Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gezocht 85.000 oude munten. Burgemeester Knokke-Heist geeft startschot voor inzamelactie muntentapijt Matuvu plein
Foto: v.l.n.r. Frédéric Goethals, Goethals Promotor, Julie De Pauw, PSR-Jan De Nul Group, Philippe Samyn, Philippe Samyn and Partners architects and engineers, Luc Goethals, Goethals Promotor, Johan Geeroms, PSR-Jan De Nul Group

Gezocht 85.000 oude munten. Burgemeester Knokke-Heist geeft startschot voor inzamelactie muntentapijt Matuvu plein

In Knokke-Heist zijn ontwikkelaars PSR en Goethals op zoek naar 85.000 oude munten voor het nieuwe Matuvu plein. Ze roepen inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers op om uit de omloop gehaalde munten te doneren. De munten zullen verwerkt worden in het nieuwe plein, naar een ontwerp van Philippe Samyn and Partners, architects & engineers. Burgemeester Piet De Groote gaf vandaag samen met het voltallige college en in aanwezigheid van beide ontwikkelaars en de architect, het startschot voor deze inzamelactie.

In Knokke-Heist richten Goethals Promotor en PSR, projectontwikkelaar van Jan De Nul Group, het Matuvu plein opnieuw in. Sinds 2020 bouwen ze er samen aan het nieuwe plein met ondergronds ruimte voor een 150-tal private garageboxen. Bovengronds ondergaat het plein een volledige metamorfose. Centraal op het plein komt een glazen halfrond paviljoen, omringd door een waterpartij. De publieke ruimte biedt plaats voor horeca en ontspanning, op een speelse ondergrond van zwart-witte straatstenen bezaaid met oude munten zoals voorgesteld door Philippe Samyn and Partners, architects & engineers, de ontwerper.

Foto: Burgemeester Piet De Groote geeft startschot voor inzamelactie.

Naar die oude munten, maar liefst 85.000, gaat het projectteam nu op zoek. Goethals en PSR roepen alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers van Knokke-Heist op om oude muntstukken naar een van de inzamelboxen te brengen. De inzamelboxen zullen te vinden zijn bij tal van lokale handelaars en op publieke plaatsen, zoals het stadhuis en het toerismekantoor. Zo krijgt iedereen de kans om letterlijk mee te bouwen aan het plein. 

Voor de munten die gedoneerd worden zullen de ontwikkelaars een bedrag schenken aan een goed doel. 

De burgemeester gaf alvast de aftrap met een schenking van een aantal oude munten. De familie De Nul schonk een waaier aan oude internationale munten, een collectie uit maar liefst 19 landen. 

Volgens de huidige planning is de oplevering van het plein en de ondergrondse parking voorzien in het voorjaar van 2023. 

Copyright Philippe Samyn and Partners: Bovengronds krijgt het plein een volledig nieuwe uitstraling met glazen paviljoen en zwart-witte straatstenen.

Johan Geeroms, Gedelegeerd Bestuurder PSR, projectontwikkelaar van Jan De Nul Group: “Wat wij met PSR doen zijn complexe en uitdagende sites nieuw leven inblazen, om zo mensen opnieuw met elkaar te kunnen verbinden. Vandaag zetten we onze missie om in concrete acties. Want door samen met alle inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers van Knokke-Heist munten in te zamelen voor het plein, bouwen we letterlijk aan het plein van iedereen. ”

Luc Goethals, Gedelegeerd Bestuurder Goethals Promotor: “Wij zijn al ruim 30 jaar werkzaam in deze kustgemeente, we zijn dan ook fier dat we kunnen meewerken aan dit stadsvernieuwingsproject op deze unieke ligging. De publieke ruimte tussen de Kustlaan, de Zeedijk en de bebouwde zijgevels wordt volledig bedekt met een groot rechthoekig tapijt in een schaakbord met zwarte en witte platen die aan alle vier zijden zijn uitgezet door franjes die ook afwisselend zwarte en witte strepen vertonen. Dit tapijt heeft een internationale uitstraling en roept het beeld van reizen op. De munten die we hopen in te zamelen voor de afwerking van het plein zullen dat plaatje volledig doen kloppen.”

Piet De Groote, Burgemeester Knokke-Heist: “Dit stadsvernieuwingsproject is een absolute meerwaarde voor onze gemeente. Door de bouw van een private parking voor buurtbewoners benutten we de ondergrondse ruimte optimaal. Bovengronds komen dan weer alle troeven van Knokke-Heist tot uiting: het Albertplein wordt een ode aan licht en water, een mooie knipoog naar onze zee en de zon. Het nieuwe plein zal uitnodigen om te kijken maar ook om gezien te worden, mede dankzij het eigenzinnige en hypermoderne glazen horecapaviljoen. Het is dan ook met enige trots dat ik de eerste munten doneer voor het bijhorende muntentapijt. Ik kijk ernaar uit om die binnenkort onder mijn voeten en die van onze inwoners en bezoekers te mogen terugvinden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details