, …

Positieve feedback
Wie op zoek is naar een mooie, visueel integreerbare scheidingswand voor architecturale of bouwkundige toepassingen houdt met andere woorden maar beter halt op de stand van VB Beton. De VBionen zijn het voorbije jaar alvast zeer enthousiast onthaald. “Zowel van voorschrijvers en architecten als van aannemers die ermee gewerkt hebben krijgen we uitermate positieve feedback,” vertelt Tom Ketels van VB Beton. “Intussen zijn de VBionen ook al toegepast in een aantal mooie projecten. Zo fungeren ze als geluidswand langs het spoor in Moeskroen (150 lopende meter) en voeren we momenteel een soortgelijk project uit in het Nederlandse Geul. De Dag van de Openbare Ruimte vormt een uitstekende gelegenheid om aan voorschrijvers, studiebureaus, gemeentebesturen, architecten en aannemers te laten zien wat we in huis hebben. Naast de VBionen zullen we op onze stand overigens ook onze tribunes voor sportvelden in de kijker plaatsen.”

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

DSC_0070