Isofaq
02:08
17-08-2018

Goede keuze draineerbuis bepaalt mee levensduur van de weg

Een duurzame weg staat of valt met een goede afwatering. De keuze voor de juiste draineerbuis kan de levensduur van een weg verlengen. Voor de heraanleg van de E403 in Wevelgem en de E42 tussen Andenne en Daussoulx kozen de opdrachtgevers voor Strabusil-buizen DN 300 en 400 mm van Fränkische Rohrwerke om een maximale afwateringscapaciteit te bekomen.

De firma Isofaq stond in voor de levering van de draineerbuizen voor beide autosnelwegen. Het bedrijf heeft in Izegem al meer dan 35 jaar een machinepark om draineerbuizen te omhullen met filtermaterialen. “Deze activiteit liet ons toe om verder te groeien in de wegenbouw tot de speler die we vandaag zijn”, vertelt zaakvoerder Gregory Quaegebeur. “We beschikken over machines die de gekende flexibele draineerbuizen van diameter 50 mm tot en met 200 mm omhullen. Daarnaast hebben we ook een machine die ons toelaat om buizen te omwikkelen vanaf diameter 100 mm tot en met een buitendiameter van 500 mm. Hiermee zijn we uniek in Vlaanderen en Europa. De draineerbuizen worden hier voorzien van een omhulling in polypropyleen, kokosvezels of geotextiel. We zijn trouwens de enige toeleverancier in de wegenbouw die partijkeuringsattesten van COPRO aanbiedt op de (flexibele) drainage.”

Isofaq
Voor de E42 leverde Isofaq de Strabusil DN 400-buis.

Kwalitatieve omhulling
Om een maximale afwateringscapaciteit te bekomen voor de E403 en E42, ging de voorkeur van de opdrachtgevers uit naar draineerbuizen met grote diameters.  In Wevelgem werd de Strabusil-buis DN 300 mm over een lengte van 4 kilometer geplaatst. Voor de E42 viel de keuze op Strabusil DN 400-buizen over een lengte van 10 kilometer. Voor beide projecten had Isofaq voldoende troeven in huis om de bestelling te ontvangen.

“De keuze van de omhulling hangt samen met de plaatsing van de buizen”, legt Gregory Quaegebeur uit. “Wordt de plaatsing voorzien in de grond die ter plaatse is? Wordt dit aangevuld met een bepaald type steenslag of zand? Al deze parameters spelen een rol. Voor het project in Wevelgem moesten de buizen voorzien worden van een omhulling. Aangezien wij de buizen in eigen beheer voorzien van een kwalitatieve PP-omhulling konden we natuurlijk erg competitieve prijzen opmaken. Voor dit project werden de materialen overigens voorzien van het partijkeuringsattest van COPRO.” 

De E42 in Wallonië was voor Isofaq een vervolg op een project waarvoor het Izegemse bedrijf reeds in 2012 zo’n 20 kilometer buis aanleverde. Hier koos de opdrachtgever ervoor om de aannemer enkel in de sleuf een geotextiel te laten voorzien. “Nochtans kan je sneller werken met vooraf omhulde buizen”, meent Gregory Quaegebeur. “Je kan ook beter nakijken welk type omhulling het best past in die specifieke omstandigheden. Heel belangrijk in dit project waren ook de standaard kunststof inspectieputten die deel uitmaken van het gamma van Fränkische. Deze charmeerden aannemer en bouwheer op het vlak van prijs en plaatsing in vergelijking met betonputten.” 

Isofaq
De buizen langs de E42 werden over een lengte van 10 kilometer geplaatst. 

Hoge standaarden
Volgens Gregory Quaegebeur is de keuze van de juiste draineerbuis uitermate van belang bij wegenbouw, omdat de correcte buis de levensduur van de weg aanzienlijk kan verlengen: “In het buitenland werkt men met verschillende types drainage afhankelijk van de toepassing. Zo mag je de flexibele drainage die in België standaard gebruikt wordt in het buitenland eigenlijk enkel toepassen voor landbouw, sportvelden en groenzones. Voor wegenbouw moet je gebruik maken van buizen op lengtes die, afhankelijk van de zone waarin ze terechtkomen, ringstijfheid SN 4 of SN 8 zouden moeten hebben. Aan die hoge standaarden beantwoorden onze Strabusil- (SN 4) en Stormpipebuizen (SN 8). Deze hebben een minimale perforatie-oppervlakte die meer dan twee keer zo hoog is dan bij flexibele drainage. Ze kunnen dan ook sneller water afvoeren.” Deze buizen zijn verkrijgbaar in drie verschillende perforatietypes: 120°, 220° en 360°.  Zo kan je de afvoercapaciteit nog verhogen en eventueel inspelen op grondwater dat de functie van de drainage kan belemmeren.     

Tekst | Liesbeth Verhulst  Beeld | Isofaq
Uitgelichte afbeelding: 
Voor de afwatering van de E403 viel de keuze op de Strabusil-buis DN 300 mm. 

GROND/WEG/WATERBOUW partners

CBS Beton