Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gebundelde krachten en kennis voor een kant-en-klare bouwput
In Kapellen, een gemeente in de Antwerpse Kempen, wordt er momenteel hard gewerkt aan de realisatie van het nieuwbouwproject Meyvis.

Gebundelde krachten en kennis voor een kant-en-klare bouwput

In Kapellen, een gemeente in de Antwerpse Kempen, wordt er momenteel hard gewerkt aan de realisatie van het nieuwbouwproject Meyvis. Op deze site, waar vroeger de gekende Citroëngarage zich bevond, worden in totaal 30 nieuwe appartementen gerealiseerd. Het project werd ontworpen door gerenommeerd architect Stijn Mertens en wordt gebouwd door bouwheer Hooyberghs (B&R Bouwgroep uit Arendonk). De tijdelijke maatschap Smeyers – Van Rooy – Aertssen ontfermt zich met de nodige kennis en ervaring over de bemalingswerken (inclusief conceptstudie), beschoeiingen en grondwerken.    

Ruimte, afwerking en energiezuinigheid zijn prioriteiten binnen project Meyvis. De nieuwbouwappartementen worden elk voorzien van warmtepompen, vloerverwarming en een modern ventilatiesysteem om uw energiefactuur zo laag mogelijk te houden. “Met een energielevel van E20,  zorgen we ervoor dat alle wooneenheden BEN zijn zodat u gedurende vijf jaar een verminderde onroerende voorheffing kan genieten”, klinkt het overtuigend. Alle appartementen beschikken over ruime terrassen met veel zon en er wordt resoluut gekozen voor duurzame technieken en een kwaliteitsvolle afwerking.

Een studie wees uit dat het niet om een standaard bemaling zou gaan.

Complexe bemaling

Maar voor de eerste steen van dit prestigieuze project gelegd wordt, moet de site bouwrijp gemaakt worden. En daarvoor wordt een beroep gedaan op de expertise van Smeyers, Van Rooy en Aertssen, die elk binnen de TM hun specifieke taken kennen. “Smeyers ontfermt zich over de bemaling, Van Rooy neemt de beschoeiingen voor zijn rekening en Aertssen is verantwoordelijk voor het grondverzet”, opent Bert Creve, operational manager bij Smeyers. “Het is best een redelijk complex werk. Enerzijds moeten we een bouwput realiseren en anderzijds moet er ook gesaneerd worden omdat er verontreiniging aanwezig is. Belangrijk om te benadrukken is dat Smeyers de volledige studie op zich heeft genomen. We kunnen een beroep doen op ons eigen studiebureau om zo een bemalingsconcept uit te werken en de vergunningsaanvraag voor de klant tot in de puntjes voor te bereiden.”

De studie wees uit dat het niet om een standaard bemaling zou gaan. Bert Creve: “Om het debiet te beperken en de toestroming van de verontreiniging zoveel mogelijk te beperken, is het aangewezen een waterremmende wand rond de bouwput te voorzien. En dat wordt dan gecombineerd met de techniek waterglasinjectie, aangebracht in de bodem zodat er ook langs de onderzijde een waterremming ontstaat en er minder grondwater de bouwput bereikt. Het waterremmende scherm wordt door Van Rooy gebouwd, met een diepte van 12,5 m. Het toepassen van waterglasinjectie in dit type van bodem is vrij uniek. Eerdaags wordt er gestart met de installatie en worden de vooraf uitgevoerde tests en voorstudie in de praktijk omgezet. Ook de sanering gebeurt door de TM, zodat we de bouwput kant-en-klaar kunnen maken voor de bouwheer.”

Cutter soil mix

Midden april startte Van Rooy met het plaatsen van de cutter soil mix wand, waarbij de bestaande ondergrond wordt versneden en vermengd met een water/cementmengsel. Na uitharding ontstaan panelen die samen een ondergrondse wand vormen. Deze wand zal dienen als grond -en waterkerend scherm. “Eerst wordt de waterremmende geplaatst, dan volgt de waterglasinjectie en daarna start de bemaling”, vertelt Tim Eggermont, discipline manager foundations bij Van Rooy. “Hoewel iedere partij binnen de TM zijn specifieke expertise heeft, is er veel en nauw contact om het dossier samen te bespreken. Enkel zo komen we tot de beste oplossingen, zowel op het vlak van fundering als bemaling. Smeyers werkte het concept uit en samen bekeken we dan de haalbaarheid.”

De tijdelijke maatschap Smeyers – Van Rooy – Aertssen ontfermt zich met de nodige kennis en ervaring over de bemalingswerken (inclusief conceptstudie), beschoeiingen en grondwerken.

Verschillende parameters

De stabiliteitsstudie nam Van Rooy dan weer voor zijn rekening. In totaal betreft het hier ongeveer 2000 m² soil mix, uitgevoerd over een lengte van 162 lm en diepte van 12,5 lm. Er zal 10 ton wapeningsstaal gebruikt worden en ook de ankers en micropalen worden door Van Rooy uitgevoerd. Het volledige funderingspakket dus. Bert Creve: “Als waterglas wordt toegepast, kan je niet zomaar eender welke bemaling in de bouwput plaatsen en moet je rekening houden met enkele strikte voorwaarden. Zo is de diepte van de bemaling zeer belangrijk en moet er voldoende afstand gehouden worden ten opzichte van de injectie. De opgepompte debieten moeten progressief worden opgevoerd zodanig dat het risico op verstopping beperkt wordt. Dit zijn allemaal parameters die nauw opgevolgd moeten worden. Om de efficiëntie te verzekeren, werken we ook met een horizontale in plaats van verticale bemaling. 

Grondwaterstand na 30 dagen bemalen.

Pasklare oplossing

In dit complexe project komen zowel de kwaliteiten van Smeyers als van Van Rooy, beiden ook onderdeel van de Aertssen Group, mooi naar voren. Bert Creve: “Het is de combinatie van verschillende technieken die ervoor zorgt dat dit project binnen de vergunning gerealiseerd kan worden. Het conceptuele is dus van groot belang. En dat we alles in eigen hand hebben, is een grote troef. We beschikken over een eigen studiebureau en veel kennis om verschillende technieken te combineren en zo een pasklare oplossing te bieden. Ook technieken waar een meer traditionele aannemer niet vertrouwd mee is.” Tim Eggermont bevestigt: “Dat alle partijen tot dezelfde groep horen, maakt de TM ook veel flexibeler naar planning en afdekking van risico’s toe. En daar is iedereen bij gebaat.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details