Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Grote overname hertekent Belgische pompensector

Grote overname hertekent Belgische pompensector

De in Ghislenghien gevestigde pompenspecialist Aubia werd per 1 februari overgenomen door MPI Pumps & Irrigation (Pareco Group) en gaat voortaan door het leven als Aubia Group MPI. Door deze strategische overname groeit MPI in een klap met zo’n 40 % en is het als onafhankelijke pompendistributeur nu Belgisch markleider. “Deze opportuniteit konden we niet laten liggen”, vertelt Reinier Teunissen die samen met Patricia Palmans aan het hoofd staat van Pareco Group. 

Samen met Patricia Palmans stampte Reinier Teunissen in 1988 Watertechniek Teunissen uit de grond in Hamont-Achel. Zeven jaar later werd een vestiging in Hasselt geopend en nog eens drie jaar later namen de twee ondernemers het handelsfonds van Aqua Mooris over. “Om geen concurrent van mijn eigen B2C-bedrijf Watertechniek Teunissen te zijn, heb ik er meteen bewust een distributiefirma van gemaakt en dit vooral in een andere provincie”, aldus Reinier Teunissen. “Zo kwam MPI tot stand. In 2000 zijn we naar Oud-Turnhout verhuisd en de volgende tien jaar kenden we een steile groeicurve. Na 2011 kenden we een kleine terugval omwille van de economische crisis, maar sinds 2013 groeien we weer gestaag. En de voorbije jaren zelfs heel sterk. In 2018 noteerde Pareco Group een omzet van ongeveer 11,4 miljoen euro, een stijging van 28 %.”

Chocolatier
Met Saer Benelux en Aqua Master Europe nam MPI in 2015 al twee bedrijven over en met het in Wallonië erg sterke Aubia kwam daar in januari nog een derde speler bij. Reinier Teunissen: “Een grote speler en zeker niet vergelijkbaar met de eerste twee overnames. Met de komst van Aubia groeien we in een klap 40 %. Aubia was een rechtstreekse concurrent van ons, met 100 % overlappende activiteiten. Het was een opportuniteit die we niet mochten laten liggen. Het bedrijf stond te koop omdat eigenaar Marc van Heuverswyn zijn leven een wending wilde geven door chocolatier te worden, zijn andere passie. Veel andere kandidaat-overnemers beten hun tanden stuk op de grote voorraad die Aubia had, maar voor ons paste dat als collega-pompenspecialist perfect.”

Aubia Group MPI

Reinier Teunissen en Marc van Heuverswyn tekenden in januari de overeenkomst.

Versterking
Tijdens de onderhandelingen kwam vooral het inhoudelijke van de overname aan bod. “Over geld is nauwelijks gesproken”, aldus Reinier Teunissen. “Ik heb niet geboden en heb de vraagprijs meteen aanvaard. Dat was ook wel nodig om het ijs te breken. We waren beiden jarenlang concurrenten en in het begin was Marc wat terughoudend. Ik heb me dan ook bewust heel menselijk en transparant opgesteld door bijvoorbeeld de toekomstplannen duidelijk op tafel te leggen. Toen Marc zag dat zijn bedrijf zeker niet teloor zou gaan, werden de onderhandelingen vrij vlot afgerond. Meer dan een overname is dit eigenlijk een versterking. Aubia had merken, zoals bijvoorbeeld Hunter Irrigation, die voor ons erg interessant zijn en vice versa. Ook op technisch vlak heeft het bedrijf erg goede expertise.”

Nieuw Warehouse
Ondanks de overname blijft Aubia zijn vestiging en onafhankelijkheid voor een groot stuk behouden. “We willen hun activiteiten voortzetten, op hun golf surfen en er uiteindelijk nog meer uithalen. Maar wel met een ingekrompen voorraad. Die gaan we centraliseren in Arendonk, waar we pas een nieuw warehouse van 3.500 m² gekocht hebben. In Ghislenghien blijven enkel verkoop, kantoren, service en afhaalbalie met een normale grijpvoorraad. Ook de elf personeelsleden van Aubia blijven allemaal in dienst, waaronder de nieuwe 29-jarige zaakvoerder. Deze overname is absoluut een mooie stap in onze verdere ontwikkeling, maar mijn honger is zeker nog niet gestild. We willen blijven groeien. Onlangs hebben we in Duitsland nog een mooi contract binnengehaald voor 1.500 RVS pompen/jaar en we verwachten te groeien naar een omzet van 16.000.000 euro. De hardste groei zien we bij distributiebedrijf Leo Pumps Europe NV, ook deel van Pareco Group. Met MPI zijn we als onafhankelijke pompendistributeur nu Belgisch marktleider, maar ik zou dit graag voor de Benelux worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details