Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Overig

Grindklavergazon en bloemen voor meer biodiversiteit in openbare ruimtes

grindgazon

20 januari 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het thema ‘groen in de stad’ is vandaag actueler dan ooit. Met de grastegelmengsels en groene voegvullingen van TerraViva creëer je onderhoudsvriendelijke en esthetisch verantwoorde ruimtes en wordt biodiversiteit in de stadscentra aangewakkerd. “Iedereen spreekt over bijen en vlinders, maar dan moet je ook zorgen dat ze komen en blijven”, vertelt Bart Geerts, drijvende kracht achter TerraViva.

TerraViva is al jaren marktleider op het vlak van berijdbaar gazon. Bart Geerts: “We begonnen ooit met een zuivere focus op gras, maar doorheen de jaren hebben we een sterke evolutie doorgemaakt. Binnen twee jaar kan goed 50 % van de openbare parkings met bloemetjes beplant zijn. Gezien de huidige klimaatproblematiek, voelen wij ons moreel verplicht om de beste producten te ontwikkelen voor de biodiversiteit in de stad. Iedereen spreekt over bijen en vlinders, maar dan moet je ook zorgen dat ze komen en blijven.”

Ideaal alternatief

De mengsels en vullingen van TerraViva worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Van Kasseien tot betonklinkers en zelfs bij grootformaattegels. “En het gaat niet alleen over gras, maar ook tredbestendige bloemen zoals boterbloemen en madeliefjes. Onze grastegelmengsels en voegvullingen zijn een ideaal alternatief voor het opvoegen met voegmortel of porfier. Met die traditionele methoden moet je vroeg of laat onkruid te lijf gaan met minder ecologische methodes. Door onze mengsels er meteen in te zaaien, creëren we een onderhoudsvriendelijke omgeving die in vele gevallen amper drie keer per jaar gemaaid moet worden.”

De mengsels en vullingen van TerraViva worden voor verschillende toepassingen gebruikt. Van Kasseien tot betonklinkers en zelfs bij grootformaattegels.

 

Grindklavergazon

Een ander product dat TerraViva ontwikkelde en op de markt bracht, is grindklavergazon. “Dat is een mengsel van heel kleine klaver met gras”, verduidelijkt Bart Geerts. “Het grote voordeel is dat de klaver zorgt voor de bemesting van het gras. Die bemesting wordt bekomen doordat klaver stikstof uit de lucht op opneemt. In stedelijke gebieden zou dat betekenen dat 1 ha microklaver en gras alle stikstof uit de lucht neemt van 40 auto’s die jaarlijks gemiddeld 40.000 km rijden.”

Jarenlang ontwikkelen

Om tot een zo duurzaam mogelijk resultaat te komen, zijn de producten van TerraViva continu onderhevig aan innovatie. Bart Geerts: “Daarbij moeten we onder andere rekening houden met de steeds extremere wordende zomers. Onze grasplanten moeten bijvoorbeeld dieper kunnen wortelen om in diepere lagen water te kunnen ophalen. Anderzijds zijn ook hevige regenbuien een uitdaging omdat onze mengsels voldoende waterdoorlatend moeten zijn. Onze zelfontwikkelde grastegelmengsels en voegvullingen zijn gepatenteerd en vallen onder toezicht van de voedselinspectie. Technisch en op het vlak van draagkracht, vorstbestendigheid, plantvriendelijkheid en veiligheid moeten de TerraViva-producten dan ook aan de hoogste eisen voldoen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details