Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Geluidsabsorberende REBLOC-panelen ingeschakeld tijdens werken Oosterweelverbinding
In opdracht van ROCO plaatste De Bonte Group prefab betonnen geleideconstructies gecombineerd met geluidspanelen langs de R1.

Geluidsabsorberende REBLOC-panelen ingeschakeld tijdens werken Oosterweelverbinding

Eind oktober 2021 startte Lantis met de Oosterweelwerken in Merksem. Langs beide zijden van de Ring (R1) werd de werfzone tussen Groenendaallaan en Jozef Masurebrug ingericht. Door deze ingrijpende werken kwam de woonwijk Lambrechtshoeken volledig open te liggen ten opzichte van de naastliggende autostrade. Om de geluidsoverlast richting de aanpalende woonwijk Lambrechtshoeken te beperken, deden bouwheer Lantis en aannemer Roco een beroep op De Bonte Group en plaatsten prefab betonnen geleideconstructies gecombineerd met geluidspanelen volledig gecrashtest volgens EN 1317.

Geluidsabsorberende panelen

In 2021 startte Lantis met de werken voor de Oosterweelverbinding. De R1 bevindt zich naast enkele woonwijken. Om het verdiept aanleggen van de autostrade te garanderen, werden bomen en struikgewas gerooid. Hierdoor lag de autostrade volledig open naar de woonwijk toe, met geluidsoverlast als verwacht logisch gevolg. Lantis schakelde de expertise en hulp in van De Bonte Group en vond een oplossing waarbij er geluidswanden tijdens de werffase werden geplaatst, die later makkelijk verplaatst konden worden naar hun definitieve plaats. Men kwam dan uit bij de veiligheidsoplossing die gecrashtest werd door REBLOC en volledig vrijstaand geplaatst kan worden naast de autostrade.

Tijdens de tijdelijke fase werd de klassieke stalen vangrail vervangen door het REBLOC-systeem over een afstand van 1,35 km. In totaal monteerde De Bonte Group 275 blokken van 5 m lengte aan elkaar met een geïntegreerde klem om zo één constante streng te bekomen. De geprefabriceerde betonnen geleideconstructies zijn zo ontworpen dat bij een aanrijding niet enkel rekening werd gehouden met de impact op de inzittende, ook zal het aanrijdend voertuig terug naar de weg begeleid worden onder een hoek die de veiligheid van het achterliggend verkeer zal garanderen. Bovenop deze blokken werden 4.000 m2 geluidsabsorberende schermen geplaatst zodat het systeem een totaalhoogte van 4 m bereikte. Om bij ongevallen de mogelijkheid te laten de snelweg te verlaten voorzag De Bonte Group om de 500 m een nooddeur.

Tijdens de tijdelijke fase werd de klassieke stalen vangrail vervangen door het REBLOC-systeem over een afstand van 1,35 km.

Betonnen veiligheidssysteem

De REBLOC-producten, geproduceerd in Namen door De Bonte Group, worden door wegontwerpers ingezet als een perfecte oplossing om de vergevingsgezindheid van het wegennetwerk te garanderen indien de volledige veiligheidsstrook niet kan benut worden. Zo zorgen ze voor een veilige afscherming tussen onze rijweg en mogelijke obstakels zoals brugpijlers, bomen, elektrische installaties, waterpartijen, taluds of andere gevaarte. 

REBLOC, de licentiehouder van De Bonte Group, biedt een breed gamma aan innovatieve oplossingen van geprefabriceerde betonnen geleideconstructies al dan niet met geïntegreerde geluidsschermpanelen aan. Om de veiligheids- en kwaliteitsnormen van deze producten te garanderen worden deze getest volgens de norm EN 1317. De geleideconstructies met geluidsscherm worden bijkomende getest op de geluidsbescherming volgens EN 1793. 

Aangezien dit veiligheidsproducten zijn, is het des te belangrijker dat de producten geproduceerd worden op dezelfde wijze als deze fungeerde gedurende hun crashtesten. Dit wordt in België nogmaals gecontroleerd door hun BENOR-kenmerk. De Bonte Group nam naast hun reeds bestaand breed gamma aan standaard prefab betonnen geleideconstructies ook deze met geluidsscherm meteen onder BENOR. Dit zowel voor de systemen met een kerend vermogen H2, wat voldoende was voor de werken aan de R1 als H4B. Zo brengen zij als eerste een getest systeem op de markt waarbij het principe van klassiek heien van HEA-profielen getransformeerd wordt naar een volledig geïntegreerd veiligheidssysteem waarbij de HEA-profielen rechtstreeks verankerd worden bovenop  de geleideconstructies om op eenzelfde manier de geluidspanelen te kunnen plaatsen. 

Hiernaast zijn er nog voordelen laat Stef Vleugels, Technical Sales Expert, ons weten. “Dankzij de ruimtebesparende systemen van REBLOC zorgen we voor meer ruimte voor verkeerswegen. Daarnaast kan het geluidsscherm snel en gemakkelijk verplaatst worden. Dit is een enorm groot voordeel voor tijdelijke toepassingen of bij toekomstige wijzigingen. Maar het allergrootste voordeel is dat ons gecombineerd systeem vanwege zijn vergevingsgezindheid dichterbij de geluidsbron geplaatst kan worden. Dit resulteert in een geringere hoogte of een beter geluidswerend effect. Daarnaast kan de ontwerper of architect onze blokken combineren met houtvezelbeton, aluminium of acrylglas.”

In opdracht van ROCO plaatste De Bonte Group prefab betonnen geleideconstructies gecombineerd met geluidspanelen langs de R1.

Kwalitatieve en duurzame betonoplossingen

De Bonte Group, opgericht in 1951 als familiebedrijf, specialiseert zich in kwalitatieve en duurzame betonoplossingen voor infrastructuurwerken en produceert dit op internationaal niveau. Ook geoptimaliseerde machines en mallen werden de laatste jaren aan het gamma toegevoegd. In België beschikt het bedrijf over vijf sites, waaronder de site in Namen waar de prefab betonnen geleideconstructies van REBLOC worden geproduceerd. Daarnaast zijn er ook productiefaciliteiten in het buitenland waaronder Thailand, Turkije, Polen, Italië en Frankrijk.

Door de flinke groei van de voorbije jaren besloot het bedrijf om zich te organiseren als één sterke groep. Marketing- en communicatiemanager Veerle Tielemans vertelt waarom. “Binnen onze firma zijn er zoveel verschillende specialiteiten, en we willen onze klanten daar nog beter over informeren. We willen een innovatieve speler zijn die de betonsector inspireert en uitdaagt, die meedenkt met de klant en een ruim gamma functionele en duurzame betonoplossingen aanbiedt. Dit heeft geleid tot een eerste stap waarbij er heel hard gewerkt is aan de missie, visie, waarden en merk(en).     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details