Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

Goede punten voor Vlaanderen voor materialenbeheer in bouwsector 

Met meer dan 95 % van het bouw- en sloopafval dat wordt gerecycleerd hoort Vlaanderen bij de top in Europa.

Tekst | COPRO

Beeld | COPRO

7 september 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Daaruit blijkt dat Vlaanderen in het bijzonder goede punten krijgt voor zijn afval- en materialenbeheer. Met meer dan 95 % van het bouw- en sloopafval dat wordt gerecycleerd hoort Vlaanderen bij de top in Europa.  

COPRO zorgt er via certificatie al meer dan 35 jaar mee voor dat zuiver puin, dat vrijkomt bij sloop of renovatie van gebouwen of bij de opbraak van wegen, kan bewerkt worden tot kwaliteitsvolle gerecycleerde granulaten. 

Belangrijk bij de verdere ontwikkeling bij bouw- en sloopafval is dat gevaarlijke stoffen zoals asbest en teer niet in het circuit terecht komen en gericht kunnen worden verwijderd. Ook het gebruik in laagwaardigere toepassingen zoals in funderingen of als aanvulmateriaal dient zoveel mogelijk beperkt te worden. 

Er is nog altijd heel wat marge voor verbetering richting hoogwaardige recyclagetoepassingen,

Hoogwaardige toepassingen

Er wordt meer en meer gestreefd naar hoogwaardige toepassingen die de technische eigenschappen van de materialen optimaal benutten. Zo wordt de materialenkringloop beetje bij beetje gesloten en het gebruik van primaire delfstoffen gereduceerd. Een voorbeeld hiervan is betongranulaat dat niet langer gebruikt wordt in (onder)funderingen, maar in dezelfde toepassing waaruit ze afkomstig waren, namelijk in betontoepassingen.

COPRO zorgt er via certificatie al meer dan 35 jaar mee voor dat zuiver puin kan bewerkt worden tot kwaliteitsvolle gerecycleerde granulaten.

Vertrouwen winnen

Om dit te kunnen realiseren draagt COPRO zijn steentje bij om de kwaliteitsborging en de traceerbaarheid van de gerecycleerde granulaten te verhogen om zo het vertrouwen van de markt te winnen. Er is nog heel wat marge voor verbetering richting hoogwaardige recyclagetoepassingen, maar zoals altijd is het de ambitie van COPRO om samen met de recyclagesector steeds op zoek te gaan naar toepassingsmogelijkheden van gerecycleerde granulaten met de hoogst mogelijke toegevoegde waarde.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details