Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Het maatschappelijk belang van rioleringssystemen in prefabbeton

Het maatschappelijk belang van rioleringssystemen in prefabbeton

In de strijd voor een beter leefmilieu moet de hele samenleving inspanningen leveren. Ook de bouwsector draagt verantwoordelijkheid en dat heeft FEBELCO – de beroepsvereniging die binnen FEBE de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren groepeert – begrepen. “We zetten met onze producten sterk in op infiltratie en buffering en we zijn ervan overtuigd dat prefabbeton een antwoord kan bieden op belangrijke, maatschappelijke vragen”, klinkt het.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water. 

“De gemeenschappelijke belangen van de bedrijven worden verdedigd, we voeren promotie, organiseren technische vergaderingen, adviseren over sociale reglementering en over juridische kwesties. We hebben ook nauw contact met de verschillende besturen om te kijken waar wij als sector op moeten inzetten en in welke richting we moeten innoveren”, vertelt Raf Pillaert, Product Manager Infrastructure bij FEBE.

Rioleringssystemen

Luc Lemmens (voorzitter FEBELCO) en Raf Pillaert (FEBE).

Belangen verdedigen
Voorzitter van FEBELCO is Luc Lemmens, tevens zaakvoerder van fabrikant TUBOBEL. “FEBELCO telt tien leden die op frequente basis samenkomen”, aldus de voorzitter. “Om standpunten in te nemen, technische materies te bespreken of professionele activiteiten voor te bereiden. Als groep nemen we ook deel aan een aantal beurzen. En belangrijk: de beroepsvereniging is de stem van de leden. Het landschap in België is verspreid over verschillende besturen en het is als bedrijf onmogelijk om op alle overlegmomenten aanwezig te zijn. Die rol neemt FEBELCO op zich.”

Niet alleen vertegenwoordigt FEBELCO de bedrijven, ze kunnen ook beroep doen op het kenniscentrum. Luc Lemmens: “Individueel probeert ieder bedrijf dan de normen en regels te implementeren in de eigen producten. Het pleiten voor het aanpassen van de norm gebeurt gezamenlijk en ook de toelating van een bepaalde werkmethode wordt gezamenlijk besproken. Zoals bijvoorbeeld het toestaan van staalvezeldosering in buizen met diameter 1000 of meer. Dat is een actueel thema. Zodra alles op punt staat, kan ieder bedrijf beslissen of het overstapt van klassieke naar staalvezelwapening.”

Rioleringssystemen

De voordelen van rioleringssystemen in prefabbeton zijn volgens FEBELCO erg duidelijk. De lange levensduur, de economische meerwaarde, de duurzame levenscyclus en de belastbaar- en maatvastheid zijn maar enkele voorbeelden.

Infiltratie en buffering
Heetste hangijzer in de rioleringssector is zonder twijfel de infiltratie- en bufferingsproblematiek, gelinkt aan het zeer actuele milieuthema. Onze grondwaterstand is historisch laag en hevige regenval werkt overstromingen in de hand. Raf Pillaert: “De verschillende overheden willen dus zoveel mogelijk infiltreren en bufferen. Zowel de leden van FEBESTRAL, de vereniging voor fabrikanten van bestratingsproducten, als die van FEBELCO bieden waterdoorlatende producten aan. Voor de waterdoorlatende rioleringsbuizen geldt: hoe groter de buis, hoe groter de buffercapaciteit. En de diameter voor buizen van poreus beton wordt steeds groter.”

“Maar hoe groter de diameter, hoe dikker de wand en dus hoe moeilijker het is om het poreuze karakter te verkrijgen”, gaat Luc Lemmens verder. “Met de buizen met een diameter van 1000 hebben we mogelijks een kritisch punt bereikt van wat haalbaar is. Wij hebben dergelijke buizen al geleverd, maar het moet nog echt doorsijpelen naar de markt. En voor die promotie kan FEBELCO zorgen. Het is vooral belangrijk dat besturen de juiste producten voorschrijven, want ik ben er zeker van dat onze sector mooie oplossingen heeft voor elke toepassing.”

Rioleringssystemen

Heetste hangijzer in de rioleringssector is zonder twijfel de infiltratie- en bufferingsproblematiek, gelinkt aan het zeer actuele milieuthema.

Voordelen prefabbeton
De voordelen van rioleringssystemen in prefabbeton zijn volgens FEBELCO erg duidelijk. De lange levensduur, de economische meerwaarde, de duurzame levenscyclus, de belastbaar- en maatvastheid, slijtage- en corrosiebestendig en de ruimte voor innovatie zijn maar enkele voorbeelden. “Beton op zich is een dankbaar product. Bij heraanleg van onze producten kunnen we cradle to cradle werken. Oude buizen worden vermalen en vormen opnieuw een basisproduct. Daarnaast blijft de betonsector een belangrijke sector naar tewerkstelling toe, wordt de kwaliteit sterk gewaarborgd en geldt bij goede plaatsing een gegarandeerde levensduur van 100 jaar. Trouwens, wie steekt er nog plastiek in de grond?”, knipoogt Luc Lemmens.

Rioleringssystemen

“Voor elk probleem bestaat een prefaboplossing op maat”, klinkt het bij FEBELCO.

“Een andere sterkte van prefabbeton is dat het even goed maatwerk kan zijn”, gaat Raf Pillaert verder. “Uiteraard is er een groot stuk bandwerk bij de productie, maar wat vaak wordt vergeten is dat er voor elk probleem een prefaboplossing op maat bestaat.” Luc Lemmens bevestigt: “Werven durven nogal eens erg complex zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ieder lid van FEBELCO een team ingenieurs in dienst heeft. Soms lijkt het wel op het tekenen van een woning, maar dan in de grond. Verval, hoogteverschillen, tal van aansluitingen, tussenkamers,… Alles kan op maat gemaakt worden in de fabriek, voor de meest complexe werven.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details