Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
​In het spoor van de nieuwe betonnorm
Geen oncontroleerbare watertoevoegingen meer op de werf door het verwijderen van de rechtstreekse leiding tussen het watervat en de mixerkuip

​In het spoor van de nieuwe betonnorm

Met de publicatie van de nieuwe betonnorm NBN B 15-001 werden weer heel wat nieuwe mogelijkheden en verbeteringen op de betonwereld losgelaten. Samen met de publicatie van de gloednieuwe NBN B 15-105 krijgen bovendien duurzaamheid en circulariteit een boost door naast het gebruik van nieuwe bindmiddelen nu ook alternatieve granulaten toe te staan. “Een betonproducent kan met deze methodologie aan de slag voor de productie van beton met een hoger gehalte aan gerecycleerde beton- en menggranulaten dan wat de betonnorm actueel toelaat”, aldus Caroline Ladang, directeur van BE-CERT.

De nieuwe versie van het BENOR-reglement voor stortklaar beton ‘TRA 550 v5.0’ bevat alle nodige aanpassingen voor de toepassing van deze beide normen. Maar deze nieuwe versie gaat nog een stuk verder dan dat: het controleschema werd grondig hertekend, met meer focus op het gecertificeerde product. En het ondenkbare wordt mogelijk: geen oncontroleerbare watertoevoegingen meer op de werf, door de fysieke verbreking van de koppeling tussen het watervat en de mixerkuip.

De nieuwe versie van het BENOR-reglement voor stortklaar beton ‘TRA 550 v5.0’ bevat alle nodige aanpassingen voor de toepassing van deze beide normen.

Normatief en reglementair kader

In juli 2022 werd de nieuwe versie van de betonnorm, NBN B 15-001:2022 gepubliceerd. Hoewel deze versie, net zoals haar voorganger van 2018, een aanvulling vormt op EN 206, was er bij de Belgische stakeholders toch behoefte aan een aantal aanzienlijke aanpassingen en toevoegingen, die nu ook volledig geïntegreerd werden in TRA 550 v.5.0. Een eerste reeks aanpassingen werd ingegeven door evoluerende behoeften in de kwaliteitszorg en de praktische invulling daarvan op het terrein. Zo noteren we in de eerste plaats de introductie van de voorkeurrichtwaarden voor de consistentie. De invoering van duidelijke klassen met benamingen die onmiddellijk verwijzen naar de toepassing zullen de voorschrijver makkelijker leiden naar de juiste specificatie. Daarnaast werd een hele nieuwe bijlage volledig gewijd aan het correct ontwerpen en controleren van vezelbeton. Door een aantal betontechnologisch belangrijke ontwerpparamaters te respecteren kan de betonproducent de homogene verdeling van de vezels in het beton, en bijgevolg de prestaties van dit beton, beter garanderen, wat zich vertaalt in een verlaging van de (zelf)controlefrequenties.

Een tweede reeks aanpassingen en toevoegingen situeert zich in het kader van de ecologische duurzaamheid. De toegelaten bindmiddelen worden uitgebreid, met de nieuwe cementen volgens NBN EN 197-5. Voor vliegas met bijstook wordt de jarenlange ervaring die werd opgedaan nu gehonoreerd in een vereenvouding van het geschiktheidsonderzoek, dat niet langer volgens NBN B 15-100 moet uitgevoerd worden. Voor alternatieve inerte materialen is voorzien dat de gebruiksgeschiktheid kan aangetoond worden volgens de nieuwe norm NBN B 15-105, zodat ook deze innovatieve grondstoffen onder het BENOR-merk kunnen toegepast worden. Uiteraard blijft bij deze ontwikkelingen de kwaliteitsgarantie centraal staan, zodat de nieuwe TRA 550 de voorwaarden en regels oplegt om hiermee in de praktijk aan de slag te kunnen gaan. 

Duurzaamheid en circulariteit krijgen een boost door naast het gebruik van nieuwe bindmiddelen nu ook alternatieve granulaten toe te staan.

Nieuw controleschema

Vanuit de betonsector kwam reeds geruime tijd de oproep om het controleschema aan te passen, en de focus meer te leggen op de controle van het gecertificeerde product. Overbodige administratieve rompslomp mocht achterwege blijven, belangrijk is dat de klant een product geleverd krijgt dat beantwoordt aan de specificatie en de gewenste eigenschappen in functie van de verwerking en de toepassing. Het nieuwe controleschema komt tegemoet aan deze oproep. De technische controlebezoeken werden gehergroepeerd in thematische bezoeken, die inzoomen op een specifiek onderdeel van het proces (ITT, zelfcontrole, procedures …) zodat met de juiste gesprekspartner op een efficiënte wijze de controle kan plaatsvinden. Het aantal externe monsternemingen werd opgetrokken, en vastgelegd in functie van de productiehoeveelheid. 

Timing

Op 1 januari 2023 zal het nieuwe schema van start gaan. Voor de technische aanpassingen aan de nieuwe norm, zal wat meer tijd gegeven worden aan de producenten om hun producten en processen hiermee in lijn te brengen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details