Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hoe bouwbedrijven hun kostenberekening optimaliseren dankzij BIM

Hoe bouwbedrijven hun kostenberekening optimaliseren dankzij BIM

In zowat elke sector zorgen automatisering en artificiële intelligentie (AI) voor hogere efficiëntie en productiviteit. Ook de bouwindustrie heeft veel baat bij het gebruik van slimme technologie. BIM (Building Information Modelling) is een bouwmodel dat informatie visualiseert voor iedereen die betrokken is bij de planning, uitvoering en operationele fases van een bouwproject. Het zorgt voor een betere kostenberekening en laat bedrijven ook effectiever omspringen met hun tijd en resources.

In een bouwproject worden de kosten vaak op verschillende momenten berekend. Voor de initiële raming is er meestal niet veel meer informatie beschikbaar dan een tender of verzoek van een klant. De calculatie is bijgevolg gebaseerd op een lijst met vereisten. Als er later aanpassingen nodig zijn, moet die informatie telkens manueel worden doorgegeven en ingevoerd. Met alle gevolgen van dien: veel tijdverlies en een hoger risico op menselijke fouten.

Met een 5D BIM-model volstaat het om de kostenberekening slechts één keer uit te voeren. De tijd en inspanningen die de organisatie in de beginfase van een project in de calculatie investeert, verschuift naar het opzetten van een goed model waar het bedrijf over het volledige traject – van de start tot de oplevering – de vruchten van zal plukken. Het model biedt een solide basis voor een geoptimaliseerde planning en samenwerking, vlottere calculatie en meer datagedreven beslissingen.

Resources optimaliseren

Het tekort aan arbeidskrachten behoort tot de grootste bekommernissen van bouwbedrijven. Om die reden moeten organisaties op een slimmere manier met hun huidige personeel omspringen. Dat doen ze door repetitieve taken zoveel mogelijk te automatiseren en tijd vrij te maken voor waardevoller en intelligenter werk. Een van die repetitieve taken is de kostencalculatie van een project. Een 5D BIM-platform houdt alle informatie up-to-date waardoor operatoren in één oogopslag zien wat er verandert en niet elke keer moeten herbeginnen.

5D betekent dat het model rekening houdt met kosten en tijdsgebonden factoren. Een goed model voegt daar bovendien de impact van CO2 aan toe. Op die manier hoeven bedrijven hun data slechts één keer in te voeren en krijgen ze op het einde van de rit alle output die ze nodig hebben, bijvoorbeeld voor het opmaken van attesten of de aanvraag van milieuvergunningen. Er komen nog heel wat nieuwe wetgevingen aan, waardoor dit maar beter hoog op de agenda kan staan. Andermaal zorgt BIM ervoor dat het huidige personeel hier niet te veel tijd aan hoeft te besteden.

Minder menselijke fouten

In de calculatiefase van een project worden geregeld dingen over het hoofd gezien, omdat ze manueel moeten worden doorgegeven. Een BIM-model kan die menselijke fouten wegwerken, aangezien het systeem duidelijk de verschillen toont tussen de vorige en de nieuwe calculatie. Uiteraard blijft het voor de operator mogelijk om finaal een manuele check uit te voeren, maar het model maakt het geheel overzichtelijker en verkleint het risico dat er iets wordt vergeten.

Gemiddeld maakt een bouwfirma zo’n 30% fouten bij een opdracht. Veel van die fouten zijn het gevolg van slecht op elkaar afgestemde processen en afdelingen die niet goed communiceren. Al die falingen kan je met BIM-technologie vermijden. En zelfs als een bouwbedrijf maar 10% fouten maakt, dan nog zal de besparing op het totale kostenplaatje aanzienlijk zijn. Een BIM-platform integreert de processen en het beheer van bijvoorbeeld aannemers, opdrachtgevers, uitvoerders en andere rollen. Het real-time delen van data elimineert datasilo’s en voorkomt dubbel werk en miscommunicatie. Al die factoren dragen bij tot een optimale kostenberekening -en besparing.

Zorg voor een geordende datastructuur

Het continu vergelijken van geplande versus daadwerkelijke kosten in combinatie met gevisualiseerde planningen stelt teams in staat om de controle over een project te bewaren. Op die manier kunnen ze garanderen dat projecten op tijd en binnen budget worden opgeleverd.

Om met BIM-technologie aan de slag te gaan, is het belangrijk dat bouworganisaties hun datastructuur ordenen. Digitalisatie begint immers altijd bij het in orde brengen en op elkaar afstemmen van processen. Gelukkig staan bedrijven er nooit alleen voor en kunnen ze rekenen op gespecialiseerde partners zoals SoftwareONE. De MTWO Construction Cloud-oplossing kan bovendien heel flexibel inspelen op de werkwijzen van individuele organisaties – in tegenstelling tot standaardsoftware waarbij vaak lacunes opduiken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details