Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
In 2025 enkel nog led langs gewestwegen

In 2025 enkel nog led langs gewestwegen

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bouwt de komende jaren al zijn verlichting langs gewestwegen om naar led. Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters gaf vanochtend in Dilsen-Stokkem het symbolische startschot van de ombouw met de vervanging van een oude gasontladingslamp door een nieuw ledexemplaar, één van de 78.000 toestellen die in 2025 uitsluitend nog met led werken.

Met de ombouw mikt de minister op een energiebesparing van zo’n 35% voor het energieverbruik op gewestwegen, in totaal een besparing van ongeveer 17,5 GWh op jaarbasis. Voor het totale energieverbruik van AWV gaat het om een daling van 16% tegenover 2021. De totale energiebesparing is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van +- 5000 gezinnen. In totaal gaat het om een investering van 84,5 miljoen euro als onderdeel van het relanceplan Vlaamse Veerkracht.

Op dit moment is ca. 20% van de verlichting op gewestwegen omgevormd naar led. De provincie Limburg start als eerste met de ombouw van de overige armaturen, in Vlaams-Brabant starten de werken binnenkort. Tegen het einde van dit jaar wil AWV op snelheid zijn in de andere provincies.

Bij de vervanging krijgen alle nieuwe verlichtingstoestellen een afstandsbewakings- en sturingsmodule. “Dat laat toe om heel lokaal het verlichtingsniveau aan te passen aan de weers- en verkeersomstandigheden,” zegt minister Peeters. “Veiligheid primeert altijd. In tegenstelling tot snelwegen zijn er voetgangers en fietsers op onze gewestwegen; we moeten hun zichtbaarheid blijven garanderen. Maar het principe voor onze gewestwegen is hetzelfde als op autosnelwegen: doven waar het kan, verlichten waar het moet.”

Voor de minister moet er dan ook langs gewestwegen altijd verlicht worden ter hoogte van rotondes, verkeerslichten, aan op- en afritten, ongelijkvloerse kruisingen en op locaties waar het verkeer veel manoeuvres uitvoert. Ook in de bebouwde kom of op plaatsen met veel bebouwing, op locaties met een opeenvolging van voelbare bochten, in tunnels en aan wegenwerken moet het licht steeds aan blijven.

Vandaag brandt op onze gewestwegen ‘s nachts quasi continu alle verlichting. Na de ombouw zal er individueel per licht gestuurd kunnen worden en wordt het niet langer kiezen tussen aan of uit, maar kan er ook gedimd worden. Eerder deze maand kondigde de minister ook de ombouw van de autosnelwegverlichting aan tegen 2027.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details