Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Riolering & Ondergronds

Heathrow Airport waterproof dankzij Belgische kunstharsspecialist

Als producent van kunstharssystemen voor uiteenlopende bouwkundige toepassingen focust SPETEC®, een Resiplast brand, op drie pijlers: preventieve waterproofing, curatieve waterproofing en geotechnische oplossingen.

Londen Heathrow 2 kopiëren
Tom Derveaux, vicepresident & international business development manager bij SPETEC®.

Tekst | Tekst | Niels Rouvrois Beeld | SPETEC®

28 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“Onze bijdrage aan het project London Heathrow Airport zet deze drie pijlers en de kwaliteiten van SPETEC® perfect in de kijker”, aldus Tom Derveaux, vicepresident & international business development manager.

SPETEC® is meer dan producent alleen: 40 jaar ervaring, vakkennis en innovatieve technieken, ondersteund door een professioneel team van ingenieurs en specialisten, brengen oplossingen voor de meest complexe waterproofing-problemen, steeds met de drie productpijlers in gedachten. Tom Derveaux: “Terwijl preventieve waterdichtingsproducten reeds in de beginfase van een project worden toegepast, worden curatieve injectieharsen ingezet indien er alsnog problemen optreden. Hiervoor beschikken we over een gericht en kwalitatief productassortiment. Onze geotechnische oplossingen kunnen aangewend worden voor onder andere grondstabilisatie, grondversteviging en het liften van betonplaten en constructies.”

Preventief ingrijpen

Geografisch groeide SPETEC® van een lokale producent uit tot een internationale speler waarvan de producten en oplossingen wereldwijd worden toegepast. Zo ook op London Heathrow Airport, waar stevig gewerkt wordt aan de uitbreiding en de modernisering van de luchthaven. De terminals worden door middel van metrolijnen ondergronds met elkaar verbonden. SPETEC® werd reeds preventief betrokken in de ontwerpfase. Tom Derveaux: “Het grondwater zit er tot vlak onder het maaiveld en zorgt voor een grote waterdruk op ondergrondse constructies. Onze preventieve producten SPETEC® WT400, een hydrofiele zwelpasta, werd in combinatie met SPETEC® SST500, synthetische zwelbanden, succesvol toegepast. 

Bij de uitbreiding van London Heathrow Airport werd SPETEC® reeds preventief betrokken in de ontwerpfase.

Curatieve maatregelen

In combinatie met die twee oplossingen werd ook SPETEC® ITS, een injectie tubing systeem ingebouwd. “Zo kunnen in een latere fase onze kunstharsen geïnjecteerd worden bij eventuele lekken”, verduidelijkt Tom Derveaux. “En dat zonder opnieuw te boren. Eventuele lekken kunnen dan perfect aangepakt worden met onze SPETEC® Seal F400, een laag viskeus en flexibel injectiehars. Concreet hebben we dus niet alleen preventieve maatregelen getroffen, maar is ook alles voorzien om gecontroleerd curatief op te treden indien nodig.”

Geotechnische oplossingen

Grondonderzoek met een radarsysteem toonde ook aan dat Heath­row Airport te maken heeft met grondverzakkingen. “Die plaatsen hebben we verstevigd door ons grondstabilisatie product SPETEC® AP Soil 620 te injecteren. Daarna konden we de bovenliggende betonplaten gecontroleerd liften door middel van SPETEC®AP lift 430 te injecteren. Grond op grote diepte verstevigen kan trouwens ook met SPETEC® AP Deeplift 420. De nieuwe GEOTECH producten zijn overigens zeer populair in Europa, onder meer voor de aanleg of het herstel van fietspaden of bedrijfsterreinen”, besluit Tom Derveaux.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%