Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hoe kun je een graafmachine het beste vervoeren?

Hoe kun je een graafmachine het beste vervoeren?

Nadat je een graafmachine hebt gehuurd op Graaver.com is het natuurlijk belangrijk dat deze naar de juiste locatie vervoerd wordt. Gelukkig bieden bijna al onze verhuurpartners een voordelige transportservice, waardoor jij zeker weet dat jouw gehuurde machine veilig bij jouw klus aankomt. Vervoer je de graafmachine liever zelf? Dat kan ook!

Bij het vervoeren van een graafmachine heb je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Van de machine goed vastzetten tot de juiste positie van de machine op de aanhanger. Er is een belangrijke factor die alsmaar terug blijft komen, namelijk het gewicht.

Klein maar fijn

Het gewicht van de graver is bepalend voor de keuze van de vervoermethode. Wat de juiste keuze is, hangt af van de toegestane maximale massa van het trekkende voertuig en de aanhanger. Dit is het lege gewicht inclusief het maximale laadvermogen. Een bestelbus heeft, afhankelijk van de aanhanger, bijvoorbeeld een trekgewicht van 3500 kg. Een bestelbus mag dus de relatief kleinere machines (t/m 2,5 ton) op een aanhanger vervoeren. Voor het vervoeren van een graafmachine met behulp van een aanhanger heb je een B + E rijbewijs nodig.

De gloednieuwe TB325R levert niks in wat betreft graafvermogen en opbreekkracht. Deze machine is speciaal ontwikkeld om vervoerbaar te zijn op een aanhanger. Kortom, heb jij een aanhanger, wil je zeker zijn dat je voldoet aan de wetgeving en wil je de meest krachtige machine in haar gewichtsklasse? Dan is de TB325R iets voor jou!

Het grote geschut

Voor de grotere machines in de vloot zijn er meerdere opties. Er is keuze uit een zogenaamde BE combinatie, een bakwagen, een dieplader en een eurodieplader. Een BE combinatie heeft een maximaal toegestaan gewicht van 7,5 ton. Voor grotere machines is dus ook groter geschut nodig. Een bakwagen en trekker/dieplader hebben in Nederland een maximaal gewicht van 50 ton. In België betreft dit 44 ton. Voor zwaarder gewicht is een eurodieplader noodzakelijk. Je hebt echter wel een vergunning nodig om een eurodieplader te mogen gebruiken.

Het vastzetten van jouw graver

Het vastzetten van een graafmachine is van groot belang voor veilig transport. Uiteraard komen hier een aantal aspecten bij kijken. Allereerst, het type rijwerk. Bij machines met rubbertracks mogen spanbanden gebruikt worden. Gebruik hiervoor enkel onbeschadigde spanbanden, plaats geen lading op de spanbanden en leg er geen knopen in. Vermijd scherp randjes, dit voorkomt insnijdingen in de spanbanden.

Bij stalen rijwerk en machines met banden zijn kettingen wettelijk verplicht om de machine vast te zetten. Verder moeten er onder stalen rijwerk rubbermatten gelegd worden. Het gewicht van de machine bepaald het aantal kettingen of spanbanden die je nodig hebt. Het vastzetten van deze kettingen of spanbanden moet altijd op de daarvoor aangegeven punten, zoals de sjorogen. Bij een aantal nieuwe machines zijn deze met een sticker gemarkeerd, zoals te zien is op de afbeelding. Vergeet niet om naast de graafmachine ook de losse bakken e.d. goed vast te zetten.

Nu weet je vrijwel alles over het transporteren van jouw graver. Deze informatie kun je vanaf nu in de praktijk gaan toepassen. Zo voorkom je ongelukken en onnodige boetes en kun je met een gerust hart van klus naar klus! Kom je er toch niet helemaal uit? Dan helpen de verhuurpartners van Graaver je graag op weg.

Kijk snel op graaver.com voor een verhuurpartner bij jou in de buurt

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details