Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hoog rendement troef dankzij prefab beton
De gemeentes Meulebeke en Oostrozebeke, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Aquafin slaan de handen in elkaar voor riolerings- en wegeniswerken langs de Gentstraat (N305).

Hoog rendement troef dankzij prefab beton

De gemeentes Meulebeke en Oostrozebeke, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Aquafin slaan de handen in elkaar voor riolerings- en wegeniswerken langs de Gentstraat (N305). Om de veiligheid en het comfort voor de fietsers te verhogen worden de komende jaren langs beide zijden van de straat vrijliggende fietspaden aangelegd. Verder wordt er ook gescheiden riolering geplaatst over het volledige traject. Voor de rioleringsbuizen en inspectieputten uit prefab beton doet hoofdaannemer Ivan Vuylsteke een beroep op prefab betonspecialist en FEBE-lid Alkern VOR Beton.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE groepeert FEBELCO de fabrikanten van betonbuizen en toebehoren. De beroepsvereniging vertegenwoordigt hierbij alle fabrikanten van betonproducten die nodig zijn voor de opvang, het transport, de behandeling, de buffering en de infiltratie van water. 

FEBE-lid Alkern VOR Beton staat al meer dan 70 jaar in voor de productie en commercialisering van lokaal geproduceerde betonproducten voor professioneel gebruik in 3 marktsegmenten: wegenbouw, ruwbouw en omgevingswerken. Voor het project in de Gentstraat wordt Alkern VOR Beton ingeschakeld voor zowel de prefab rioleringselementen als de prefab materialen voor de bovenbouw. 

De aanleg van de fietspaden bleek ook de ideale gelegenheid om de riolering om te vormen naar een gescheiden systeem.

Vrijliggende fietspaden

De Gentstraat is een drukke gewestweg waar men 70 kilometer per uur mag rijden. Het ontbreken van fietspaden leidt tot gevaarlijke situaties op deze belangrijke fietsverbinding tussen Meulebeke en Oostrozebeke. De Steenovenstraat vormt de verbinding tussen Oostrozebeke en Tielt, en kruist de Gentstraat. Om dit kruispunt ook voor fietsers veilig te maken worden hier verkeerslichten voorzien. In het ontwerp wordt in de lichtregeling een aparte groenfase voorzien voor de fietsers die de N305 kruisen. Op die manier worden conflicten tussen overstekende fietsers en verkeer dat naar rechts afslaat, vermeden.

Kruispunt met Wakken­steenweg wordt rotonde

Samen met de aanleg van de fietspaden, wordt het kruispunt van de Gentstraat (N305) met de Wakkensteenweg (N327) in Oostrozebeke heraangelegd als rotonde. Het kruispunt staat op de lijst van gevaarlijke punten in Vlaanderen die het Agentschap Wegen en Verkeer wil wegwerken. De aanleg van de fietspaden bleek ook de ideale gelegenheid om de riolering om te vormen naar een gescheiden systeem. Hierbij wordt het vuile (huishoudelijke) water afgevoerd via rioleringsbuizen, terwijl het regenwater maximaal wordt opgevangen in open grachten. Alle bestaande grachten worden gedempt en de bestaande rioolbuizen worden verwijderd. Ter hoogte van woongebied en/of bebouwde percelen wordt een gescheiden riolering voorzien voor vuil- en regenwater. 

“Langs akkers en weilanden wordt het regenwater opgevangen in nieuw te leggen grachten naast de fietspaden”, verduidelijkt Arne Galle, projectleider bij Ivan Vuylsteke. “De aanleg van het gescheiden rioleringsstelsel zal bijdragen tot de verbetering van de waterkwaliteit van zowel de aangrenzende grachten als van het grondwater. In september vorig jaar werden de rioleringswerken aan beide kanten van de werf aangevat en er wordt nu stelselmatig verder gewerkt vanuit beide richtingen.”

Voor dit project levert Alkern VOR Beton hoofdzakelijk de meest courante diameters van 400 mm tot 800 mm.

Groot project

De keuze van Ivan Vuylsteke voor regiogenoot Alkern VOR Beton als prefab betonpartner lag enigszins voor de hand. “We werkten al vaak samen en kennen elkaar dus ook goed”, vertelt Jan Vandenaweele. “En dat is altijd een meerwaarde. Ook in dit project, dat technisch niet het meest uitdagende is, maar wel een grote omvang heeft. We spreken hier over een 150-tal prefab inspectieputten en ongeveer 5 km prefab rioleringsbuizen. Een duidelijke planning, van zowel ons als Ivan Vuylsteke, is dan ook cruciaal. Alkern VOR Beton staat voor lokale betrouwbaarheid, kwaliteit en service en dat leveren we ook in dit project. Op die manier bouwen we ook een duurzame relatie op met onze partners, zoals Ivan Vuylsteke.”

“Prefab beton profileert zich ook als een zeer geschikt materiaal om een hoog rendement te halen.”

Hoog rendement

Voor dit project levert Alkern VOR Beton hoofdzakelijk de meest courante diameters van 400 mm tot 800 mm. Het behalen van een hoog rendement staat centraal. “Op de werf zie je dat alles mooi per put wordt voorbereid, met de buizen die klaarliggen. Ook hier komt de goede samenwerking erg goed van pas. Wij zorgen voor een voorsprong op het vlak van productie en Arne zorgt voor een feilloze voorbereiding on site. Als er dan toch iets onverwachts gebeurt, kunnen we ook heel snel schakelen. Prefab beton profileert zich ook als een zeer geschikt materiaal om een hoog rendement te halen. Er kan sneller gewerkt worden en daardoor wordt bovendien ook de hinder voor de omwonenden beperkt. Naast de rioleringsproducten leveren wij in dit project ook de boord- en straatstenen. Dat onestopshop-verhaal is voor de klant eveneens een grote meerwaarde”, besluit Jan Vandenaweele.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details