Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gerichte waterdistributie dankzij proportionele drukregeling

Gerichte waterdistributie dankzij proportionele drukregeling

Duurzaamheid staat vandaag wereldwijd op de agenda. En dat is in de drinkwatersector niet anders. Energie- en kostenbesparing, duurzame productie en het vermijden van verspilling zijn prioritaire thema’s. In ons land gaat echter ongeveer 10 tot 20 % van het drinkwater verloren door barsten in het leidingnetwerk. Het multi pomp-systeem ‘Demand Driven Distribution’ van Grundfos – een oplossing die werkt met proportionele druk – speelt hier helemaal op in. 

“We helpen bij het beperken van lekkages (NWW, niet winstgevend water) en reduceren bovendien de energiekosten in het waterdistributiesysteem door een proportionele drukregeling”, vertelt Jeroen Michielsen, Sales Manager Water Utility bij Grundfos, globale ontwikkelaar van wateroplossingen

Constant versus variabel

Een klassiek drinkwater distributienetwerk opereert met een constante druk. Die druk is hoger dan de benodigde druk aan de uitlaatpunten om leidingverliezen, lekkages en waterverbruik op piekmomenten te compenseren. Hoe meer waterverbruikers op het netwerk hoe meer drukverlies. Zo is er ’s nachts bijvoorbeeld minder verbruik maar blijft de constante druk en hetzelfde debiet in het leidingnetwerk behouden. Dit betekent meer lekkages en onnodig energieverbruik.  

Jeroen Michielsen: “Grundfos heeft hiervoor het Demand Driven Distribution (DDD) systeem ontwikkeld. Dit is een multi-pomp oplossing die werkt met proportionele druk, waarbij het systeem zo is ontworpen om het benodigde debiet met de vereiste druk te leveren op het juiste moment. De sturing, de Grundfos Control MPC, biedt een proportionele drukregeling, geleidelijk starten en stoppen, cascadewerking van maximaal zes pompen en bewaken en regelen met duidelijke tekstmeldingen. De overmatige druk in het leidingsysteem wordt gecompenseerd en waterslag, waardoor nieuwe lekken ontstaan, gereduceerd.”

Waaruit bestaat een Demand Driven Distribution systeem? “Op kritische locaties in het leidingnetwerk worden  druksensoren (data loggers) geplaatst”, verduidelijk Jeroen Michielsen. “DDD maakt dan een model van het distributienetwerk. Elk meetpunt voedt het model met zijn specifieke drukprofiel. Deze profielen worden vastgelegd en verzonden naar het pompstation (sms). Het pompstation optimaliseert de controlecurve op basis van de nieuwe data, terwijl de frequentieregelaar de te leveren druk van de pompen verlaagt of verhoogt.”

Voordelen

De voordelen van DDD zijn duidelijk: meer verbruikscomfort door stabielere systeemdruk op kritische locaties, energiebesparing door daling van de gemiddelde druk, het minimaliseren van lekkages (NWW) door lagere druk en het beperken van het risico op leiding barsten door stabielere systeemdruk. Het systeem heeft zijn beloftes reeds ingelost in verschillende wereldwijde toepassingen, met energiebesparingen van 15 tot zelfs 30 % in onder andere Duitsland, Denemarken, Italië, Roemenië, Polen, Chili, China en momenteel onderhandelen we met een Waals drinkwaterbedrijf voor een eerste toepassing in België. Met een proportioneel drukbeheersysteem kan je het verlies per gelekte 100.000 m³ verminderen met 15.000 m³. In Vlaanderen gaat dagelijks 180 miljoen liter water verloren, in Wallonië is dat 178 miljoen liter. 

Demand Driven Distribution (DDD) is een multi-pomp oplossing die werkt met proportionele druk.

 

Duurzaamheid

De duurzaamheid van waterdistributiesystemen vereist kosteneffectieve en probleemloos werkende pompsystemen. De hoge efficiëntiemotoren ontwikkeld door Grundfos, met of zonder geïntegreerde of externe variabele frequentie-aandrijving, voldoen aan en overtreffen in sommige gevallen de vereisten die worden gesteld aan motorefficiëntie in de verschillende landen. Jeroen Michielsen: “Wetende dat gemiddeld 85 % van de normale levenscycluskost van een pomp bestaat uit energiekosten, kan het overstappen op hoge efficiëntie motortechnologie leiden tot een reductie van de levenscycluskosten tot wel 50 %, inclusief een reductie van de milieubelasting.”

Besturings- en bewakingssystemen

Besturings- en bewakingssystemen vergroten het potentieel voor verbetering van zowel de efficiëntie als de betrouwbaarheid van pompsystemen. Grundfos levert externe frequentie-omvormers (Grundfos CUE), Dedicated Controls en bewaking via het internet (Grundfos Remote Management), die volledig in een pompsysteem zijn geïntegreerd. “Door Dedicated Controls is een gemakkelijke regeling van de pompfuncties mogelijk, met een gemakkelijk te gebruiken SCADA-interface”, aldus Jeroen Michielsen. 

De plug-and-play communicatie-interfaces van de Grundfos bewakings- en besturingssystemen communiceren met 95 % van de communicatiestandaarden die op de markt beschikbaar zijn.  “Onze gezamenlijke toekomst ligt in energiebesparend gedrag, nieuwe vormen van energie en duurzame productie. Daarom gaat Grundfos – nu en in de toekomst – door met het inzetten van alle middelen om duurzaamheid in alle vormen te stimuleren. Zowel bij onszelf, onze klanten als onze zakenpartners”, besluit Jeroen Michielsen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details