Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gebogen lijnafwatering met ledverlichting bovenop parkeergarage
ACO Lijnafwatering met ledverlichting op Garenmarktplein Leiden.

Gebogen lijnafwatering met ledverlichting bovenop parkeergarage

LEDtechnic uit Maldegem focust zich op de markt van de ledverlichting en is gespecialiseerd in het aanbieden van lineaire, waterdichte en slagvaste systemen. Een van de vele toepassingen is het inbouwen van LEDverlichting in de grond, eventueel in combinatie met een lijnafwateringssysteem. Een toepassing die in het Nederlandse Leiden op bijzondere wijze in de praktijk werd gebracht. In een op maat gemaakt klimaatadaptief afwateringssysteem – ontwikkeld door ACO Nederland – werd het LEDline systeem van LEDtechnic op bijzondere wijze geïntegreerd.

De klimaatadaptieve afwatering maakt deel uit van een groter project: de bouw van de nieuwe parkeergarage Garenmarkt in Leiden. De Bouwcombinatie Parkeergarages Leiden, bestaande uit Dura Vermeer en BESIX, realiseerde deze parkeergarage. Het bleek een uitdagend project met een bijzonder resultaat, mede dankzij het groene, klimaatbestendige en autovrije plein op het dak van de garage. Op dat dak ontfermde ACO Nederland zich over de lijnafwatering, waarbij er gekozen werd voor het FineLine afwateringssysteem – in cortenstaal – gecombineerd met de LEDlines van LEDtechnic.

LEDtechnic uit Maldegem focust zich op de markt van de ledverlichting en is gespecialiseerd in het aanbieden van lineaire, waterdichte en slagvaste systemen.

Functioneel en sfeervol

Om de bomen het hele jaar te voorzien van voldoende water werden infiltratiekratten geïnstalleerd op het dak. Deze kratten vangen het regenwater op dat door de FineLine LED-lijngoten wordt aangevoerd. Het krattensysteem in combinatie met de beregeningsinstallatie zorgt voor de watervoorziening voor het gras en de onderbeplanting. Hierdoor hoeft er in droge periodes minder water gesproeid te worden en blijft het plein groen. Het overtollige regenwater wordt via de lijngoten en het hemelwaterriool afgevoerd naar de gracht. Voor de ledtechniek in lijnafwatering koos ACO Nederland voor een samenwerking met LEDtechnic. In de avonduren zorgt de ledverlichting in de lijngoot voor een sfeervolle uitstraling en draagt het bij aan de identiteit van het plein.

Ideaal voor openbare ruimte

Met LEDlines als decoratieve verlichting ingebouwd in de grond biedt LEDtechnic een interessante toepassing als accentverlichting of geleiding in bijvoorbeeld stadscentra of publieke ruimtes. Piet Devriese, zaakvoerder LEDtechnic: “Onze LEDline armaturen zijn volledig waterdicht, slagvast en ideaal voor grondinbouw om hiermee continue lichtlijnen te creëren. Ze zijn overrijdbaar met luchtbanden op matige snelheid, wat het systeem ook interessant maakt voor toepassing in de openbare ruimte.”

LEDtechnic biedt hiervoor totaalprojecten aan waarbij wij alles in onze handen nemen vanaf het ontwerp tot en met de plaatsing van de volledige verlichtingsinstallatie. “Wij ontzorgen als het ware onze klanten volledig en begeleiden hen doorheen het ganse traject van het project. Wat het project in Leiden betreft, blikken we terug op een zeer mooie samenwerking met ACO Nederland. We zijn dan ook bijzonder trots op het resultaat”, besluit Piet Devriese.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details