Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Grootste mengcentrale met skip ter wereld staat in Wielsbeke
Om de groei van het bedrijf op te vangen was CBS Beton op zoek naar een manier om de productiecapaciteit drastisch te verhogen.

Grootste mengcentrale met skip ter wereld staat in Wielsbeke

En daarbij wordt geen uitdaging geschuwd. Zo leverde de fabrikant uit Poperinge begin dit jaar ’s werelds grootste planetaire menger met skip voor prefab betonproducent CBS Beton, dat nu 4,5 m³ beton per batch kan produceren.

Om de groei van het bedrijf op te vangen was CBS Beton – producent van onder andere prefab betonelementen, keerwanden en silomuren – op zoek naar een manier om de productiecapaciteit drastisch te verhogen. “In het kader van onze groei was onze bestaande menginstallatie te klein geworden”, vertelt Simon Houtekier, operations director bij CBS Beton. “We waren continu bezig met het storten van beton om aan de vraag te voldoen waardoor er weinig tot geen tijd overbleef voor onderhoud. Onze maximumcapaciteit volstond niet meer.”

Deze menger met skip produceert maar liefst 4,5 m³ beton per batch.

Menger met skip

in de zoektocht naar upgrade kwam CBS Beton al snel bij gevestigde waarde Creus Concrete Solutions terecht. “Wij, als exclusief verdeler van Eurostar, beschikken over een planetaire menger die 4,5 m³ beton per batch kan produceren”, vertelt Stijn Defraeye van Creus Concrete Solutions. “Een groot verschil met de 2 m³ die de vorige menger van CBS Beton aankon. De productiecapaciteit wordt daarmee meer dan verdubbeld en dat heeft een grote speler als CBS Beton ook nodig. Het is zeker niet de eerste keer dat we een menger van deze grootte plaatsen, maar het is wel de eerste keer dat we hem plaatsten met skip in plaats van met opvoerband.”

De keuze voor skip boven opvoerband had vooral een praktische reden. Simon Houtekier: “Voor ons was het belangrijk dat de nieuwe installatie binnen de bestaande infrastructuur gerealiseerd kon worden. In dat opzicht was een opvoerband geen optie wegens plaatsgebrek.” Stijn Defraeye bevestigt: “Het was best een uitdaging dat we in de bestaande situatie zo’n grote menger moesten passen. We hebben een groot nieuw mengplatform geplaatst in de bestaande hal, inclusief nieuwe weegwagen. De uitlaten van de bunkers hebben we aangepast om grotere debieten aan te kunnen. Zowel de toevoer als de menger hebben we optimaal opgewaardeerd, uiteraard steeds met een focus op het garanderen van de productiewerking. Verder hebben we ook nog een extra cementsilo geplaatst, wat het totaal nu op vier silo’s van 110 m³ brengt.”

Creus Concrete Solutions leverde ’s werelds grootste planetaire menger met skip voor prefab betonproducent CBS Beton.

Makkelijk onderhoud

Niet alleen op het vlak van capaciteit, ook wat het onderhoud van de menger betreft zet CBS Beton een flinke stap vooruit. Stijn Defraeye: “Alles is uitgerust met een automatische reiniging. Er zitten vijf reinigingskoppen in de menger zelf en ook nog een bijkomende reinigingskop op beide uitlaten. De onderhoudstijd op het einde van de dag wordt zo zeer sterk gereduceerd. Het is misschien geen heel grote aanpassing, maar de meerwaarde is zeker niet te onderschatten. Creus Concrete Solutions bekijkt continu hoe mengers nog gebruiks- en onderhoudsvriendelijker gemaakt kunnen worden. Kwaliteit, continuïteit en eenvoudig onderhoud zijn zeer belangrijk voor onze klanten.” 

“Mengers vervuilen nu eenmaal”, gaat Simon Houtekier verder. “Voorheen gebeurde het geregeld dat we tussendoor even moesten stoppen met storten om de menger proper te maken. Dat was nodig om te vermijden dat de menger ’s avonds zelfs té vuil was om deftig te kuisen. Nu genieten we van een automatische reinigingscyclus, zowel voor de menger zelf als voor de uitstroommonden. En dat is best uitzonderlijk. Voor CBS Beton is deze nieuwe installatie in zijn totaliteit een grote verbetering. De menger is sinds januari actief en heeft intussen reeds al onze records gebroken. We zijn dan ook bijzonder tevreden dat we de investering en samenwerking met Creus Concrete Solutions zijn aangegaan.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details