het verval sint truiden
01:06
24-04-2016

‘Het Verval’ Sint-Truiden: betonbouw en kunst verenigd

Vaak liggen de werelden van een bouwbedrijf en een kunstenaar ver uit mekaar. Dit is misschien een spijtige zaak, want wanneer ze de krachten bundelen, kan dit tot mooie resultaten leiden. Dat wordt onder meer bewezen door ‘Het Verval’, een kunstwerk dat bestaat uit negen betonplaten die grafisch bewerkt zijn door visueel kunstenaar Tom Herck. Een uniek staaltje betonbouw met een bijzondere allure.

‘Het Verval’, dat vanaf heden te bezichtigen is in Sint-Truiden, kwam er dankzij een samenwerking tussen keerwandenspecialist VB Beton en kunstenaar Tom Herck. Een ware uitdaging voor de ingenieurs van VB Beton, maar het concept is met succes tot leven gebracht. Ook voor kunstenaar Tom Herck was dit een unieke kans om dit kunstwerk te realiseren met de creatieve steun van VB Beton.

Als een kaartenhuis
Het kolossale meesterwerk biedt de Truienaars een uniek uitzicht. VB Beton realiseerde een ingewikkeld bouwwerk met imposante betonplaten waarop kunstenaar Tom Herck afbeeldingen aanbracht. De constructie zelf bestaat uit negen elementen die zoals een kaartenhuis tegen elkaar zijn geplaatst. Het kaartenhuis is 10 meter hoog , 6 meter breed en heeft een totaalgewicht van ruim 60 ton. Op de kaarten zijn de grootste en meest controversiële dictators en historische leiders aller tijden te zien. De gedachtegang was dat dictaturen fragiel zijn en snel in elkaar kunnen vallen, net zoals een kaartenhuis. Al is dit nu wel het stevigste kaartenhuis ter wereld.

Uitgelezen kans
Het gedreven en enthousiaste team van VB Beton spaarde kosten noch moeite om het idee te realiseren. Zo stelden ze een heus ‘pop-upatelier’ en personeel ter beschikking om de kunstenaar te ondersteunen. “De samenwerking met kunstenaar Tom Herck verliep vloeiend. We gaan telkens met veel plezier nieuwe uitdagingen aan. Vandaar dit kunstproject, maar zeker ook de eigen projecten met keerwanden.

Dit project was voor ons de uitgelezen kans om te laten zien dat we naast keerwanden produceren ook creatieve oplossingen kunnen bedenken”, zegt Tom Ketels, commercieel directeur van VB Beton. De stevige constructie staat opgesteld op de Veemarkt in Sint-Truiden.

Beeld: VB Beton

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

GROND/WEG/WATERBOUW partners

betonnen smeerkelder o betonsomtp liebherr