Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geleidetegels verhogen veiligheid en comfort van weggebruiker

Geleidetegels verhogen veiligheid en comfort van weggebruiker

Veiligheid en comfort zijn van primordiaal belang bij de aanleg van de openbare weg. Geleidetegels gaan hierin nog een stapje verder. De toepassingen voor blinden en slechtzienden zijn ongetwijfeld het meest gekend, maar deze bijzondere tegels hebben nog meer mogelijkheden.

De veiligheid en het comfort van de weggebruiker liggen de fabrikanten van FEBESTRAL – de deelvereniging van de Federatie van de Betonindustrie (FEBE) waarbinnen de fabrikanten van betonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen – nauw aan het hart. Door de vele combinatiemogelijkheden maken betonstraatstenen een duidelijke indeling van elke straat of openbare ruimte mogelijk, wat de veiligheid ten goede komt. Wie de veiligheid en het comfort van de weggebruiker nog verder wilt verhogen, kan gebruikmaken van geleidetegels.

Ebema

De veiligheid en het comfort van de weggebruiker liggen de fabrikanten van FEBESTRAL nauw aan het hart.

 

“Wij spreken van tactiele tegels. Ze worden gebruikt om de weggebruiker te waarschuwen”, legt Marc Breban, accountmanager bij Ebema – lid van FEBESTRAL – uit. “Denk maar aan een roffeltegel, ideaal als afscheiding tussen het fietspad en de rijbaan.
Het roffelgeluid waarschuwt de chauffeur wanneer hij afwijkt van de weg. De witte kleur bevordert de zichtbaarheid op de weg. Nog een veelgevraagde toepassing zijn de aandachtstegels met noppenpatroon die de rand van het treinperron aanduiden.”

Ebema

Wie de veiligheid en het comfort van de weggebruiker nog verder wilt verhogen, kan gebruikmaken van geleidetegels.

 

Blindegeleidetegel

Het meest gekend zijn de blindegeleidetegels die ervoor zorgen dat ook blinden en slechtzienden zich vlot kunnen oriënteren op de weg. “We hebben daarin drie varianten”, vertelt Marc Breban. “De ribbels van de volgtegel zorgen dat de visueel mindervalide zich makkelijk kan oriënteren via voetcontact of een taststok. Zo kunnen oversteekplaatsen, winkels en stoepen gemarkeerd worden. De aandachtstegel is dan weer voorzien van een noppenpatroon. Op die manier voelen weggebruikers met een visuele beperking dat de verkeerssituatie op deze plek wijzigt en ze dus extra moeten opletten. Dit wordt verder ook aangegeven door een rubbertegel. Deze tegels kennen vele toepassingen. Je vindt ze terug aan onder meer kruispunten, zebrapaden en ook steeds meer aan bushaltes, waar de laatste jaren sterk is geïnvesteerd in de heraanleg.”

Ebema

“Geleidetegels worden op dezelfde manier geproduceerd als standaardtegels – in een mal – en
zijn bijgevolg ook in tal van materialen, afwerkingen en formaten beschikbaar.”

 

Gevoel voor esthetiek

Dergelijke geleidetegels worden standaard uitgevoerd in een witte kleur. Wit levert namelijk het sterkste contract op met de andere straatstenen en is voor slechtzienden bijgevolg het meest zichtbaar. “Toch merken wij een stijgende vraag naar tactiele tegels uitgevoerd in dezelfde kleur als de omliggende straatstenen”, zegt Marc Breban. “Op die manier sluiten ze perfect aan bij het geheel. Geleidetegels worden op dezelfde manier geproduceerd als standaardtegels – in een mal – en zijn bijgevolg ook in tal van materialen, afwerkingen en formaten beschikbaar.”

Enkele mooie referenties

Aan mooie referenties geen gebrek. Op het Kerkplein in Putte bijvoorbeeld heeft Ebema volg- en aandachtstegels geleverd in formaat 30×30 en uitgevoerd in dezelfde bestratingskleur als de andere stenen: beige-grijs/bruin. Ook de vernieuwde dorpskern van Brakel is voorzien van volg- en aandachtstegels van Ebema. Ze zijn gewaterstraald en uitgevoerd in de kleur diamond, net zoals de straatstenen in de omliggende straten. Een ander voorbeeld is de Rijksweg in Maasmechelen, waar gekozen is voor roffeltegels van Ebema om de veiligheid van de fietsers in de schoolomgeving te bevorderen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details