Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Ierse Blauwe Hardsteen verfraait het centrum van Brussel

Ierse Blauwe Hardsteen verfraait het centrum van Brussel

De ambitieuze make-over van de centrumlanen en voetgangerszone in Brussel gaat met rasse schreden vooruit. Voor de heraanleg van het gebied Beurs – Brouckèreplein – Fontainasplein – Anspachlaan, en acht omliggende straten, koos Stad Brussel voor Kilkenny Limestone, een duurzame, kwalitatieve arduin van Ierse oorsprong. Kilkenny Limestone levert voor het hele project maar liefst 12.000 ton, in verschillende formaten en afwerkingen, zowel voor (blindgeleide) tegels als trottoirbanden. Grond/Weg/Waterbouw kreeg een unieke kijk achter de schermen. 

Kilkenny Limestone
Het Ierse Kilkenny Limestone bestaat vandaag uit drie steengroeven: ‘Holdensrath’ en ‘Kellymount’ in Kilkenny, en ‘Old Leighlin’ in Carlow. Dirk Van Dam, Business Developer Kilkenny Limestone: “We produceren blokken, platen en tegels, en kunnen ook op maat werken. Kellymount en Old Leighlin beschikken daarvoor over een steeds groter wordend machinepark. We stellen zo’n 115 mensen te werk en produceren per jaar 90.000 m³. Met de steengroeven van waaruit we nu ontginnen, kunnen we bovendien nog jaren verder. We blijven continu investeren, zowel in onze groeven zelf, als in ons machinepark. Van kleinere machines met individuele oppervlaktebewerkingen gaan we bijvoorbeeld naar grotere machines die verschillende afwerkingen aankunnen.”

Ierse Blauwe Hardsteen

“Kilkenny Limestone levert ruw gekloven, gebouchardeerde, gezaagde en gevlamde Ierse Blauwe Hardsteen voor de straten, voetpaden en trottoirbanden.” (Beeld Klaas Verdru)

Een indrukwekkende productie
Een bezoek aan de steengroeven van Kilkenny Limestone is op zijn minst indrukwekkend te noemen: diamantdraadzagen, diamantgereedschappen en kettingzagen snijden zich een weg door de enorme bedden van steen. Gerecycleerd koelwater voorkomt oververhitting van de zagen en verhindert de productie van stof. Mobiele kranen tillen de blokken op en plaatsen ze in het productiegedeelte op een frame-zaag, monoblade-zagen, diamantdraadzagen of cirkelzagen. Minimale verspilling is het motto. Steenhouwers werken de stenen af door zowel mechanische als manuele technieken. 

Ierse Blauwe Hardsteen

“We produceren blokken, platen en tegels, en kunnen ook op maat werken. We beschikken daarvoor over een steeds groter wordend machinepark.”

Kwalitatief en ecologisch
Kwaliteit staat voorop: van de inspectie van grondstoffen over het toezicht op het hele productieproces tot de laatste kwaliteitsbevestiging van de eindproducten. Alle producten worden vervaardigd met ATG-gecertificeerde materialen. Het ISO: 9001-kwaliteitssysteem dat Kilkenny Limestone toepast, wordt onafhankelijk geauditeerd en gecontroleerd. Kilkenny Limestone bekwam ook als eerste en voorlopig enige natuursteenproducent een attestatie van de BCCA (Belgian Construction Certification Association). Die attestatie garandeert dat het eindproduct voldoet aan alle kwaliteitsnormen, door toezicht op zowel de productieketen als op de efficiëntie van interne controles.

Dirk Van Dam: “Ierse Blauwe Hardsteen is daarnaast een uitzonderlijk milieuvriendelijk materiaal. We produceren heel weinig afval en vermijden zoveel mogelijk verspilling. Kilkenny Limestone staat overigens garant voor de herstelling van het landschap nadat een steengroeve werd uitgeput.”

Ierse Blauwe Hardsteen

“Een bezoek aan de steengroeven van Kilkenny Limestone is indrukwekkend: diamantdraadzagen en kettingzagen snijden zich een weg door de enorme bedden van steen.”

Centrumlanen Brussel
Kilkenny Limestone werd onder andere gebruikt bij het ‘More London’ Project in Londen, de Centrale Bank in Dublin, de oude binnenstad  van Amsterdam en Battery Park New York, maar ook in België, zoals het historische centrum van Doornik, de Grand Place in Nivelles, de Grote Markt in Sint-Truiden,… De enorme variëteit in afwerkingen (verzoet, gekloven, diamantgezaagd, gevlamd, gebouchardeerd, stonewashed,…) maken heel wat toepassingen en verschillende stijlen mogelijk. 

Ierse Blauwe Hardsteen

Voor de heraanleg van de centrumlanen in Brussel levert Kilkenny Limestone ruw gekloven, gebouchardeerde, gezaagde en gevlamde Ierse Blauwe Hardsteen voor de straten, voetpaden en trottoirbanden. Het is zo’n omvangrijk project dat in verschillende keren moet geleverd worden. In oktober 2017 vond de eerste levering plaats. Een jaar later werd reeds 50% van de te behalen productie bereikt, met een recordproductie van 191 ton/week in april 2018. De laatste levering is voorzien voor eind 2019. In die periode van 2 jaar zal Kilkenny Limestone 36.442 m² Ierse Blauwe Hardsteen hebben geleverd, in diktes van 8 en 12 cm en in verschillende formaten: 20 op 5 cm, 30 op 5 cm, 30 op 8 cm en 40 op 8 cm. 

Het resultaat wordt een uniform geheel in centrum Brussel, waarbij de verschillende afwerkingen zorgen voor strategische accenten in het straatbeeld. Dirk Van Dam: “Dat we zo’n groot project aankunnen, en daarbovenop de timing respecteren, toont aan tot wat we in staat zijn. We kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer projecten van dit kaliber aan te pakken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details