01:08
19-12-2019

Het Leopoldpark kreeg een opknapbeurt

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, ondernam werken in het zuidoostelijke deel van het Leopoldpark om een voorheen ontoegankelijk deel open te stellen voor het publiek, om slijtage in het park te herstellen en om de speeltuin te vernieuwen.

Het Leopoldpark is een belangrijk deel van de geschiedenis van Stad Brussel. De omringende gebouwen als de Solvaybibliotheek, de Eggevoorttoren en het Museum van Natuurwetenschappen maken van dit park een pareltje binnen de hoofdstad. Gelegen aan de voet van de gigantische en soms overweldigende gebouwen van de Europese instellingen, vlak naast het Paul-Henri Spaakgebouw, vormt het een onmisbare schakel in het netwerk van groene ruimten van Brussel. Het was van primordiaal belang om dit park op te waarderen, om het te renoveren en zijn pracht te herstellen zodat de bezoekers terug kunnen genieten van zijn uitzicht, de speeltuin en de vele andere troeven die het biedt.

Het nieuwe deel omvat een wandelpad dat in een lus door een bosrijk deel van het park loopt dat voorheen ontoegankelijk was voor het publiek, een terras voor de Eggevoorttoren, een middeleeuwse toren, en een nieuwe toegang ter hoogte van Maalbeeklaan 3.

De speeltuin was dringend aan vernieuwing toe, en pronkt nu met vier schommels, een grote glijbaan, en een zandbak. De kleurrijke rubbervloeren zorgen niet alleen voor een vrolijk accent, maar ook voor de nodige valdemping. In de zandbak spelen de kinderen rond en op kleine standbeelden van pinguïns, een knipoog naar het verleden van het park, dat oorspronkelijk een dierentuin was.

Verder werden de bestaande paden in deze zone vernieuwd, evenals de plantsoenen. Om toekomstige erosie en slijtage te voorkomen, voorzag studiebureau MSA en NEY & Partners een doordachte afvoer van het regenwater, met een afwateringssysteem onderaan de beboste zone, een watercollectietank onder de speeltuin en zones voor natuurlijke infiltratie.

Aannemer De Dender wist de werken op minder dan een jaar te voltooien. Het totale budget voor deze make-over bedroeg 1,15 miljoen euro.

In 2016 richtte Beliris reeds de noordkant van het Leopoldpark opnieuw in, naar aanleiding van de opening van het Huis van de Europese Geschiedenis.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Beliris , Leopoldpark , opknapbeurt

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Oosterweelverbinding