Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Holcim neemt de eerste 100% elektrische betonmixer van België in gebruik

Holcim neemt de eerste 100% elektrische betonmixer van België in gebruik

  • ●  Door een samenwerking tussen Holcim, Volvo en De Buf wordt de eerste 100% elektrische betonmixer in gebruik genomen in Vlaanderen.
  • ●  In België is dit de eerste vrachtwagen die bijdraagt aan Holcim’s wereldwijde doelstelling om 1.000 elektrische vrachtwagens in Europa operationeel te hebben tegen 2030.
  • ●  Holcim versnelt de decarbonisatie van de bouwsector in België via transport met een lagere koolstofvoetafdruk.

Op woensdag 13 december 2023 bevestigde Holcim zijn engagement om de Belgische bouwsector klimaatneutraal te maken met de introductie van de eerste 100% elektrische betonmixer. Dankzij een intensieve samenwerking met Volvo en De Buf, zet dit innovatief transportmiddel voor het vervoer van beton van fabriek tot bouwplaats een grote stap in het verlagen van de CO2-uitstoot in het wegvervoer.

Het lastenboek van Holcim België voor deze betonmixer is ambitieus: naast de prestaties op de weg moet de betonmixer ook in overeenstemming zijn met de GSR 2024-normen (General Safety Regulations), die vanaf juli 2024 gelden. Daarnaast dient het aandrijfsysteem van de mixer – een elektrische aftakas (E-PTO) – van stroom te worden voorzien door de accu’s van de vrachtwagen.
Volvo, de Europese partner van Holcim, met een belangrijke fabriek in Gent, bood snel een technische oplossing, in samenwerking met De Buf, wiens fabriek vlakbij in Oostkamp ligt. Begin 2023 werden tests uitgevoerd in de betoncentrale van Merksem. Dankzij de kennis van de Belgische markt en de drang naar innovatie, heeft dit geleid tot de ontwikkeling van een 8×4 tridem 100% elektrische vrachtwagen, specifiek afgestemd op de vereisten van Holcim België voor gebruik in stedelijke betoncentrales.

Deze eerste 100% elektrische Belgische betonmixer maakt deel uit van de 1000 Volvo-vrachtwagens die tegen 2030 in Europa in gebruik zullen worden genomen door de Holcim Groep, volgend op de aankondiging van 22 mei 2023. Holcim en Volvo zijn beide stichtende leden van de ‘First Movers Coalition’ (FMC), een consortium van bedrijven die hun inkoopkracht benutten om nieuwe markten te creëren voor innovatieve ‘schone’ technologieën.

Morgan Malecotte, CEO Holcim België: “Holcim België wil de decarbonisatie van de Belgische bouwsector versnellen en daarom engageren we ons om een vloot van ‘groene’ vrachtwagens te ontwikkelen voor de levering aan bouwplaatsen. Deze concrete actie, in lijn met onze bedrijfsvisie, is slechts een van de vele stappen in de transportsector, waaronder ook het verduurzamen van scheepvaart en spoorvervoer.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details