Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gescheiden riolering een feit in Oudenaardse Rietgracht
In het centrum van Oudenaarde werd nog een oude koker van de Rietgracht als riolering gebruikt, waar zowel vuil water als regenwater in de ingebuisde Rietgracht geloost werden.

Gescheiden riolering een feit in Oudenaardse Rietgracht

In het centrum van Oudenaarde sloegen Smet-Tunnelling van de Smet Group en hoofdaannemer Persyn de handen in elkaar voor het realiseren van een gescheiden  afval- en regenwaterafvoer in de Rietgracht. Over een lengte van ongeveer 2,5 km werd een nieuwe afvalwaterriolering in de bestaande koker aangebracht. “Een bijzonder uitdagende opdracht, maar ook daarom net iets voor Smet-Tunnelling”, vertelt Elly Van Der Schraelen, projectleider bij Smet-Tunnelling, specialist in het renoveren en plaatsen van leidingsystemen en ook buisdoorpersingen. 

In het centrum van Oudenaarde werd nog een oude koker van de Rietgracht als riolering gebruikt, waar zowel vuil water als regenwater in de ingebuisde Rietgracht geloost werden. Dit project, in opdracht van Aquafin, had als doel een riolering voor afvalwater (DWA of droogweerafvoer) in de bestaande koker te monteren zodat het afvalwater gescheiden kon worden van de gracht, en waarbij enkel nog het regenwater in de koker terecht komt. In een eerste fase werd de volledige koker gereinigd en geïnspecteerd. Vervolgens werd er een nieuw stroomprofiel gecreëerd voor het regenwater in de koker, werden er DWA-kanalen in GVK geplaatst in de koker en werden de aansluitingen van vuil water overgekoppeld op de DWA-kanalen. Verder werden ook inspectiebakken geplaatst om latere controle en interventies mogelijk te maken bij de nieuw aangebrachte riolering.

Volledige scheiding

“Begin jaren 70 werd de Rietgracht ingebuisd en sindsdien kwam daar over een traject van 2,5 km alles samen, zowel vuil water als regenwater”, verduidelijkt Elly Van Der Schraelen. “Een studie wees uit dan een volledige scheiding van DWA en RWA de beste oplossing was. Als onderaannemer en specialist in het renoveren en plaatsen van leidingsystemen heeft Smet-Tunnelling voor het gedeelte riolering samengewerkt met Persyn. Terwijl Persyn vooral focuste op het betonwerk, het realiseren van een nieuw stroomprofiel en alle bovengrondse aanleg, ontfermde Smet-Tunnelling zich over het reinigen van de ingebuisde Rietgracht, het omleiden van de waterstroom, de afkoppelingsstudie en het aanleggen van de nieuwe DWA-leiding in de koker.”

Over een lengte van ongeveer 2,5 km werd een nieuwe afvalwaterriolering in de bestaande koker aangebracht.

Het atypische rioleringsproject plaatste Smet-Tunnelling voor heel wat uitdagingen. Elly Van Der Schraelen: “Zo zat er in de koker dubbel zoveel slib als verwacht. Tevens was het oppompen van de toekomende waterstroom zeer complex. Na een grondige reiniging werd de koker geïnspecteerd op eventuele gebreken in de betonnen koker en het kokergedeelte in metselwerk en hierbij werden ook de aansluitingen gelokaliseerd. Wanneer we een aansluiting vonden, moest er nagekeken worden of het een DWA of RWA was. En waar dit niet duidelijk was, werd de aansluiting gevolgd tot aan het huis of het gebouw om uitsluitsel te krijgen. Het was dus een hele puzzel om te leggen.”

Gefaseerd

Het project werd opgedeeld in 8 fases, waarbij in elke fase eerst de collector werd geplaatst. Elly Van Der Schraelen: “In 4 fases werd de collector op draadstangen gehangen om uiteindelijk mee te betonneren in de nieuwe stroomprofielen. In de overige fases werd de collector met beugels aan de muren opgehangen omdat daar het stroomprofiel een stuk lager kwam dan het buisprofiel. De bochtstukken werden ter plaatste gelamineerd door middel van glasvelversterkt polysesterhars. Wat betreft de binnenkomende aansluitingen moesten we rekening houden met verschillende materialen, namelijk gres, pvc, beton en PE.”

Kennis en ervaring

Eind 2022 werden de laatste inspecties en aanpassingen uitgevoerd. Smet-Tunnelling kijkt met veel voldoening terug op het project. “Het was zeker geen traditioneel rioleringsproject. Bovendien koos de opdrachtgever er ook voor om een stuk van de Rietgracht toegankelijk te maken voor publiek, naar analogie met de ruien in Antwerpen. Smet-Tunnelling kan teren op heel wat kennis en ervaring om dergelijke complexe projecten tot een goed einde te brengen. We beschikken over een eigen ontwerpafdeling. En ook belangrijk: we hebben een team dat zich specifiek toelegt op dergelijke niet-alledaagse rioleringsprojecten”, besluit Elly Van Der Schraelen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details