Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Herbosch-Kiere blijft floreren als waterbouwexpert
De brede expertise en ruime ervaring in waterbouwprojecten bracht Herbosch-Kiere in 2021 voor het eerst in Litouwen.

Herbosch-Kiere blijft floreren als waterbouwexpert

Al langer dan een eeuw bouwt Herbosch-Kiere- onderdeel van Eiffage Benelux – aan de infrastructuur van vandaag en morgen. In, op en vlakbij water. “We onderhouden waterwegen, zijn betrokken bij offshore energieprojecten, bergen schepen, voorzien funderingen en saneren vervuilde gronden”, klinkt het enthousiast. Door de jaren heen slaagde Herbosch-Kiere erin uitdagende en indrukwekkende projecten te realiseren, te groeien tot een vertrouwde speler in de bouwsector en toe te treden tot de groep Eiffage, één van de grootste aannemersgroepen in Europa. Ook in 2021 werkte de waterbouwexpert mee aan enkele spraakmakende projecten, waaronder de herstelling en versteviging van twee havendammen in de haven van Klaipéda in Litouwen. Een project dat momenteel nog in volle ontwikkeling is.

Samen met het Duitse Depenbrock startte Herbosch-Kiere in april met de herstelling en versteviging van twee havendammen in de haven van Klaipéda.

Het verhaal van Herbosch-Kiere begint meer dan 100 jaar geleden met het bedrijf van Eugène Herbosch, dat bekendheid verwierf in de scheepvaart en het bergen van schepen. In 1975 ging Herbosch in zee met het bedrijf Kiere dat zich gespecialiseerd had in zware afbraak en dynamiteren. Zij vormden samen de huidige organisatie. Vandaag profileert Herbosch-Kiere zich als waterbouwexpert, met een focus op vier sterke pijlers: civiel & water, maritieme & offshore diensten, funderingen en milieu.

Brede waterexpertise

De bouwprojecten waar Herbosch-Kiere bij betrokken is, vinden vaak plaats in of naast het water. Projecten met een hoge technische moeilijkheidsgraad of een logistiek probleem worden door de eigen studiedienst onder de loep genomen en voorzien van een veilige, innovatieve en technisch economische oplossing. Verder biedt Herbosch-Kiere haar diensten en vloot ook aan voor diverse maritieme en offshore activiteiten. Met een kade in de haven van Antwerpen – één van de grootste havens van Europa – heeft Herbosch-Kiere de mogelijkheid om gemakkelijk projecten aan te nemen over de hele wereld. 

In het toepassen van verschillende funderingstechnieken zoals diepwanden, micropalen, grondankers en jetgrouting kan Herbosch-Kiere eveneens teren op tonnen ervaring. En ook over moeilijke milieuvraagstukken buigt de waterbouwexpert zich. Herbosch-Kiere voert bodemsaneringswerken uit en zorgt voor de ontgraving en de afvoer van de bodem, asbestverwijdering, grondwaterzuivering, drijflaagverwijdering … Bij de uitvoering van bodemsaneringswerken speelt de zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu een belangrijke rol.  Naast het uitvoeren van saneringswerken zorgt Herbosch-Kiere ook voor het inrichten en afdekken van stortplaatsen.

De bestaande dammen, samen zo’n twee kilometer lang, beschermen de haven al meer dan twee eeuwen tegen de golven van de Oostzee, maar waren na enkele verzakkingen dringend aan renovatie toe.

Klaipéda in Litouwen

De brede expertise en ruime ervaring in waterbouwprojecten bracht Herbosch-Kiere in 2021 voor het eerst in Litouwen. Samen met het Duitse Depenbrock startte Herbosch-Kiere in april met de herstelling en versteviging van twee havendammen in de haven van Klaipéda. De bestaande dammen, samen zo’n twee kilometer lang, beschermen de haven al meer dan twee eeuwen tegen de golven van de Oostzee, maar waren na enkele verzakkingen dringend aan renovatie toe. Om de havendam te renoveren, moet Herbosch-Kiere op gecoördineerde wijze een gedeelte van de oude steenbedding verwijderen en vervolgens krijgt de dam een nieuwe beschermlaag van stenen in verschillende gewichten en formaten. In totaal gaat het over meer dan 400.000 ton.

Herbosch-Kiere hergebruikt uit bestaande delen van de havendammen tetrapods, met een gewicht van 25 ton en betonnen kubussen tot 40 ton zwaar, in het nieuwe design. “Deze werken zijn momenteel volop in uitvoering en dat zal ook nog de komende maanden zo zijn”, vertelt Joris Santermans, afdelingshoofd offshore and dredging bij Herbosch-Kiere. Verder wordt er ook 150.000 m³ grond weggebaggerd en 20.000 m² geotextiel onder water geplaatst. Joris Santermans: “Ook de baggerwerken zijn intussen gestart, met ons baggerschip ALBATROS. Hiervoor werden eveneens onze twee splijthoppers BEAVER en OTTER naar Litouwen getransporteerd om het gebaggerde materiaal offshore te kunnen storten. 

Al langer dan een eeuw bouwt Herbosch-Kiere- onderdeel van Eiffage Benelux – aan de infrastructuur van vandaag en morgen. In, op en vlakbij water.

Bijzonder project

Naast de herstelling van de havendammen komt er ook een nieuwe stalen combiwand van damplanken en buispalen die onder water wordt verankerd. De betonnen bovenlaag van de dammen wordt ook onder handen genomen. “Onze Duitse partner in dit verhaal is gestart met deze werken. Depenbrock is geen onbekende voor ons, maar het is wel de eerste keer dat we op deze schaal samenwerken en dat gaat vlot. Ook al is Herbosch-Kiere vertrouwd met dit soort projecten, toch is dit een bijzondere werf. De combinatie van de schaal met de verschillende soorten elementen die we moeten integreren en alle facetten die aan bod komen, maken dit een uniek project”, besluit Joris Santermans.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details