Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hier wordt recycling met de hoofdletter ‘R’ geschreven
Dit soort kleine kunststof onderdelen valt binnen de 2% materialen die niet terug de betonketen ingaan.

Hier wordt recycling met de hoofdletter ‘R’ geschreven

“We voeren hier een betonrecycling proces op hoog niveau”, opent Vincent Jansen het gesprek. Jansen is operationeel manager bij Urban Mine in Zaandam, onderdeel van de Rutte Groep. “Wij verwerken infra en sloop gerelateerd beton weer tot betongranulaat, zand, grind, vulstoffen en poeders (fillers). Maar liefst 98% gaat weer terug de keten in.” Ook niet gereageerde cement wordt verwerkt. Onder de afnemers bevindt zich de Rutte Groep zelf (er staat een betoncentrale op het terrein van Urban Mine) alsmede andere betonmortelcentrales en prefabbetoncentrales. “We produceren momenteel in eigen beheer 60 kuub beton per uur en werken toe naar een capaciteit van circa 100 kuub betonmortel per uur. En dat allemaal op basis van herwonnen grondstoffen.”

De Betonfabriek op het terrein.

Werken met vergruizers geleverd door SAES

Vanuit metropool Amsterdam worden er twee stromen afval aangeleverd. Infra gerelateerd beton en sloop gerelateerd beton. “Die laatste stroom bevat veel wapeningsstaal. Om beton en wapeningsstaal van elkaar te scheiden, gebruiken we vergruizers van SAES International BV”, schetst Jansen. We lopen naar de hal waar op dat moment betonnen rioolbuizen onder handen genomen worden door de VTN vergruizer, door SAES geleverd. Alsof het niets is ‘knabbelt’ de VTN VF23 die aan de Hitachi ZX225 US bevestigd zit zich door het beton heen. “We werken met twee door SAES geleverde vergruizers”, aldus Jansen. “Die leveren uitstekend werk. Naast de kwaliteit en betrouwbaarheid van het materieel genieten we ook van de service die SAES ons biedt. De banden tussen de Rutte Groep en SAES gaan al een lange tijd terug.”

“We produceren momenteel in eigen beheer 60 kuub beton per uur en werken toe naar een capaciteit van circa 100 kuub betonmortel per uur.”

Met de door SAES geleverde VTN VF23 worden wapeningsstaal en beton van elkaar gescheiden en worden de betonbrokken in maat teruggebracht tot een maximum van 50 x 50 cm. “Daarna gaan ze in de grote breker, om van daaruit verder het breek, sorteer en scheidingsproces in te gaan. We scheiden alles hier droog, omdat we droog beton willen hebben dat weer de keten in kan. Wel zijn er overal vernevelingssystemen met additief aangebracht, om zo min mogelijk last te hebben van stof”, legt Jansen uit. “Een interessante ontwikkeling is dat we momenteel kijken naar de mogelijkheid om vernevelingssystemen al direct op de vergruizers van SAES te kunnen aanbrengen.”

Met de door SAES geleverde VTN VF23 worden wapeningsstaal en beton van elkaar gescheiden en worden de betonbrokken in maat teruggebracht tot een maximum van 50 x 50 cm.

Circulair werken in optima forma

Rutte Groep en Urban Mine werken circulair in optima forma. Naast het produceren van beton waarin de gescheiden reststromen hergebruikt worden, worden er in de fabriek in Zaandam ook prefab producten van beton geproduceerd. Als voorbeeld noemt Jansen: “We maken prefab betonnen kademuren voor de binnenstad van Amsterdam. Wanneer een oude kademuur op instorten staat of op de renovatielijst staat, dan kan er gewerkt worden met onze zeer stabiele en bestendige betonnen kademuurdelen. Zelf optisch is er rekening gehouden met het uiterlijk van toen. Daarnaast produceren we allerhande betonplaten, waaronder fietspadplaten en leveren we maatwerk op verzoek van de klant, op een zo snel mogelijke manier. Een heel mooi duurzaam project waaraan we werken momenteel, is een modulair huis, gemaakt met beton­elementen die uit gerecycleerd beton bestaan. We testen momenteel deze bouwdelen. Volgens de laatste informatie kan er modulair tot wel 8 verdiepingen hoog mee gebouwd worden.” 

Vincent Jansen, operationeel manager bij Urban Mine in Zaandam.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details