De voormalige Civil Engineering Business unit van Low & Bonar is vanaf heden bekend als BontexGeo. De producent van geotextielen, met hoofdkantoren in Zele en Tiszaújváros (Hongarije), wil tijdens het overgangsjaar 2020 hun marktleiderschap bevestigen en zelfs nog verbeteren. “We zijn flexibeler, spelen nog sneller in op klantenvragen en zullen nog intensiever inzetten op innovatie”, vertelt Isabelle Ruyffelaere, salesverantwoordelijke België bij BontexGeo.
Historisch zit BontexGeo diepgeworteld. Het bedrijf werd onder de naam Phormium in 1925 opgestart als weverij van jute. Al in de jaren 60 veranderde de focus richting de productie van industrieel en technisch textiel en na verloop van tijd kwam het bedrijf bij Low & Bonar terecht. In 1996 was er de overname van UCO Technical Fabrics om uiteindelijk te transformeren in de Civil Engineering Business unit. In September 2019 werd deze Business unit van Low & Bonar verkocht aan Nimbus, een in Nederland gevestigd private equity-fonds. “Sindsdien opereren we volledig zelfstandig”, vertelt product manager Kenny De Wolf. “De volledige business unit, inclusief personeel, werd verkocht. Voor de bestaande klanten verandert er dus niet veel en in 2020 willen we onze positie in de markt bevestigen én op het vlak van service en kwaliteit nog meer te bieden hebben.”
Ook productgewijs verandert er niets aan het gamma en blijft BontexGeo een van de toonaangevende spelers op de Europese markt. Met het in België sterk verankerde geotextielmerk Bontec biedt BontexGeo BENOR-gecertificeerde producten aan die meestal uit stock leverbaar zijn. In Oost-Europa staat het tweede eigen merk Tipptex dan weer erg sterk. “Dat we onafhankelijk verdergaan, is zeer goed gecommuniceerd aan de klanten”, vertelt Isabelle Ruyffelaere. “Het voordeel is dat we nu flexibeler zijn en nog korter op de bal kunnen spelen. Ook op productontwikkeling kunnen we ons nu nog sterker inzetten. We focussen op innovatie en hebben ons productmanagementteam dan ook versterkt. BontexGeo beschikt overigens over een team dat goed op elkaar is ingespeeld.”
De geotextielen van BontexGeo worden veelvuldig gebruikt in de weg- en waterbouw voor scheiding, filtratie, wapening, drainage en/of bescherming. Van oeverbescherming tot spoorwegfundering. Ronald Janssen, regional salesmanager West-Europa, ziet voor de hele sector in het algemeen en BontexGeo in het bijzonder mooie uitdagingen in de zeer nabije toekomst. “Zoals net aangehaald is innovatie zeer belangrijk. Vaak gaat innovatie gepaard met een achterliggende milieugedachte. En ook daarin speelt geotextiel met zijn duurzaam en recycleerbaar karakter een rol. Verder kan bijvoorbeeld ook de dikte van een puinbaan gereduceerd worden door gebruik te maken van geotextiel. Nu BontexGeo zelfstandig opereert kunnen we ook voor die aspecten nog meer oog hebben.”
Industriestraat 39, 9240 ZELE
T +32 52 457 411
www.bontexgeo.com