Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geen milieu- of bouwkundig onderzoek te zwaar voor gerenommeerd laboratorium
Het hoofdgebouw van Normec Servaco in Wevelgem.

Geen milieu- of bouwkundig onderzoek te zwaar voor gerenommeerd laboratorium

Asbestonderzoek, asfaltonderzoek, betononderzoek, granulaatonderzoek, bouwtechnisch onderzoek op grondstoffen en mengsels, rioolcamera-inspectie en werfproeven; voor welk bouwkundig onderzoek kan je bij Normec Servaco niét terecht? De vraag stellen is ze beantwoorden. En dan te weten dat het multidisciplinaire laboratorium ook nog een afdeling voor milieuonderzoek heeft.

Normec Servaco, met vestigingen in Hasselt, Puurs, Wevelgem en Wetteren, is een geaccrediteerd en onafhankelijk multidisciplinair laboratorium met een halve eeuw ervaring in milieu- en bouwtechnisch onderzoek. De afdeling Milieukunde verricht alle onderzoeken die nodig zijn voor de milieuwetgeving – VLAREM, VLAREMA en VLAREBO – zoals bodemonderzoek, afvalwater-, drinkwater- en grondwateronderzoek, afvalstoffenonderzoek en lucht- en rookgasmeting. De afdeling Bouwkunde verzorgt dan weer een brede waaier aan werfproeven en laboratoriumproeven gerelateerd aan riolerings- en andere ondergrondse werken, wegenbouw en waterbouw. 

Met een zelfrijdende explosievrije camera inspecteert Normec Servaco riolen met verschillende diameters.

Verschillende gespecialiseerde laboratoria

Zo beschikt Normec Servaco over een laboratorium voor asbestonderzoek, erkend door OVAM en de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO), waar het voor aannemers, studiebureaus, immobiliënkantoren of particulieren met behulp van hoogtechnologische microscopen en andere apparatuur zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek op asbest kan uitvoeren. Het bedrijf is ook gespecialiseerd in bemonstering van grond, granulaten en afvalstoffen voor asbestonderzoek.

In het asfaltlaboratorium doet Normec Servaco dan weer onderzoek op asfalt en asfaltkernen, zoals bepaling van dikte, relatieve dichtheid, teergehalte, holle ruimtes en bindmiddel. Kernboringen in het kader van asfaltbemonstering voert Normec Servaco uit met een handkernboormachine of met een autonome kernboorwagen.

Diezelfde instrumenten worden ook gebruikt voor kernboringen voor betonbemonstering. Voor het bemonsteren van beton tijdens de aanleg van wegen of de constructie van kunstwerken komt Normec Servaco met kubusmallen ter plaatse. De betonkernen en betonkubussen worden in het betonlaboratorium vervolgens aan de gewenste onderzoeken onderworpen. Denk bijvoorbeeld aan een drukproef, het testen van de doorlaatbaarheid en wateropslorping en het bepalen van het luchtgehalte en de zet- en schokmaat.

Experten van Normec Servaco aan het werk in het labo Physical Testing.

Ook bouwtechnisch onderzoek op granulaten heeft voor Normec Servaco geen geheimen. Het voorziet zijn klanten in dat geval van geschikte puinzakken met dubbele liner die het gratis ophaalt, in heel Vlaanderen. In de afdeling Bouwkunde-Puin onderzoekt Normec Servaco dagelijks betonpuin, asfaltpuin, baksteenpuin, mengpuin en verschillende soorten sorteer- en zeefzanden. Die onderzoeken zijn bedoeld voor de CE-keuring, als certificering – COPRO of Certipro – of voor andere specifieke toepassingen.

Ook wie nieuwe grondstoffen en mengsels wil uitproberen kan terecht bij Normec Servaco, dat in het in zijn R&D-labo diverse recepturen en eigenschappen kan testen.

Inspectie van riolering en huisaansluitingen, met haarscherpe camera’s, behoort ook tot de diensten van Normec Servaco, of het nu gaat om opleveringsonderzoek, onderzoek in het kader van een wegverzakking of verstopping of deformatiemetingen.

Ten slotte houdt de afdeling Bouwkunde zich ook bezig met bemonsteringen en werfproeven voor bouwtechnisch onderzoek.

Het asbestlabo van Normec Servaco, erkend door OVAM en de FOD WASO.

Veiligheid en kwaliteit voorop

Specialisten van de afdeling Technical Sales treden op als gesprekspartner voor wie een beroep wenst te doen op de diensten van Normec Servaco. Zij luisteren naar de wensen en stellen vervolgens in nauw overleg met de klant de juiste onderzoeksstrategie voor. De specialist houdt daarbij rekening met wettelijke bepalingen en praktische aspecten zoals veiligheid, bereikbaarheid en timing. Er zijn altijd minstens twee experts op eenzelfde domein, zodat de klant op elk moment verzekerd is van een deskundig antwoord op al zijn vragen.

Veiligheid en kwaliteit zijn de stokpaardjes van Normec Servaco. Het bedrijf is dan ook VCA-gecertificeerd voor het uitvoeren van werfproeven en monsternemingen – zowel voor de afdeling Milieu als Bouwkunde – en ISO-geaccrediteerd door BELAC.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details