Als neutraal en onafhankelijk instituut voor algemeen belang vervult het van oorsprong Duitse IKT al jaar en dag een belangrijke maatschappelijke taak. Met de bouw van een nieuwe testhal in Gelsenkirchen onderstreept het kennisinstituut die rol. “De nieuwe hal zal zich toespitsen op alles wat klimaatadaptatie en ondergrondse infrastructuur op maaiveldniveau te maken heeft”, aldus Sebastiaan Luimes, Business Unit Manager bij IKT Nederland.
De belangrijkste doelgroep van IKT bestaat uit beheerders van openbare en particuliere leidingnetwerken. De activiteiten richten zich in eerste instantie op vraagstukken en problemen van de netwerkbeheerders. Dit blijkt uit de oprichtingsakte van het instituut uit het jaar 1994: om wetenschappelijk gefundeerde kennis voor een economische, technisch innovatieve, milieu- en burgervriendelijke opzet, renovatie en onderhoud van leidingnetwerken uit te werken.
Voor ondernemingen in de branche verleent IKT ook andere hulp bij het onderzoeken en testen van nieuwe producten en methoden. Sebastiaan Luimes: “In Duitsland zijn huiseigenaars verplicht om de huisaansluitingen iedere 30 jaar te laten controleren. Maar omdat particulieren doorgaans geen notie hebben van wat te doen bij eventuele problemen en ook de gemeenten vaak onwetend waren, werd IKT in 1994 in het leven geroepen. Met als doel het verwerven van de nodige kennis en die kennis bekendmaken bij anderen. In de eerste plaats bij netbeheerders en lokale besturen. Er worden heel wat producten, systemen en methodes aangeboden op markt, maar hoe maak je als gemeente de juiste keuze? Deze en nog vele andere vragen, kan IKT beantwoorden.”
Met een vestiging in Arnhem zag in 2013 ook IKT Nederland het levenslicht. IKT Nederland fungeert als advies- en onderzoeksorgaan voor Nederlandse en Belgische netwerkbeheerders, ingenieursbureaus en bedrijven met vragen over het rioolstelsel. Sebastiaan Luimes stond mee aan de wieg: “Naast materiaalkeuringen, adviezen, seminars en opleidingen focussen we ons in de Lage Landen ook op het testen van innovatieve renovatiemethodes, zoals bijvoorbeeld renovatie door middel van een met hars uitgeharde flexibele kous. Verder testen we ook de waterdichtheid van renovatiemethodes, wat in Nederland voorgeschreven wordt en in België bizar genoeg niet. IKT Nederland slaat tot slot ook een brug tussen fabrikanten uit Nederland en België enerzijds en de Duitse afzetmarkt anderzijds en andersom.”
Met de steeds extremere weersomstandigheden en de stevige klimatologische uitdagingen van vandaag in het achterhoofd, bouwt IKT een nieuwe testhal in Gelsenkirchen, goed voor een investering van 11 miljoen euro. Het gloednieuwe labo zal vooral onderzoek verrichten rond klimaatadaptatie. Sebastiaan Luimes: “Zo komt er bijvoorbeeld een grote regendouche van 20 bij 10 meter waarmee we extreme buien kunnen simuleren en zo producten kunnen testen. Dergelijke waterbommen komen steeds vaker voor en we moeten ons infrastructureel zo optimaal mogelijk voorbereiden hierop. In een andere, reeds bestaande hal, testen we al jaren alles wat met ondergrondse infra te maken heeft. In de nieuwe hal zullen we dus vooral focussen op alle producten en systemen op maaiveldniveau. Denk dus aan afwateringssystemen, kolken, lijngoten, waterdoorlatende bestrating …”
Gezien de maatschappelijke functie van IKT als instituut, zijn de inspanningen en investeringen op klimatologisch vlak een logische stap. “Die maatschappelijke rol is de basis van het bestaan van IKT. Ook bij de netbeheerders en openbare besturen leeft het thema heel erg. We zijn het moreel verplicht aan onszelf en de samenleving om heel gevoelig te blijven voor wat er in de wereld gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de zware overstromingen in België twee jaar geleden. Dergelijke rampen waren vroeger zeer zeldzaam, maar vandaag niet meer. IKT zet ook mee de schouders onder het Europese Horizon 2020-project, dat onderzoeks- en innovatieactiviteiten op het gebied van stedelijke afwateringssystemen (UDS) wil integreren om dringende problemen op het gebied van volksgezondheid, overstromingsrisico’s en milieu aan te pakken”, besluit Sebastiaan Luimes.
Neem dan rechtstreeks contact op met IKT Nederland.
Contact opnemen