Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geef ruimte aan water

Geef ruimte aan water

Ruimte geven aan water is een belangrijke stap in het slim omgaan met water. Bij de aanleg van nieuwe riolering wordt nu al rekening gehouden met grotere neerslaghoeveelheden door het veranderende klimaat. Toch is het economisch, ecologisch en technisch niet realistisch om overal buizen aan te leggen die de meest extreme buien aankunnen. Bovendien is het afvoeren van regenwater de laatste optie. Het is veel duurzamer om regenwater op te vangen en te gebruiken of om het te laten infiltreren in de bodem. 

Door de hoge bevolkingsdichtheid in Vlaanderen is de waterbeschikbaarheid per persoon erg laag. Daarom moeten we elke druppel die valt als een geschenk uit de hemel zien en er ons voordeel uit halen. Door overbodige verharding te verwijderen en de ruimte anders in te richten met meer groen, zorg je ervoor dat regenwater kan infiltreren. Zo oogt de openbare ruimte een pak aantrekkelijker en bovendien brengt meer groen ook mentale rust, een betere hitte-stressbestendigheid en meer biodiversiteit. De beleving van de buurt wordt een stuk aangenamer, iets wat reguliere ondergrondse infrastructuurwerken niet kunnen bieden. Bovendien zorgt net de diversiteit aan maatregelen ervoor dat je omgeving het best aangepast is aan veranderende of extremere weersomstandigheden. 

Oostkamp legde de focus op snel realiseerbare projecten om de gemeente te vergroenen en te wapenen tegen de klimaatverandering.

Oostkamp infiltreert

Er bestaat niet zoiets als dé oplossing. Elke situatie en locatie is anders en vereist maatwerk. Maar er zijn heel wat quick wins. Het is de som van kleine ingrepen die het groter geheel maakt want in elk hoekje zit potentieel om te ontharden. Verstandig omgaan met hemelwater houdt in dat je het zoveel mogelijk ter plaatse opvangt en buffert en dat hoeft niet complex te zijn. Sterker nog, dat kan op elk niveau binnen een wijk of straat zoals in de West-Vlaamse gemeente Oostkamp. 

De gemeente wou met een beperkt budget de wateroverlast aanpakken, ontharden en tegelijk meer groenzones creëren en het openbaar domein een nieuwe frisse look geven. Door van in het begin burgers te betrekken en duidelijk te communiceren over de problematiek, principes en visie creëerden ze meteen een groot draagvlak bij hun bewoners. De gemeente focuste op kleine, snel realiseerbare projecten: wegversmallingen die zorgen voor een veiligere en groenere buurt, voetpaden langs één in plaats van twee kanten van de weg, versmalde kruispunten en groene opritten. Deze slimme maatregelen toverden op korte termijn het openbaar domein om tot een robuuste omgeving. Blauwe expertise werd maximaal ingezet om te komen tot groene oplossingen. 

Visie geeft doorslag

Aquafin groeide vanuit ‘werken aan zuiver water’ naar een bedrijf dat breder streeft naar ‘een leefomgeving in harmonie met water’. “De grootste maatschappelijke meerwaarde bereiken we door oplossingen op maat van het lokaal beleid en de specifieke situatie te creëren”, zegt Els Liekens, ingenieur visie bij Aquafin. “We zien een stijgende vraag bij gemeenten, bedrijven en bouwpromotoren naar projecten waar groenblauwe oplossingen deel van uitmaken. We willen hen inspireren en helpen met de ontwikkeling en uitvoering van innovatieve en toekomstgerichte waterconcepten, maar ook rond hergebruik van water en recuperatie van energie en grondstoffen.”

 Het duurzaam blijven omgaan met hemelwater, onze steden en gemeenten zo klimaatrobuust mogelijk maken én onze partners uitdagen om die denkwijze consequent door te voeren: het klinkt best ambitieus, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om water een toekomst te geven. “We zetten onze blauwe expertise maximaal in om waterconcepten op maat te ontwikkelen waar groene en circulaire oplossingen centraal staan. Door slim om te gaan met elke druppel water zorgen we zo voor flexibele en robuuste watersystemen”, besluit Els Liekens.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details